De rente op je spaargeld is lager dan ooit en inflatie dreigt, wat ons betreft een goed moment om eens te kijken naar alternatieve manieren om je geld aan het werk te zetten. Beginnen met beleggen klinkt voor de meeste mensen als een spannende operatie, maar stiekem is het allemaal best eenvoudig. Het doel van deze pagina is om jou wegwijs te maken in de wereld van het beleggen en samen de stappen te doorlopen om je eerste euro’s aan het werk te zetten.
We beginnen deze pagina met het openen van een account bij een broker, daarna bespreken we het verschil tussen aandelen en ETFs, vervolgens gaan we het hebben over budgetteren en we eindigen met enkele wijsheden en strategie.
In tegenstelling tot wat de meeste mensen verwachten is het prima om met een klein bedrag per maand te beginnen. Zelfs als je maar 50 euro per maand hebt om opzij te zetten is dat beter dan helemaal niets. De eerste en belangrijkste stap om te beginnen met beleggen is het openen van een account bij een broker. Bij de meeste brokers kun je eenvoudig je tegoeden opladen met iDEAL en binnen een paar minuten al de markt op.
1. Beginnen met beleggen bij eToro
We zijn bij Pegulanten meer dan trots dat we het internationale beleggingsplatform eToro tot onze partners mogen rekenen. Het gave aan dit platform is dat je er fracties van aandelen kunt kopen en dat je daarvoor geen handelskosten betaalt. Waar het je normaal gesproken al 2.600 euro kost om bijvoorbeeld een aandeel Amazon te kopen, kun je bij eToro al in Amazon investeren vanaf ongeveer 50 euro. Het voordeel hiervan is dat je met relatief weinig geld een divers portfolio kunt opbouwen, waar je bij andere brokers veel geld nodig hebt om de aandelen van verschillende bedrijven te kopen. Daarnaast betaal je hier in beginsel geen transactiekosten voor, tenzij je met andere beleggingsproducten aan de slag gaat. Maar dat is voor beginners zeker niet aan te raden.
Dankzij spelers als eToro wordt de financiële wereld steeds toegankelijker voor de gewone man. Waar je vroeger een kapitaal nodig had om überhaupt te kunnen beginnen, heb je dankzij de lage transactiekosten van tegenwoordig helemaal niet zoveel meer nodig. Wij hebben met Pegulanten voor een partnership met eToro gekozen vanwege de lage kosten, het gebruiksvriendelijke platform en vanwege het feit dat de meeste Pegulanten beleggen bij eToro.
klik hier om je te registreren bij eToro
Heb je nog vragen over beleggen bij eToro? Kom dan gerust even langs in de community waar je met al je vragen bij de Pegulanten terechtkunt.
klik hier om de community te joinen
Beleggen bij eToro in het kort
- Zonder transactiekosten beleggen in aandelen
- Snel betalen met iDEAL
- Starten binnen 5 minuten
- Internationaal bedrijf
- Ruim aanbod van beleggingsproducten
- Het verschil tussen aandelen en ETFs
Zodra je een account hebt aangemaakt bij eToro ben je in principe helemaal klaar om aan je beleggingsavontuur te beginnen. Voordat je daarmee begint is het belangrijk om een globaal beeld te hebben van de verschillende manieren waarop je kunt beleggen. Het belangrijkste verschil wat je moet kennen is het verschil tussen aandelen en ETFs.
2. Wat zijn aandelen?
Als je een aandeel koopt word je voor een gedeelte mede-eigenaar van een bedrijf. Aandelen zijn dus waardepapieren die een stukje van het eigendom van individuele bedrijven vertegenwoordigen. Als jij een aandeel of een fractie van een aandeel Apple koopt, dan mag jij jezelf officieel mede-eigenaar van Apple noemen. Dat is best gaaf en laat meteen ook de kracht van aandelen zien. Alle mensen die iedere dag hard aan het werk zijn om van Apple een nog groter succes te maken, zijn vanaf dat moment ook voor jou aan het werk. Dit bedoelen we als we spreken over je geld aan het werk zetten.
Als aandeelhouder in verschillende bedrijven hoef je niet alleen meer zelf te werken om je kapitaal te vermenigvuldigen, maar doen duizenden mensen over de hele wereld dat voor jou. Dat is de kracht van investeren in aandelen in een notendop.
3. Wat zijn ETFs?
De afkorting ETF staat voor Exchange Traded Funds (ETFs) en het zijn fondsen die je net als gewone aandelen kunt kopen bij eToro. In tegenstelling tot individuele aandelen koop je met een ETF in één keer een mandje van meerdere aandelen. Het voordeel van ETFs ten opzichte van aandelen is dat je niet hoeft na te denken over de verschillende bedrijven waar je in wil investeren. Als je bijvoorbeeld een ETF van de Amerikaanse Nasdaq 100 koopt, dan investeer je meteen in een hele mand van Amerikaanse techbedrijven. Met een ETF investeer je dus in hele groepen van bedrijven, markten of sectoren. Je kunt zo eenvoudig een portfolio samenstellen van bedrijven die jij interessant vindt. Bijvoorbeeld in bedrijven die de focus leggen op het vergroenen van de planeet, technologiebedrijven of in opkomende markten als China en Zuid-Amerika.
De meeste beginnende beleggers starten met ETFs omdat dit de meest toegankelijke manier is om een gespreid portfolio op te bouwen. Grappig feitje over ETFs is dat zelfs professionele beleggers het qua prestaties op de lange termijn verliezen van een simpele ETF.
Meer weten over ETFs? Klik dan hier voor een uitgebreide pagina over ETFs uit de Pegulanten Academy
4. Hoeveel geld heb ik nodig om te beginnen met beleggen?
Beginnende beleggers vragen zich aan de start van hun beleggingscarrière vaak twee dingen af. Hoeveel geld heb ik nodig om te beginnen met beleggen en hoeveel procent van mijn portfolio moet in aandelen?
De eerste vraag is redelijk eenvoudig te beantwoorden. Je kunt bij onze partner eToro al aan de slag met een eerste storting van 200 Amerikaanse dollars die je gewoon met iDEAL kunt overmaken vanaf je euro-bankrekening. Daarna is het minimale stortbedrag 50 Amerikaanse dollars. Je hebt dus geen enorm kapitaal nodig om te beginnen en het gave aan eToro is dat je meteen alle aandelen kunt kopen. Zelfs bedrijven als Google en Amazon die voor de meeste startende beleggers niet toegankelijk zijn vanwege de relatief dure aandelen, zijn via eToro al vanaf 50 Amerikaanse dollars te kopen.
Om te beginnen met beleggen heb je aan 50 euro per maand dus al genoeg om een start te maken. Hoeveel procent van je portfolio in aandelen moet zitten is een vraag die lastiger te beantwoorden is. Dat hangt volledig af van de hoeveelheid risico die je wil inbouwen. Over het algemeen dragen aandelen een groter risico dan bijvoorbeeld overheidsobligaties. Ben je jong en heb je nog weinig verplichtingen? Dan kun je voor een relatief hoog percentage aandelen in je portfolio kiezen. Ben je wat ouder en nadert je pensioen? Dan wil je misschien wat minder risico lopen om je pensioencenten niet in gevaar te brengen. Hoeveel je in aandelen moet investeren hangt dus volledig af van jouw persoonlijke risicoprofiel.
Wil jij weten hoe de Pegulanten hun vermogens verdelen? Kom dan vooral langs in de community waar je onze volledige portfolio’s kunt inzien. Inclusief een onderbouwing en beschrijving van het risicoprofiel dat we voor onszelf hebben samengesteld.
5. Focus op de lange termijn
Investeren is een spelletje van de lange termijn. Je hebt vast weleens de uitspraak “time in the market beats timing the market” gehoord. In het Nederlands: hoeveel tijd je in de markt zit is belangrijker dan het kiezen van het juiste moment om in te stappen. Onervaren beleggers hebben vaak het idee dat er allerlei spannende strategieën nodig zijn om succesvol te beleggen, maar de meeste succesvolle investeerders zijn vooral meesters van het geduld. Warren Buffet, één van de grootste investeerders aller tijden, roept al jaren dat een ETF die de S&P 500 volgt de beste investering is die de meeste mensen kunnen maken. Eenvoudiger dan dat gaat het niet worden.
Het beste wat je kan doen nadat je bent begonnen met investeren in aandelen of ETFs is misschien wel het lastigste: niet meer naar je investering omkijken.
6. Blijf nadenken over je strategie
Hoewel het weinig zin heeft om iedere dag je portfolio in de gaten te houden en het je waarschijnlijk ook nog eens een hoop stress oplevert, is het wel zinvol om eens in de zoveel tijd je strategie te overdenken. Geloof je nog steeds in de bedrijven, markten of indices waar je in investeert?
Een ander belangrijk punt wat betreft je strategie is je risicoprofiel dat met de jaren kan veranderen. Als twintiger heb je nog weinig zaken om rekening mee te houden en in principe zijn dat de perfecte jaren om wat meer risico te nemen met je vermogen. Als dat succesvol uitpakt kun je zomaar met een mooie zak geld aan je werkende leven beginnen. Maar als je in de situatie zit dat je een gezin moet onderhouden en je misschien wel een huis gekocht hebt, dan kan het raadzaam zijn om wat defensiever te beleggen. Als je richting je pensioen gaat is het behouden van je vermogen belangrijker dan ooit. Op je zeventigste wil je niet met 90% van je vermogen in aandelen zitten en mogelijk geconfronteerd worden met een crash van 50%.
Als laatste is het belangrijk om ook een geografisch divers portfolio te hebben. Stop niet al je eieren in de markt van één of enkele landen, maar probeer ook wereldwijd te beleggen. Zo voorkom je dat je portfolio naar de haaien gaat als het in een bepaalde regio ineens wat tegenzit. Hopelijk voel jij je na het lezen van dit artikel klaar om voorzichtig te beginnen met beleggen. Mocht je nog vragen hebben, dan ben je uiteraard welkom om gezellig langs te komen in de community.