Karel schreef in een eerder artikel over de kracht van compound interest en wat voor impact dit op lange termijn op je portefeuille kan hebben . Aandelen laag in prijs kopen en hoog verkopen is niet de enige manier om geld te verdienen op de beurs. Een andere optie is het aanschaffen van dividendaandelen. Veel beursgenoteerde bedrijven keren namelijk dividend uit. Wat is dividend precies? En wat is het verschil met een groeiaandeel?

“Dividends may not be the only path for an individual investor’s success, but if there’s a better one, I have yet to find it.”

Josh Peters (The Ultimate Dividend Playbook)

Wat is dividend?

Dividend is een uitkering door een bedrijf aan de aandeelhouders. Deze uitkering wordt meestal betaald vanuit een deel van de winst in de vorm van cash of in de vorm van meer aandelen (al is dit minder gebruikelijk). Bekende Nederlandse bedrijven die aandelen uitkeren zijn bijvoorbeeld Shell, Unilever en de Nationale Nederlanden groep.

Waarom zou een bedrijf dividend uitkeren?

Niet elk beursgenoteerd bedrijf kiest ervoor om dividend uit te keren, voorbeelden van bedrijven die dit niet doen zijn Google en Tesla. Deze bedrijven kiezen er voor om de winst in hun eigen bedrijf te investeren in plaats van dit uit te keren aan hun aandeelhouders. Bedrijven zijn niet verplicht om dividend uit te keren. Er zijn echter verschillende redenen waarom een bedrijf er wel voor kan kiezen om dividend uit te keren. Zo kan een (relatief hoge) dividenduitkering een indicatie zijn dat het goed gaat met het bedrijf en dat het bedrijf (veel) winst heeft gemaakt. Daarnaast lokt het uitkeren van dividend meer investeerders en straalt het vertrouwen uit: het bedrijf beloond investeerders die geloven in het bedrijf door aandeelhouder te zijn.

Dividend vs groeiaandelen

Groeiaandelen zijn aandelen waarvan verwacht wordt dat de koers flink gaat stijgen. Dit soort aandelen zijn over het algemeen de aandelen die geen, of erg weinig, dividend uitkeren. Denk bijvoorbeeld aan aandelen als Tesla, Google en Amazon. Dividendaandelen zullen in verhouding tot groeiaandelen een stuk minder groeien in waarde. Dit komt onder andere omdat het bedrijf het geld uit keert aan haar aandeelhouders, in plaats van de winst te herinvesteren in de groei van het bedrijf. Bij groeiaandelen is dit andersom. Het bedrijf kiest ervoor om al het geld terug in de onderneming te stoppen, waardoor er geen winstuikering voor de aandeelhouders volgt.

Een vraag die veelvuldig terugkomt binnen de personal finance community is: stop je je geld in dividend uitkerende aandelen, of in groeiaandelen? Het antwoord is helaas niet zo eenvoudig. Het ligt namelijk enorm aan je investeringsdoel, de hoeveelheid energie die je wil stoppen in het beheren van je portefeuille en wat voor type persoon je bent. Uiteindelijk valt of staat dit bij de hoeveelheid risico die je bereid bent te nemen.

Het verschil

Als je begint met beleggen is het belangrijk om te weten wat je beleggingsdoel. Wil je je vermogen uitbreiden om een huis te kopen? Wil je eerder met pensioen? Of wil je wellicht stoppen met werken voor je 40e? Het spaardoel bepaalt onder andere hoeveel risico het verstandig is te nemen in je portfolio. Dividend aandelen worden over het algemeen gezien als een minder risicovolle vorm van investeren dan groeiaandelen.

Een bekend principe dat de voorkeur van dividend aandelen over groeiaandelen duidt is het Bird in hand principe. Het is gebaseerd op de Engelse versie van de uitdrukking “beter een vogel in de hand dan tien in de lucht”, oftewel, liever een beetje dan helemaal niets. Het Bird in hand principe luidt als volgt: geld verdienen met groeiaandelen is voornamelijk gebaseerd op speculatie waarbij de groei, of het verlies, gebaseerd is op allerlei factoren die voor de investeerder lastig inzichtelijk zijn. Een groeiaandeel heeft de potentie om meer aan fluctuatie onderhevig te zijn, waarbij het vermogen “vast” zit in het aandeel zelf. Daarentegen is een dividenduitkering van een bedrijf dat dit al jaren doet veel zekerder. Je vermogen zit daarnaast niet alleen vast in het aandeel zelf, maar je genereert daarnaast ook een cashflow. Het is echter lastig om een betrouwbaar dividend aandeel te vinden die meer dan 7% per jaar rendeert, wat de gemiddelde jaarlijkse groei is van de markt. Zodoende dien je de afweging te maken tussen gestage groei en en een riscovollere flinke groei.

Voorkeur

Uiteindelijk blijft de keuze aan jezelf. Het aandeel van Tesla is afgelopen maand aan het schommelen geweest tussen 650 dollar en 917 dollar. De potentie om meer te verdienen dan het gangbare dividendrendement is veel hoger met zulke schommelingen. Het brengt echter ook meer risico met zich mee, zo staat het aandeel momenteel op 733 dollar (4 maart 2020).

Persoonlijk zie ik het combineren als een vorm van diversificeren. Het is nu eenmaal zo dat compound interest pas echt een krachtige werking krijgt als je de winst weer nuttig weet in te zetten en niet kwijtraakt bij een waardeverlies van de aandelen. Ik ben echter nog jong genoeg om dergelijke klappen op te kunnen vangen. Een combinatie tussen cashflow genererende dividend aandelen en potentiele high-hitters (groeiaandelen) geeft mij de ruimte om meer risico te nemen met de kans op veel groei, maar wel nog een sterke basis te behouden.