Investeren in de juiste groeiaandelen kan een fantastische manier zijn om een vroeg pensioen te realiseren. De sleutel tot succes is natuurlijk het kiezen van een combinatie van de juiste aandelen en het perfecte moment. Om jou te helpen om het fenomeen groeiaandelen beter te begrijpen hebben wij op deze pagina zoveel mogelijk handige informatie over groeiaandelen verzameld.
Wat is de definitie van een groeiaandeel?
Groeiaandelen zijn bedrijven die hun omzet en winst sneller laten groeien dan het gemiddelde bedrijf in hun industrie of markt. Vaak heeft een bedrijf waarvan de aandelen in de categorie groeiaandelen vallen een innovatieve product of dienst ontwikkeld waarmee het bestaande markten veroverd, nieuwe markten aanboort of zelfs volledige nieuwe industrieën op poten zet.
Bedrijven die erin slagen om sneller dan gemiddeld te groeien en die progressie ook lang vol te houden, worden daar vaak voor beloond door de markt, met fantastische resultaten voor de aandeelhouders als gevolg. Hoe sneller het bedrijf in kwestie groeit, hoe groter de koerswinsten op het aandeel zijn.
In tegenstelling tot dividendaandelen zijn groeiaandelen vaak relatief duur als je kijkt naar bijvoorbeeld de koers-winstverhouding of de koers-omzetverhouding. Bedrijven die hard groeien maken vaak nog weinig tot geen winst winst, terwijl de koers van de aandelen enorm kan toenemen. Je betaalt dan ook niet voor de prestaties op dit moment, maar vooral voor de potentie van het bedrijf.
Groeiaandelen zijn er in iedere industrie
Je kunt groeiaandelen vinden in alle soorten en maten. Voor iedere industrie of markt is wel een bedrijf te vinden dat in de categorie groeiaandelen valt. Je moet hierbij denken aan bedrijven als Shopify, Alibaba, Square, Netflix en Amazon die ieder jaar een groei van minimaal 20% laten zien.
Een interessante manier om tegelijkertijd in veel verschillende groeiaandelen te investeren en je portfolio te spreiden is via ETFs. Dit zijn mandjes van aandelen die met een specifiek doel zijn samengesteld. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor de Vanguard Small-Cap Growth ETF, waarmee je investeert in grofweg 580 kleine bedrijven die momenteel hard groeien.
Je kunt natuurlijk ook zelf op zoek gaan naar individuele aandelen die de potentie hebben om hard te groeien. Daarbij is het vooral van belang om trends te identificeren die ervoor kunnen zorgen dat de bedrijven in kwestie de komende jaren flink gaan groeien. Neem bijvoorbeeld het coronavirus dat verschillende industrieën een duwtje in de rug heeft gegeven. Denk bijvoorbeeld aan e-commerce platforms als Amazon en Bol.com, maar in het verlengde daarvan ook digitale adverteerders als Facebook en Google.
De sleutel is om dit soort trends zo vroeg mogelijk te spotten, in te stappen en het geduld te hebben om te wachten tot een ontwikkeling volledig tot uiting komt.
Waar moet je op letten bij het uitkiezen van groeiaandelen?
Het belangrijkste is dat de bedrijven waarin je investeert een sterk competitief voordeel hebben ten opzichte van de concurrentie. Als concurrenten het bedrijfsmodel eenvoudig kunnen kopiëren is de kans klein dat jouw investering erin slaagt om de concurrentiepositie lang vast te houden.
Bij een concurrentievoordeel moet je bijvoorbeeld denken aan het netwerkeffect. Facebook is hiervan een goed voorbeeld. Je kunt in principe de code van het Facebook-platform kopiëren en volledig nabouwen. Daarmee is jouw kopie van Facebook echter niet van dezelfde waarde als het origineel. Je kunt het netwerk van gebruikers immers niet zomaar kopiëren en dat is wat he zo waardevol maakt voor de gebruikers om een Facebook-account te maken. Iedere gebruiker die bij het platform komt maakt het voor de rest nog waardevoller om een account te hebben. Met 2.5 miljard gebruikers gaat het voor concurrenten een zware kluif worden om Facebook te vervangen.
Schaalvoordelen zijn een ander interessant concurrentievoordeel. Het grote Amazon van Jeff Bezos is hier een mooi voorbeeld van. Naast het feit dat ook Amazon profiteert van een enorm netwerkeffect, zal Bol.com het niet heel gezellig vinden dat deze e-commerce gigant zich nu ook op de Nederlandse markt richt. Voor de kleinere webshops is het al helemaal lastig om met de Amazon’s van deze wereld te concurreren, in ieder geval op het gebied van prijs.
Als laatste is het belangrijk om je op bedrijven te richten die in potentie een hele grote markt kunnen bedienen. Innovatie kan pas echt schalen als de markt waar het bedrijf zich op focust voldoende groot is. Het is heel gaaf als je een voetbal hebt uitgevonden die altijd in de kruising vliegt, maar als de markt voor die uitvinding minimaal is, dan is het waarschijnlijk de investering niet waard.