Robert Herjavec, ook wel bekend van de investeringsshow Shark Tank, heeft een eindejaars ritueel dat zijn komende jaar klaarstoomt voor succes: hij organiseert zijn kalender voor het hele volgende jaar. “Het stelt me in staat om mijn tijd goed te managen en prioriteiten te stellen”, zo vertelde hij al in december 2017. Naast zijn rol als zogeheten Shark (investeerder) bij Shark Tank is hij ook de CEO van het cybersecurity bedrijf Herjavec Group. 

De planning

Aan het einde van het jaar plant Herjavec zijn komende 12 maanden in. Dit betekent niet gelijk dat de deadlines in beton gegoten hoeven te zijn. Het gaat er juist om dat je een overzicht creëert voor jezelf en een idee krijgt waar je zal staan op welk moment zodat je jouw tijd kan maximaliseren. Het plannen van zijn agenda helpt zijn efficiëntie dagelijks, zei Herjavec, want “de details, de referenties zijn er altijd”. Het helpt hem voorbereid te zijn.

Het gaat zelfs zover dat toen Herjavec’s kinderen jonger waren, hij samen met de leraar de planning van het schooljaar doorliep zodat alle activiteiten van zijn kinderen ook in zijn agenda stonden. Hierdoor kon hij altijd bij deze activiteiten, zoals een school optreden, aanwezig zijn, “ik vloog van LA terug naar Toronto om een dag bij mijn kinderen te zijn”.

Jouw doelen

Bovendien raadt Herjavec aan om de tijd nemen om je doelen te reviewen. Zo geeft hij de tip om na 6 en na 12 maanden de tijd te nemen om te bepalen of je nog op schema bent om deze doelen te behalen. Het dus is van belang dat je een tijdlijn bepaalt voor deze doelen.

Ook collega Shark Daymond John, de CEO van FUBU, focust veel op het vaststellen van zijn doelen. Hij begon hier al mee toen hij 16 was, na het lezen van het boek Think and Grow Rich van Napoleon Hill. John las elke avond, en elke ochtend zijn doelen zodat hij elke dag herinnerd werd waarvoor hij alles deed.

Wat jij ervan kan leren

Hoewel je niet alles op tijd af zult hebben, of je wellicht wel veranderingen in je agenda zult krijgen, helpt het vaststellen van jouw doelen en de planning voor het komende jaar wel dat je altijd gestructureerd te werk kan gaan. Het geeft je een inzicht in hoe je ervoor staat en waar je het voor doet. Een gewoonte die mensen succesvol maakt.