Waar de overheden wereldwijd met miljarden smijten om de economie van de COVID-19 afgrond te redden, lopen de spaarvarkens van de Nederlandse huishoudens inmiddels over. Nederlanders zetten gedurende de COVID-19 pandemie namelijk flink wat extra geld opzij. Uit cijfers van De Nederlandsche Bank blijkt zelfs dat er nog nooit zoveel gespaard is door de Nederlanders als dit jaar.

De pandemie heeft de Nederlander uiterst terughoudend in zijn uitgaven gemaakt. Enerzijds was er natuurlijk een lockdown dat ervoor zorgde dat er minder mogelijkheden waren om het zuurverdiende geld te spenderen. Anderzijds was het voor mensen een reden om de hand op de knip te houden uit voorzorg voor de mogelijke financiële gevolgen van de crisis.

Mei absolute recordmaand

In het tweede kwartaal stegen de vrije besparingen met ruim 12 miljard euro ten opzichte van het jaar ervoor. De maand mei bleek zelfs een absolute recordmaand met een aanwas van 9,4 miljard euro aan spaartegoed. Doordat de inkomens in deze periode op peil bleven en de consumptie flink afnam, liepen de vrije besparingen fors op. Aan het einde van november hadden alle Nederlanders gezamenlijk 390,8 miljard euro op hun spaarrekeningen geparkeerd. Aan het begin van 2020 was dit nog maar 369,5 miljard euro.

Het spaarpercentage, het gespaarde bedrag in procenten van het beschikbare inkomen, is gestegen van 3,1% in 2019 naar 11,1% in 2020. Dat is vele malen hoger dan het hoogste niveau in de afgelopen 20 jaar (!), te weten 3,9% in 2016. In dit artikel leggen we uit hoe een hoog spaarpercentage er voor kan zorgen dat je sneller financieel onafhankelijk bent.

Hoe wordt dit besteed?

Opvallend is dat de Nederlander het geld vooral op een spaarrekening stalt. In het tweede kwartaal werd 11 van de 12 totale miljard euro geparkeerd op spaarrekeningen bij Nederlandse banken. Het overige geld werd gebruikt om schulden af te lossen of werd overgemaakt naar een beleggingsrekening. Daarnaast is ook opmerkelijk dat de vrijwillige aflossingen op hypotheken in die periode juist zijn afgenomen. Zo geeft de Nederland dus de voorkeur aan een meer liquide spaarvorm, om zo een potentiële inkomstenterugval op te vangen.

Beleggen is het devies

Of de spaarrekening de beste optie is? Wij denken van niet. Het is een illusie dat je geld op een spaarrekening anno 2021 nog groeit. Rekening houdend met de inflatie verlies je ieder jaar aan koopkracht en verarm je. De afgelopen tien jaar bedroeg dat verlies in koopkracht maar liefst 13%. Over twintig jaar gezien bijna 20%. Toch kijken velen in ons land niet naar alternatieven. Onbekend maakt blijkbaar ook hier onbemind. Zonde, want er zijn eenvoudige manieren die mooie resultaten kunnen opleveren. Zo steeg de Europese beurs (Stoxx Europe 600) over een periode van tien jaar 91%. De Amerikaanse beurs (S&P500) maakte het nog bonter en zorgde voor een stijging van 400% gedurende deze periode. Zet dat af tegen die 13% verlies op jouw spaargeld, en het moet toch op z’n minst beginnen te kriebelen. Hoe je dat op een passieve manier kunt doen? Lees erover in dit artikel.