Time in the market beats timing the market. Een bekende quote dat veel voorbij komt binnen de FIRE community. Vaak wordt het gebruikt in referentie met Dollar Cost Averaging. Het gaat de FIRE volgers om het feit dat het historisch gezien niet lukt als individuele belegger om de markt te verslaan in de waardegroei van je portfolio. Hoe kan dat eindelijk? In dit artikel leg ik je meer uit over hoe Dollar Cost Averaging werkt, en waarom het een goede strategie is. 

Wat is Dollar Cost Averaging?

Dollar Cost Averaging (DCA) is een beleggingsstrategie waarin de belegger systematisch gedurende een bepaalde periode, op vaste momenten een vast bedrag investeert. Wat deze momenten zijn, of hoeveel geld het is ligt aan jou. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om elke maand 300 euro te investeren op de laatste vrijdag van de maand. 

DCA is dus het tegenovergestelde van actief beleggen waarin je zelf de beste momenten probeert te vinden om in te stappen (timing the market). Het gaat er minder om of het moment goed is, maar juist dat je actief bezig bent met je geld beleggen (time in the market). 

Emotie

Je kent het wel: je leest weer nieuws over een bepaald bedrijf waarin je geïnvesteerd hebt en begint nu enorm te twijfelen of het wel aan je verwachtingen voldoet. Je verkoopt je aandelen, om vervolgens na een week er achter te komen dat het toch een beter idee was om de aandelen te houden; wat overigens je plan was. DCA helpt de belegger om zonder emoties te beleggen doordat je een vooraf bepaald bedrag op een vast moment investeert. Dit forceert je om niet na te denken over wat de huidige stand van zaken is waardoor je bijvoorbeeld toch niet in zou stappen omdat je gelooft dat er later een beter moment zou zijn. Of juist het tegenovergestelde: je denkt dat dit het beste moment is om in te stappen en investeert je volledige budget.

Prijsfluctuaties

De waarde van aandelen fluctueert constant. Deze korte termijn volatiliteit kan een negatieve impact hebben op je portfolio als je ervoor kiest in 1 keer je volledige beleggingsvermogen in te leggen. Doordat je middels de DCA strategie op meerdere momenten instapt, voorkom je negatieve invloed van dit soort korte termijn prijsfluctuaties.

Bovendien zorgt de strategie er ook voor dat je minder aandelen koopt als de prijs ervan hoog staat (omdat je met een vast bedrag investeert), en meer aandelen koopt als de prijs laag staat. Met een budget van 1000 euro, zal je 10 aandelen kopen die 100 euro per stuk kosten (op een hoog moment), maar later koop je er 12 als ze 80 per stuk kosten. Door deze werking zal je dus relatief gezien minder ‘te dure’ aandelen kopen, en meer ‘goedkope’ aandelen wat in je voordeel werkt op de lange termijn: automatisch sell high, buy low.

Tijd

Je wilt je geld voor je laten werken, maar dit kost tijd. Wanneer je er een jaar over doet om te zoeken naar het perfecte get-rich-quick aandeel (wat tevens niet bestaat), laat je jouw geld niet voor je werken en mis je dus het beoogde rendement. Door een jaar niet te investeren loop je al ruim 400 euro mis ten opzichte van iemand die 500 euro per maand inlegt met de DCA strategie. Dit geld levert natuurlijk vervolgens ook weer meer geld op waardoor je in een lose-lose situatie belandt door niet te beleggen. De opportunity cost voor het niet instappen is dus erg hoog.

De Redditer /u/jerschneid heeft een interessant onderzoek gedaan naar het verschil in rendement tussen een DCA strategie en wanneer je op de beste, en slechtste momenten in zou stappen. Hij gebruikte hiervoor de data van de S&P 500 van de afgelopen 40 jaar als maatstaf. In totaal is er $96.000 geïnvesteerd met een lange termijn S&P strategie (buy & hold). De resultaten zijn als volgt:

  • op de slechtste momenten ingestapt:  $663.594
  • op de beste momenten ingestapt: $956.838
  • DCA strategie (maandelijks inleggen): $1.386.429
  • sparen: ~$200.000 (credits)

Zo zie je maar wat de kracht is van simpelweg actief beleggen en zo veel mogelijk tijd in de markt te zitten, ten opzichte van het beste moment te vinden om in te stappen.

Dollar Cost Average in de praktijk

Natuurlijk neemt DCA het gevaar de prijsdaling van een aandeel niet weg wat het investeren in individuele aandelen nog steeds risicovol maakt. Zodoende raad ik het je aan om jouw portfolio te spreiden door in ETFs te investeren. Een bonus is dat verschillende beleggingsrekeningen, zoals DeGiro, je de mogelijkheid geven om in ETFs te investeren zonder transactiekosten te hoeven betalen. Deze kosten kunnen namelijk erg oplopen. 

Het begint bij het bepalen van je budget en frequentie. Dit kan bijvoorbeeld een percentage van je salaris zijn, of een vooraf bepaald bedrag per maand. Zoek vervolgens een beleggingsrekening. De grote banken leveren vaak dergelijke diensten. En kies hierna in welke ETFs of, als je het risico wilt nemen, aandelen, je wilt investeren. Karel heeft er een aantal beschreven in zijn artikel ‘het wondermiddel voor de luie belegger’. Mocht je toch op zoek zijn naar andere ETFs heeft de financiële website Morningstar een handige zoekfunctie.

Wat je ook kiest, stick to your plan en vergeet niet: Time in the market beats timing the market.