Je hebt vast weleens iets over aandelen gehoord, maar wat zijn het eigenlijk? Een aandeel is een waardepapier dat een stukje van het eigendom van een bedrijf representeert. Als aandeelhouder ben je dus voor een klein deel eigenaar van het bedrijf. Als het goed gaat met het bedrijf waar je aandelen van bezit kun je daarvan profiteren middels winstuitkeringen (dividend) en koerswinst. Daarnaast verkrijg je als aandeelhouder het recht om te stemmen in de aandeelhoudersvergadering. Je wordt als aandeelhouder echt een belangrijk onderdeel van het bedrijf. Je bent als aandeelhouder mede-eigenaar van het bedrijf voor het percentage van de aandelen dat jij in je bezit hebt. Best gaaf om jezelf eigenaar van bedrijven als Apple, Google en Tesla te mogen noemen toch?
Aandelen worden verhandeld op verschillende beurzen over de hele wereld. Het vraag en aanbod op die respectievelijke beurzen bepaalt de koers van het aandeel. Vraag en aanbod worden op hun beurt weer beïnvloed door verschillende economische, bedrijfsmatige en technische ontwikkelingen.
Dividend en koerswinst op aandelen
Uiteindelijk investeren we natuurlijk allemaal om winst te maken. Als een bedrijf waar jij aandeelhouder van bent winst maakt kan het bedrijf ervoor kiezen om (een gedeelte van) die winst uit te keren. Winstuitkering noemen we in het jargon dividenduitkering. In essentie is de winstverwachting de belangrijkste reden voor beleggers om een aandeel te kopen. Als een bedrijf geen winst maakt of verwacht te maken heeft het weinig zin om een aandeel te kopen.
Bedrijven zijn niet verplicht om de winst uit te keren aan aandeelhouders. Ze kunnen er immers ook voor kiezen om de winst in het bedrijf te investeren. Dit doen bedrijven voornamelijk als ze verwachten daarmee nog meer rendement te realiseren. Kunnen ze geen manieren vinden om de winst binnen het bedrijf aan het werk te zetten? Dan kiezen ze vaak voor dividenduitkering. Vooral jonge bedrijven met veel groeipotentie kiezen er in de eerste jaren voor om de winst binnenboord te houden.
Dividendaandelen en groeiaandelen
In de regel kun je twee soorten aandelen van elkaar onderscheiden: dividendaandelen en groeiaandelen. Dividendaandelen zijn aandelen van bedrijven die al lange tijd meegaan, een gevestigde naam zijn binnen de industrie waarin ze opereren en al jarenlang een stabiele winst noteren. Dit soort bedrijven maken vaak geen extreme groei meer door, maar sluizen de regelmatige winst die ze maken jaarlijks door naar de aandeelhouders. De Nederlandse oliegigant Royal Dutch Shell is een goed voorbeeld van een dividendaandeel. Deze grote speler heeft een lange historie van relatief stabiele dividenduitkeringen. Dit zijn bedrijven waar je over het algemeen niet in investeert omdat je enorme koerswinsten verwacht.
Aan de andere hebben we de groeiaandelen. Dit zijn vaak jonge bedrijven met grote plannen om de hele wereld over te nemen. Daarbij moet je waarschijnlijk meteen denken aan bedrijven als Tesla. Momenteel heerst er om deze hippe elektrische autofabrikant een enorme hype die het aandeel flink heeft doen groeien. CEO Elon Musk heeft de status van een rockster en veel mensen verwachten grote dingen van de Amerikaanse autoverkoper. De waarde van Tesla is enorm en qua waarde is het bedrijf al groter dan bijna alle andere automerken bij elkaar. Dat is best bijzonder als je bedenkt dat een miniscuul deel van de wereldwijde autovloot een Tesla is. Het bedrijf moet nog veel doen om die enorme waarde te bewijzen. Op dividend moeten de aandeelhouders waarschijnlijk nog wel even wachten en of ze de potentie waar gaan maken kan niemand met zekerheid zeggen. Groeiaandelen als Tesla brengen iets meer risico met zich mee, maar kunnen in potentie enorm groeien.
Aandelen als alternatief voor de spaarrekening
De rente op de spaarrekening is lager dan ooit en voor veel mensen zijn aandelen een interessant alternatief voor sparen. Aandelen brengen natuurlijk risico met zich mee, maar de historie leert ons dat beleggen op de lange termijn bijna niet mis kan gaan. Op de korte termijn is het lastig om te voorspellen hoe aandelen zich gaan gedragen, maar op de lange termijn is het vrijwel altijd feest. Centrale banken over de hele wereld zetten tegenwoordig massaal de geldpers in om de economie overeind te houden en dat maakt sparen steeds minder aantrekkelijk. Inflatie zorgt ervoor dat ons geld in rap tempo zijn waarde verliest en investeren lijkt de enige manier om daaraan te ontsnappen.
Om je risico te spreiden is het belangrijk om een zo divers mogelijk portfolio van aandelen en andere investeringen aan te leggen. Voor echte beginners zijn ETFs wat dat betreft een ware uitkomst. Dit zijn mandjes van aandelen waarmee je in één keer in verschillende bedrijven kunt beleggen. Op die manier kun je bijvoorbeeld investeren in de volledige Amerikaanse markt, in plaats van dat je de moeite moet nemen om je in te lezen in individuele ondernemingen.
Veel meer dan dit is het niet. In de basis zijn aandelen heel erg eenvoudig te begrijpen. Je koopt met een aandeel letterlijk een stukje eigendom van een bedrijf en daarmee heb je recht op dividend, koerwinst en stemrecht!