We hebben allemaal drukke levens. Tussen het werken, zorgen, sporten en borrelen door is er maar weinig tijd voor beleggen. Het goede nieuws is dan ook: aan beleggen hoef je niet veel tijd te besteden, als je dat niet wilt. Het is een kwestie van één keer goed opzetten en daarna zo af en toe eens onderhouden. Een kind kan de was doen. Om je geld te laten groeien hoef je maar drie belangrijke principes in de gaten te houden. Met dit fundament kun jij onbezorgd gaan werken, borrelen en sporten, terwijl het geld zich voor joú uit de naad werkt.

1. Spreiding

Door je geld te spreiden over meerdere soorten beleggingen, verklein je de kans op een groot verlies. Dat verdelen en spreiden kan op meerdere niveaus. Als je een beleggingsrekening, een huis en een spaarrekening hebt, is je vermogen al over drie beleggingsmogelijkheden verdeeld. Ook binnen je beleggingsportefeuille is het slim om te spreiden. Het verstandigst is om je geld over meerdere belegging categorieën te verdelen. Bijvoorbeeld door naast aandelen ook obligaties aan te houden, zoals bedrijfsleningen of staatsobligaties. Ook zou je een klein beetje in grondstoffen of edelmetalen kunnen steken. Als de ene categorie het slecht doet op de beurs, kan het verlies door de andere worden opgevangen. In dit artikel lees je hoe Thom zijn portfolio heeft verdeeld.

Ook binnen een beleggingscategorie, zoals aandelen, is weer genoeg te spreiden. Door je geld te verdelen over aandelen van meerdere bedrijven, verklein je de impact die de koersdaling van één bedrijf op belegde geld heeft. Zorg daarnaast voor een goede spreiding over verschillende sectoren en regio’s. Hoeveel verschillende aandelen je moet kopen? Uit onderzoek blijkt dat je niet eindeloos hoeft te gaan spreiden: twaalf tot twintig verschillende posities is genoeg.

Zelf spreid ik ook mijn beleggingen in tijd. Door periodiek (maandelijks) aandelen te kopen, gebruik je niet al je geld in één keer. Door periodiek te beleggen, koop je als de koersen hoog staan en ook als de koersen laag staan. Dat vergroot de kans dat je gaat verdienen aan je beleggingen. Bijkomend voordeel is dat je daarna weer een maand de tijd hebt om je volgende inleg bij elkaar te verdienen.

2. Lange termijn

Een tweede belangrijke succesfactor is de periode waarin je je geld kunt missen en dus niet nodig hebt voor andere zaken. Hoe langer je geld in beleggingen kunt laten zitten, hoe hoger je rendement. Daar zijn twee verklaringen voor.

Ten eerste is de kans dat een tegenvaller nog wordt goedgemaakt bij een langere beleggingshorizon groter. Als je je geld pas over vijftien jaar nodig hebt, dan heb je nog alle tijd om te wachten op een herstel van de beurskoersen en een gunstiger verkoopmoment.

Ten tweede is er het effect van rendement-op-rendement. Albert Einstein noemde dit het achtste wereldwonder. Hoe dit vliegwiel effect werkt, en wat voor onvoorstelbaar rendement dit je op kan leveren, lees je in dit artikel.

3. Lage kosten

Het effect van de rendement-op-rendement wordt ook wel het sneeuwbaleffect genoemd. De kosten van beleggen kunnen wel worden omschreven als een lawine. Het begint met een klein brekend takje, maar op termijn kan dit je gemakkelijk meesleuren. De lawine van kosten.

Als je belegt betaal je kosten. Dat kunnen kosten zijn voor het aanhouden van je beleggingsrekening of transactiekosten. Je bent snel geneigd om te denken dat 1% aan kosten niet zoveel uitmaakt. Deze kosten echter uitgroeien tot een lawine. Stel je behaalt jaarlijks 10% rendement op een bedrag van 1.000 euro, waarover je 1% kosten betaalt. Dan heb je na tien jaar geen 2.594, maar 2.367 euro. Na twintig jaar is je vermogen geen 6.727, maar 5.604 euro. En na dertig jaar heb je in plaats van 17.449, maar 13.268 euro op je beleggingsrekening. Een verschil van 4.181 door het betalen van 1% kosten per jaar. Ongekend. Dat scheelt toch wel een paar vlokken op een sneeuwbal!

ETF got it all

Zelf beleg ik voornamelijk in ETFs. Koop je een beleggingsfonds of een ETF, dan heb je meteen twee van de drie succesfactoren van beleggen te pakken: spreiding en lage kosten. Je geld wordt met één aankoop meteen verdeeld over alle beleggingen die in een beleggingsfonds of een ETF zitten. Wat betreft kosten scoren ETF’s vaak veel beter dan beleggingsfondsen, doordat ze een bestaand mandje volgen. Als je daar ook nog eens de derde pijler aan toevoegt – een lange termijn – heb jij het fundament van je belegging strategie helemaal op orde. Trap niet in de kosten van de lawine en geef jouw sneeuwbal de tijd om te groeien!