Wat maakt succesvolle ondernemers succesvol? Dat is een vraag die me altijd heeft beziggehouden. Deze week kwam ik een artikel tegen over de mindset Mark Cuban, een van de sharks uit het programma Shark Tank, waarin ondernemers de kans krijgen om hun idee te pitchen voor een groep rijke investeerders. Mark Cuban is naast shark ook eigenaar van de Dallas Mavericks, investeerder en multimiljardair, ik was gelijk hooked. Hij vertelt in het artikel over de Knowledge Advantage en waarom hij gelooft dat dit principe het geheim van zijn succes is.

Wat is de Knowledge Advantage?

Het principe is eenvoudig: kennis geeft voordeel. Of dit nu gaat over het begrijpen hoe cryptocurrency werkt, weten hoe een bepaalde technologie werkt of je concurrenten slimmer af zijn, kennis geeft je nieuwe inzichten en biedt mogelijkheden die je anders niet tot je beschikking had. Dit geldt al helemaal als je je in een concurrerende positie bevindt en je meer kennis weet te vergaren dan je concurrenten.

To this day, I feel like if I put in enough time consuming all the information available, particularly with the net making it so readily available, I can get an advantage in any technology business. At MicroSolutions it gave me a huge advantage. A guy with little computer background could compete with far more experienced guys just because I put in the time to learn all I could.

Mark Cuban

Wees een spons: neem alles op

Everything I read was public. Anyone could buy the same books and magazines. The same information was available to anyone who wanted it. Turns out most people didn’t want it.

Mark Cuban

Als Pegulanten lezer ben je waarschijnlijk het type persoon die meer wilt leren over onderwerpen die je interessant vindt. Daarom wil ik wat tips delen over hoe je dan bepaalde kennis kan vergaren. Wie weet staat er een tip tussen die je kan gebruiken.

Blinkist
De meest voor de hand liggende manier van kennis vergaren is het lezen van boeken. Maar misschien heb je er ook last van dat er meer boeken op je leeslijst komen dan je bij kan houden. Dan is het het waard om Blinkist te proberen. Het is app met key takeaways uit duizenden boeken zodat je binnen 10-20 minuten door een boek heen bent. Natuurlijk zal je er minder uit halen dan wanneer je daadwerkelijk het boek leest, maar het geeft je wel een goed inzicht in waar het boek over gaat. 

Podcasts
Ben je vaak onderweg en wil je die reistijd toch productief maken? Dan zijn podcasts wel iets voor jou. Tegenwoordig zijn er over alle onderwerpen wel podcasts te vinden op platforms zoals Spotify, iTunes, Google Podcasts. Podcasts hoeven lang niet altijd informatief te zijn, maar kunnen je ook leuke entertainment bieden. Mocht je wat inspiratie zoeken: Ted Talks Daily, Cryptocast en De Technoloog.

Online courses
Nieuwe skills leren kan je helpen om nieuwe kansen te benutten, bepaalde processen te optimaliseren of misschien wel net het extra voordeel te bieden over concurrentie. Platforms als Skillshare, Udemy of Pluralsight maken het zo eenvoudig mogelijk om nieuwe skills te leren. Ik heb Pluralsight regelmatig gebruikt om nieuwe programmeertalen en -technieken te leren.

Wees een spons
Het allerbelangrijkst is om nieuwsgierig te blijven naar nieuwe kennis. Zo kan je van iedereen wat nieuws leren. Probeer te begrijpen hoe bepaalde dingen werken en leer jezelf de vraag te stellen: waarom is dat zo? 

Nadruk op “doen”

De Knowledge Advantage werkt voor zowel persoonlijke als zakelijke doelen. Weten wat de kracht is van kleine bedragen kan je bijvoorbeeld helpen om een financieel doel te bereiken. Of als je het zakelijk bekijkt kan het kennen van de typische startup fasen je helpen om gerichter je taken in te delen en scherpere doelen te stellen. Kennis geeft echter pas het voordeel als je het daadwerkelijk toepast.

You never quite know in business if what you are doing is the right or wrong thing.

Mark Cuban

Deze quote van Mark geldt niet alleen voor de zakenwereld, maar slaat ook op persoonlijke aspecten van je leven. Je zult nooit weten wat de perfecte aanpak is, maar de Knowledge Advantage zal je echter wel helpen om je volgende acties zo goed mogelijk uit te voeren. Daarnaast zal het je helpen om te begrijpen wat er mis is gegaan als je een fout hebt gemaakt. Hierdoor zal je meer leren van je fouten.