Bitcoin is een gedecentraliseerde digitale munt waar geen enkele persoon of entiteit de absolute macht over heeft. Het is een oncontroleerbaar en tegelijkertijd heel voorspelbaar fenomeen. We weten precies hoeveel bitcoin er op dit moment in omloop zijn en we weten zeker dat er nooit meer dan 21 miljoen bitcoin in omloop komen. Niemand kan daar iets aan veranderen.
Die eigenschappen maken bitcoin tot een onverslaanbare concurrent voor overheidsgeld en om die reden verwachten veel mensen dat overheden bitcoin zullen verbieden. Het doel van dit artikel is om die kritiek te weerleggen en te laten zien waarom dat niet mogelijk is.
Welke overheden zullen bitcoin verbieden?
Het probleem voor overheden die bitcoin willen verbieden is dat de landen waarin ze de baas zijn grenzen hebben en dat mensen die grenzen kunnen oversteken. Bitcoin is een vorm van geld die leeft in het digitale domein, net zo makkelijk grenzen oversteekt als informatie en zich niets aantrekt van de fysieke wereld.
Bitcoin is een globaal netwerk bestaande uit meer dan tienduizend computers die stuk voor stuk de bitcoin-software draaien. Bitcoin is als de Hydra van Lerna uit de Griekse mythologie, het meerkoppige monster waarvan iedere afgehakte kop dubbel terug groeide.
Bitcoin is overal. Of je nu leeft in Noord-Korea, China of de Verenigde Staten, het enige wat je nodig hebt om bitcoin te draaien is een gemiddelde computer en een internetverbinding. Vechten tegen bitcoin is als het vechten van een digitale guerilla-oorlog. Bitcoin is overal en nergens tegelijkertijd.
Bitcoin raakt steeds meer vervlochten met de wereldeconomie
Pensioenfondsen, verzekeraars, beursgenoteerde bedrijven en nog veel meer belangrijke instituties hebben tegenwoordig een eigendomsbelang in bitcoin. Het is onwaarschijnlijk dat overheden het in eerste instantie prima vinden dat belangrijke industrieën miljarden investeren in de digitale munt om het vervolgens te gaan verbieden.
Alleen al het feit dat steeds meer belangrijke pionnen in de economie in bitcoin investeren maakt het onwaarschijnlijk dat overheden de digitale munt gaan verbieden. Met een verbod zouden ze immers deze bedrijven en daarmee ook de eigen economie pijn doen. Bitcoin kan niet meer verboden worden zonder dat de economie daar een klap van krijgt.
Daarbij zou het juridisch en politiek gezien een pittige klus worden om bitcoin te verbieden. Naast alle bedrijven zijn er ook veel individuen en uiteraard ook politici die bitcoin hebben en het project een warm hart toedragen. Bitcoin raakt steeds meer vervlochten met de maatschappij en de kans is groot dat een wettelijk verbod het niet zou overleven in de rechtszaal. Bitcoin is in essentie puur en alleen tekst, informatie en het verbieden daarvan zou regelrecht ingaan tegen de vrijheid van expressie.
Hoe meer economisch welvarende partijen en individuen in bitcoin investeren, hoe meer geld er klaarstaat om een eventuele juridische strijd te voeren.
Landen zijn elkaars concurrenten
We leven in het digitale tijdperk en de plaatsgebondenheid van mensen wordt steeds kleiner. Mensen zijn in steeds mindere mate afhankelijk van het land waar ze wonen, terwijl landen steeds meer afhankelijk worden van hun inwoners.
Om mensen en kapitaal aan te trekken moeten landen er steeds meer aan doen om het vestigingsklimaat zo aantrekkelijk mogelijk te maken. In feite worden het bedrijven die met elkaar concurreren om de beste, leukste en meest kapitaalkrachtige mensen aan te trekken. Het verbieden van een opkomende technologie en revolutionaire vorm van geld als bitcoin zou zelfmoord zijn voor een ambitieus land.
Het begint er steeds meer op te lijken dat geen enkele vorm van geld de concurrentiestrijd met bitcoin kan winnen en een overheid zou zichzelf diskwalificeren door het geld van de toekomst te verbieden. Al deze factoren bij elkaar genomen maken het meer dan onwaarschijnlijk dat bitcoin ooit verboden wordt. Integendeel zelfs, het is een stuk waarschijnlijker dat overheden bitcoin gaan omarmen door het vestigingsklimaat voor bitcoiners zo gunstig mogelijk te maken.