De digitale asset portfolio en exchange service Bakkt bereidt zich voor om de beurs op te gaan. Het bedrijf kent een aantal bekende investeerders waaronder Intercontinental Exchange, Inc (ICE), ook wel bekend als de eigenaar van de New York Stock Exchange.

De Initial Public Offering (IPO) wordt mogelijk gemaakt door een fusie met NPC Impact Acquisition Holdings Inc. wat een zogeheten SPAC is. Een SPAC, special purpose acquisition company, is een bedrijf dat geld ophaalt met als specifiek doel om daarna te fuseren met een startup of scaleup om hierna de beurs op te gaan. Een IPO kost namelijk veel geld en tijd, en kent bovendien ook veel wetgeving wat het erg lastig maakt voor dergelijke startups en scale ups om op de beurs te komen. Het gefuseerde bedrijf zal Bakkt Holdings, Inc. gaan heten.

Wat is Bakkt?

Bakkt is een Amerikaans bedrijf dat een service biedt waarin je alle digitale assets kan opslaan op 1 plek. Denk bijvoorbeeld aan cryptocurrencies (zoals Bitcoin), cash maar ook cadeaubonnen. Bovendien kan je met Bakkt ook bepaalde assets, zoals cryptocurrencies verhandelen. Kort gezegd, het is een centrale plek om al je digitale assets te beheren. 

Het bedrijf begon niet met deze service. Bakkt was, na de oprichting in 2019, namelijk initieel een Bitcoin futures en opties handelsplatform. Het founding team van het bedrijf kent ICE CEO Jeffrey Sprecher en zijn vrouw Kelly Loeffler, voormalig Republikeinse senator van Georgia. Kelly was eerst de CEO van Bakkt maar heeft het stokje overgedragen aan Gavin Michael.

Bakkt wist niet de markt te veroveren met het handelsplatform waardoor het bedrijf een pivot heeft gemaakt naar waar het nu staat. Zo lanceerde het bedrijf vorig jaar een digitale wallet en testte de integratie van “Bakkt cash” met Starbucks. De functionaliteit van de wallet werd later uitgebreid naar allerlei digitale assets, waaronder airmiles en andere loyalty punten. In mei 2020 heeft Bakkt het bedrijf Bridge2 Solutions overgenomen voor $300 miljoen. Dit was een loyalty beloning bedrijf dat innovatieve belong services aanbiedt.

Investeerders

Volgens Crunchbase heeft Bakkt bij elkaar zo’n $482.5 miljoen opgehaald in investeringsrondes. Naast ICE kent Bakkt andere investeerders zoals M12, het venture capital dochterbedrijf van Microsoft, Boston Consulting Group en Pantera Capital (een investeringsgroep dat in blockchain technologie investeert).