Het verhaal van bitcoin begint in 2008 als de nog altijd mysterieuze Satoshi Nakamoto de beroemde bitcoin white paper publiceert. In het document beschrijft hij een nieuwe digitale vorm van geld die je volledig zonder tussenpersonen kunt gebruiken. Met bitcoin heb je geen banken meer nodig om geld naar anderen over te maken. Bitcoin vervangt het element van vertrouwen door computercode en wiskunde. Bitcoin haalt de macht over het geld weg bij de mens en legt het neer bij de neutrale wiskunde. Niemand heeft binnen het bitcoin netwerk de ultieme macht, iedereen mag meedoen en voor iedereen gelden dezelfde regels.
Op deze pagina gaan we je uitleggen wat bitcoin zo waardevol maakt en waarom het een interessante investering is. Bitcoin is in essentie geld en daarom beginnen we met een analyse van het begrip geld.
Wat is geld?
Al onze levens draaien voor een belangrijk gedeelte om geld. We hebben er vrijwel dagelijks mee te maken, maar het grappige is dat maar weinig mensen je kunnen uitleggen wat geld precies is. Geld is in de kern een middel om waarde in te bewaren voor later. Het geld wat je vandaag verdient met werken moet morgen, overmorgen en het liefst ook over een jaar nog dezelfde koopkracht behouden. Het probleem met ons geld is dat het in rap tempo waarde verliest. Dat komt omdat er mensen zijn die het monopolie op de geldpers hebben en onbeperkt nieuwe eenheden kunnen bijdrukken. Bitcoin neemt dat monopolie op de geldpers weg bij de mensen en geeft er zekerheid voor terug. Er komen nooit meer dan 21 miljoen bitcoin in omloop.
Intuïtief begrijpen de meeste mensen al hoe waardevol die zekerheid is. Stel dat je mag kiezen om je salaris te ontvangen in een munt die onbeperkt kan worden bijgedrukt of in een munt met een maximum van 21 miljoen? Dan is die keuze toch niet heel moeilijk meer. Steeds meer mensen zien dat in en stappen over op bitcoin. In die zin is ook hier de evolutietheorie van Charles Darwin aan het werk.
Mensen herkennen dat geen enkele andere vorm van geld kan tippen aan de eigenschappen van bitcoin en stappen massaal over. Dat overstappen gaat steeds sneller en dat zie je terug in de koers van bitcoin. Die is de afgelopen jaren explosief gegroeid en dit verhaal is daar de belangrijkste reden voor. Terwijl onze euro met miljarden tegelijk uit de printers komt rollen bij de Europese Centrale Bank komen er steeds minder bitcoin in omloop. Schaarste is de belangrijkste eigenschap die een geldvorm moet bezitten en geen enkele vorm van geld kan concurreren met de schaarste en zekerheid van bitcoin.
Hoe schaars is bitcoin eigenlijk?
Er komen in totaal 21 miljoen bitcoin in omloop. Dat is vastgelegd in de computercode van het protocol en niemand kan daar iets aan veranderen. Maar dat getal zegt op zichzelf natuurlijk niet zoveel. Om te begrijpen hoe weinig dat er zijn gaan we eens rekenen. Er lopen op dit moment ongeveer 7.7 miljard mensen rond op aarde. Als we alle 21 miljoen bitcoin eerlijk over iedereen zouden verdelen krijgt iedereen 0.00272727 bitcoin in zijn digitale portemonnee. Op het moment van schrijven betaal je daar iets meer dan €100 voor. Dat betekent dus dat jij voor slechts €100 jouw deel van het totale aantal bitcoin kunt veiligstellen. Je hoeft dan ook zeker geen hele bitcoin te hebben om erbij te horen.
Een andere leuke manier om de schaarste van bitcoin beter te duiden is aan de hand van het aantal miljonairs. Op dit moment zijn er 46.8 miljoen miljonairs in de wereld. Dat betekent dat er voor iedere miljonair ongeveer 0.4487 bitcoin is als we alle 21 miljoen bitcoin over hen zouden verdelen. Dat doen we natuurlijk niet, want we willen allemaal meedoen en daar is bitcoin gelukkig ook voor gemaakt.
We gebruiken deze rekenvoorbeelden met name om je te laten zien dat bitcoin nog heel goedkoop is en dat je er ondanks de enorme stijgingen van de afgelopen 12 jaar nog vroeg bij bent. Dit blijkt ook heel duidelijk als je bitcoin naast goud legt. De totale goudmarkt bevat voor meer dan $11 biljoen aan waarde. Terwijl de hele bitcoin markt op dit moment maar ongeveer $1 biljoen waard is. De volledige goudmarkt is dus 11x groter dan die van bitcoin. Het interessante is dat bitcoin qua eigenschappen op vrijwel ieder vlak beter is dan goud. Veel experts verwachten dan ook dat bitcoin goud op de lange termijn gaat inhalen. Dat zou betekenen dat we naar een bitcoin koers van ongeveer $590.000 gaan. Niet slecht toch?
De zwakte van het traditionele geld maakt van bitcoin de koning
Het financiële systeem staat wereldwijd enorm onder druk. We hebben decennialang een wereld gebouwd op een steeds maar groeiende schuldenberg. Steeds meer geld printen lijkt de enige oplossing waar centrale banken mee kunnen komen. We worden overspoeld met geld en dat gaat natuurlijk ten koste van de koopkracht daarvan. Dat maakt sparen niet interessant en zorgt er bijvoorbeeld voor dat huizen steeds duurder worden en voor de jongere generatie soms zelfs onbereikbaar lijken. De Amerikaanse centrale bank (Federal Reserve) publiceert op de website braaf hoeveel dollars er in het systeem rondzwerven. Helaas doet de Europese Centrale Bank dit niet, maar we kunnen je verzekeren dat de cijfers in Europa niet veel beter zijn.

In het jaar 2020 is de geldhoeveelheid in de Verenigde Staten van $4 biljoen naar $18 biljoen toegenomen. Een stijging van het totale aantal dollars van 350% in 1 jaar tijd. Nu ligt het gelukkig allemaal iets genuanceerder dan dat, maar we kunnen niet zeggen dat dit goed is voor de koopkracht van de dollar. Het onderstreept nog maar eens hoe belangrijk en waardevol de schaarste van bitcoin is. In een wereld waarin het monetaire beleid van overheden en centrale banken compleet is op hol geslagen is de schaarste van bitcoin koning.
Een gave ontwikkeling is dat steeds meer beursgenoteerde bedrijven hetzelfde zien en voor de bescherming van hun vermogen naar bitcoin rennen. Het Amerikaanse MicroStrategy investeerde al meer dan $2 miljard in bitcoin en ook het Tesla van Elon Musk investeerde in januari 2021 $1.5 miljard in de digitale munt. Ook voor deze grote partijen is bitcoin de enige manier om hun vermogen te beschermen tegen de enorme inflatie die we bij fiatmunten als de euro en de dollar zien. Bitcoin lijkt langzamerhand het ultieme spaarmiddel te worden en wij begrijpen waarom.