Er is veel te lezen over Amazon, en zo gek is dat niet. Begin vorig jaar sloot het bedrijf zich aan bij Apple, Microsoft en Alphabet als het 4e bedrijf dat meer dan $1 biljoen (trillion in het Engels) waard is. Ondertussen is het bedrijf ongeveer $1.59 biljoen waard, 59% meer dus. De tactiek van het bedrijf om veel andere bedrijven op te slokken werpt zijn vruchten af. Het komt dan ook regelmatig in het nieuws dat ze weer een bedrijf hebben overgenomen. De meest recente is Wondery, een Amerikaans podcast netwerk, dat in december 2020 is overgenomen.

Wat is een overname?

Amazon heeft inmiddels meer dan 100 overnames gedaan. Dit houdt in dat zij voor minimaal 50% het bedrijf overnemen. Hierdoor kan het acquirerende bedrijf, in dit geval Amazon, alle besluiten nemen in het bedrijf zonder dat andere aandeelhouders hierover hoeven in te stemmen. Het komt regelmatig voor dat bedrijven worden overgenomen. Het is namelijk een strategische keuze om bijvoorbeeld nieuwe technologie of talent in huis te halen, als een groeistrategie of om een nieuwe markt te betreden. Hoewel we vrijwel alleen maar acquisities van grote bedrijven voorbij zien komen in het nieuws, komt het vaker voor bij kleinere bedrijven. Ook de term merger zal je in het nieuws tegenkomen. Een merger is een fusie van twee bedrijven die hierna als 1 bedrijf verder gaan, en verschilt dus met een acquisitie waarin de twee bedrijven losstaand nog blijven opereren.

De overnames van Amazon

Amazon staat bekend als de ‘alles’ webwinkel. Maar het bedrijf doet veel meer dan dat. Het is een zogeheten conglomerate. Dit is een bedrijf dat uit veel verschillende bedrijven bestaat die gerelateerd, of ongerelateerd zijn aan elkaar. Zo is Amazon ook een van de grootste cloud leveranciers in de wereld. 

Maar zoals ik al schreef onder vorige kopje, Amazon heeft nog meer bedrijven overgenomen. Hier volgen er een aantal die je waarschijnlijk wel zal herkennen:

Audible

Als het grootste audioboeken platform is Audible een van de bekendste bedrijven in het portfolio van Amazon. Het bedrijf werd in 2008 overgenomen door Amazon voor $300 miljoen. Naast audioboeken kun op Audible ook luisteren naar kranten, magazines en podcasts.

Whole Foods

Whole Foods is de grootste overname die Amazon heeft gedaan. Amazon heeft in 2017 voor het organisch eten retailbedrijf maar liefst $13.7 miljard moeten neerleggen. Hiermee heeft de conglomerate toegang gekregen tot de fysieke winkels van Whole Foods, waar Amazon in contrast met concurrent Walmart nog weinig marktaandeel in had. De overname van Whole Foods heeft Amazon de mogelijkheid gegeven om vers voedsel te leveren. Dit is iets waar Amazon in het verleden veel mee heeft geworsteld.

Twitch

Toen Amazon Twitch overnam in 2014 voor $970 miljoen had het bedrijf meer dan 15 miljard minuten aan content en meer dan 55 miljoen gebruikers. Gemiddeld gezien spendeerde elke gebruiker meer dan 100 minuten per dag op de website. Het is dan ook niet voor niets dat Amazon zo’n flink bedrag heeft moeten neerleggen om de streaming service in handen te krijgen. Inmiddels is de premium service Twitch diep verweven in Amazon Prime en wordt het gebruikt om veel samenwerkingen te stimuleren.

IMDb

Je zult The Internet Movie Database, ook wel IMDb, kennen als online database dat informatie bevat over films, series, televisieprogramma’s, acteurs etc. De overname van IMDb heeft een tijd terug plaatsgevonden. In 1998 namelijk voor $55 miljoen. Amazon gebruikte de brand om film gerelateerde producten te promoten zoals DVD’s en videotapes. 

Curse

Menig PC gamer zal Curse kennen van alle mods, add ons en de voice features waarmee je samen kan gamen. Gebruikers van Curse kunnen er naast de addons en mods ook video’s vinden, tutorials, streaming tools etc. Het is dus een veelzijdig platform dat als innovator van de industrie het doel heeft om gamers te verbinden. De overname van Amazon in 2016 was met het doel om Twitch en Curse te combineren.