2019 was voor mij het jaar waarin ik serieus begon met beleggen. In het verleden had ik het weleens kleinschalig geprobeerd, maar nooit echt doorgezet. Ik had geen idee wat ik deed, had er als arm studentje ook eigenlijk het geld niet voor en ook te weinig tijd om me erin te verdiepen. Nu zet ik maandelijks een vast bedrag opzij om mijn beleggingsrekening te spekken en heb ik de zaakjes aardig onder controle. Zelf beleggen hoeft namelijk helemaal niet moeilijk te zijn, maar er zijn een aantal fouten die ik als beginnende belegger heb gemaakt en met dit artikel wil ik jullie daarvoor behoeden. In de kern kwamen mijn fouten allemaal naar op hebzucht. Ik wilde rijk worden en het liefste gisteren al. Mijn ideeën over beleggen kwamen vooral uit films en in het begin waande ik me een soort Wolf of Wallstreet, ik dacht het allemaal beter te weten. Niets was echter minder waar.

De beste beleggingsstrategie is er eentje die past bij jouw doelen en het risicoprofiel wat daar bijhoort. Ik ben bijvoorbeeld net 27 geworden, heb weinig vaste lasten en op dit moment dus nog helemaal niet veel geld nodig. Voor mij is daarom een op de lange termijn gerichte conservatieve strategie optimaal. Maandelijks een paar honderd euro opzijzetten, jaarlijks een rendement van 7-10% pakken en er niet teveel naar kijken. Met ongeveer €200 per maand en een rendement van 8% zou je over 40 jaar €740.000 euro hebben. Een prima pensioen. Met deze calculator kun je zelf een beetje met bedragen spelen.

Waar ging het mis?

Terug naar het onderwerp van dit artikel, waar ging het in eerste instantie mis voor mij? Het voornaamste probleem met mij is dat ik een beetje ongeduldig ben en de neiging heb om mijn eigen kunnen te overschatten. Dat heeft me op sommige punten in het leven geholpen, maar het zijn niet de beste eigenschappen voor een belegger.

Ik begon me te verdiepen in allerlei individuele bedrijven waarvan ik het idee had dat ze het nieuwe Apple, Netflix of Tesla zouden worden. Zo investeerde ik bijvoorbeeld in het Chinese NIO, een fabrikant van elektrische auto’s waar op internet fantastische verhalen over te vinden zijn. Ik kocht de aandelen in op ongeveer $6 per stuk en in no-time stonden ze op $10! Mijn investering was, net als mijn zelfvertrouwen, bijna verdubbeld. Aan verkopen dacht ik echter niet. Dit zou immers het nieuwe Tesla worden! Dit aandeel heeft nog veel meer potentie. Enkele maanden later was het aandeel minder dan $2 waard.. de verkopen vielen tegen en ik moest weer even op zoek naar mijn zelfvertrouwen. Nadat ditzelfde riedeltje me een aantal keer was overkomen, besloot ik dat het anders moest. Mijn portfolio had even een time-out nodig, het was tijd voor een nieuwe strategie.

Hét grote geheim, passief beleggen in indexfondsen

In mijn zoektocht naar een nieuwe strategie kwamen indexfondsen steeds weer bovendrijven als de beste optie. Plat gezegd is een indexfonds een mandje waar aandelen van meerdere bedrijven inzitten. Neem bijvoorbeeld de S&P 500 Index, waarmee je als het ware een klein aandeel koopt in 500 verschillende Amerikaanse bedrijven. Je verdeelt daarmee je risico over de hele markt. In plaats van je geld op enkele individuele bedrijven in te zetten, zet je 500 bedrijven tegelijk voor je aan het werk. Dit is niet de manier om snel rijk te worden, maar op de lange termijn stijgt de waarde van indexfondsen praktisch altijd.

Wat mij vooral fascineerde over indexfondsen is dat ze op de lange termijn vrijwel altijd beter presteren dan professionele beleggers. Onderstaande tabel toont bijvoorbeeld de prestaties van professionele beleggers, afgezet tegen een simpele investering in de S&P500 Index. Over een periode van 15 jaar weet slechts een kleine 8 procent van de professionele beleggers het beter te doen dan dit mandje. De rest verliest het allemaal van een indexfonds die door iedere belegger gekocht kan worden. Waarom zou ik als beginnende belegger dan moeilijk doen en de illusie hebben dat ik het wel even beter ga doen dan al die professionele beleggers?

Afbeelding toont percentage professionals dat het over x-jaar aflegt tegen de markt.
Bron: aei.org

Het is misschien een beetje saai om op deze manier te beleggen, maar het is eigenlijk net als pokers iets dat je niet moet benaderen zoals we het kennen uit films. Althans, niet als je wilt winnen. Veel risico nemen om snel rijk te worden levert over het algemeen alleen maar stress en verlies op. Als ik met mijn geld wil spelen ga ik wel naar het casino, dan heb je in ieder geval nog een leuke tijd terwijl ik mijn geld verlies.

Aan mensen die mij vragen hoe ze moeten beginnen met beleggen adviseer ik dus altijd om het lekker zelf te doen. Zogenaamde professionals die voor jou gaan beleggen kosten altijd geld en ze presteren op de lange termijn vrijwel altijd minder dan de markt. Zoek je alternatieve manieren om je geld aan het werk te zetten, maar heb je geen zin om iedere dag te stressen en met de markten bezig te zijn? Zet je geld dan lekker weg in een paar indexfondsen en je zult heel waarschijnlijk nog een beter rendement behalen ook. Achterover leunen en geld verdienen, het kan dus echt.