ESG (environmental, social and corporate governance) investeren is inmiddels zo populair in Japan (en in de rest van de wereld) dat zelfs boeddhistische monniken aan het instappen zijn. Nu de spaarrekening niet langer garant staat voor een groei die opweegt tegen de inflatie, beginnen de monniken massaal met het opkopen van duurzame obligaties.

Een van de nieuwe beleggers is Tokuunin, een Zen boeddhistische tempel in het centrale deel van Tokio. De religieuze groep wilde de komende decennia meer geld bijeen brengen voor het repareren en onderhouden van gebouwen. Om die reden kocht het groene obligaties met een looptijd van 40 jaar die door de universiteit van Tokyo werden aangeboden, volgens hoofdpriester Yuzan Yamamoto.

In een tijd waarin we nauwelijks rendement kunnen halen uit langetermijnsparen, zijn we blij dat we kunnen bijdragen aan het helpen van de maatschappij en tegelijkertijd genoeg rendement kunnen verdienen om de inflatie te dekken“, gaf Yamamoto aan.

Het blijkt een ware trend

Dit geval staat niet op zich. Nomura Securities Co. ziet een trend ontstaan dat steeds meer boeddhistische tempels geïnteresseerd zijn in het kopen van milieu-, sociale en governance-obligaties. Het beleggen in duurzame obligaties wordt als een passende manier gezien om het geld van hun achterban te gebruiken. Naast het investeren in ESG obligaties worden er ook op andere gebieden risico’s genomen, zoals op valuta en rentes, aldus Nomura.

Dat het duurzame investeren in Japan booming is blijkt wel uit het feit dat de verkoop van ESG obligaties met 68% steeg in het afgelopen jaar. Het liep daarmee op tot een recordhoogte van 21 miljard dollar in 2020, passend in de toename van vraag naar duurzame obligaties wereldwijd.

Niet de enige “groene” religieuze organisatie

De boeddischtische monniken zijn niet de enige religieuze groep die steeds meer betrokken raakt bij duurzaamheidsprojecten. Het Vaticaan maakt afgelopen maand bekend zich aan te sluiten bij een groep van bekenden, met onder andere Bank of America’s Brian Moynihan en Salesforce.com Marc Benioff, dat zich samen besloot in te zetten voor een “een billijker en duurzamer economisch systeem”. Daarnaast beschikt het in de VS gevestigde Thrivent Financial for Lutherans over een fonds dat investeert in bedrijven op basis van ESG-criteria.

Krimpende achterban

Een krimpende achterban van de Japanse religieuze organisaties (12%) wordt als voornaamste reden aangewezen om de ESG investeringen te verklaren. Daarnaast eist ook de COVID-19 pandemie zijn tol. Normaal gesproken trekken mensen aan het begin van het jaar naar de ongeveer 160.000 heiligdommen en tempels in Japan. Velen zijn dit jaar echter weggebleven vanwege het virus, waardoor religieuze groepen geen inkomsten uit donaties hebben.

Deze ontwikkelingen hebben de tempels en heiligdommen ertoe aangezet om het geld van hun achterban op een andere manier te laten groeien dan op een spaarrekening.