Ik ben een fan van dividend. Het voelt als een beloning, de cashflow kan ik gebruiken voor nieuwe investeringen en het leidt tot compound interest. Ik ben al sinds 2016 bezig met cryptocurrencies, veelal als hobby, en kwam zo KucoinShares (KCS) tegen. Een cryptocurrency dat uitgegeven is door de cryptocurrency beurs KuCoin, waar ik op handel, met als belofte om er passief aan te kunnen verdienen. Het leek me een goed moment om daar een experiment op uit te oefenen. Hoeveel levert het op? Is het een goed alternatief voor dividendaandelen?

Wat is KucoinShares (KCS)?

KuCoin Shares is een cryptomunt dat is uitgegeven door een van de grootste cryptocurrency beurzen Kucoin. Door minimaal 6 KCS in bezit te hebben krijg je elke dag dividend uitgekeerd in de vorm van meer KCS. Het dividend is gebaseerd op hoeveel KCS jij hebt in vergelijking met de andere KCS houders. Bij elkaar wordt elke dag 50% van de transactiekosten van Kucoin verdeeld over alle coins. Het komt er eigenlijk op neer dat je als KCS bezitter mee kunt profiteren van het succes van het platform.

Daarnaast kan je ervoor kiezen om KCS te gebruiken als betaalmiddel voor elke transactie waardoor je 20% korting krijgt. Bovendien geeft het bezitten van KCS je ook extra voordelen in het VIP programma

Verdienen met KCS kan dus op verschillende manieren. Niet alleen is het een cryptocurrency dat verhandeld wordt en dus door marktwerking kan stijgen (of dalen) in waarde, je krijgt er korting mee bij het handelen, en je ontvangt dividend. 

De cijfers

Klinkt als een goede deal dus, toch? Maar hoe zit het met de cijfers? Ik ben inmiddels meer dan een jaar geleden begonnen aan dit experiment. In dit artikel zal ik mijn bevindingen delen zodat jij zelf een oordeel kan vellen of je dit een waardevolle investering vindt. 

Laten we beginnen bij het begin, en gelijk ook het antwoord op de belangrijkste vraag: wat is het rendement? Voor de resultaten heb ik het gehouden op het afgelopen jaar (9-9-2019 t/m 9-9-2020).

Wat je hier ziet is het rendement (uitgedrukt in %) op de Y as, en tijd op de X as. Om het rendement in een herkenbaar getal uit te drukken heb ik elke dag omgerekend naar wat het jaarrendement zou zijn als het niet zou veranderen (dagrendement * 365). Zoals je ziet schommelt het enorm. Gemiddeld gezien was het rendement 6,28% het afgelopen jaar. Voor 2020 geldt dat het tot nu toe gemiddeld maar liefst 7,9% is, en voor 2019 was het gemiddeld maar 3,6%. Aan het einde van dit artikel staat uitgelegd hoe ik de data verzameld heb mocht je dat interessant lijken om te lezen. Dit rendement is alleen de hoeveelheid KCS dat ik ontvangen heb elke dag, en houdt geen rekening met de koers.

Opvallend is dat het rendement veel hoger is in de laatste maand. Dat komt logischerwijs doordat het handelsvolume ook veel hoger was:

De stijging in het handelsvolume komt doordat het marktsentiment erg positief was, veel cryptocurrencies zijn enorm gestegen in waarde en dit gaat gepaard met veel trades. 

Hier zijn de facts:
– Laagste omgerekende dagrendement: 1,72%
– Hoogste omgerekende dagrendement: 32,31%
– Gemiddeld omgerekende rendement afgelopen jaar: 6,28%
– Verhoging rendement door het KuCoin futures platform: 14%

Het potje KCS

Ik heb het afgelopen jaar meerdere keren KCS bijgekocht. Dit was voornamelijk om te testen of verschillende hoeveelheden KCS invloed heeft op het rendement (aangezien dit niet het geval zou moeten zijn), en ook om op de koers van KCS te speculeren. 

In deze grafiek is er iets interessants te zien. Hoe kan de hoeveelheid KCS dalen terwijl het juist zou moeten stijgen? Het antwoord is vrij simpel: doordat ik aan het handelen ben geweest. Ik gebruik KCS als transactiekosten zodat ik daar 20% van de kosten mee bespaar. De grootste dalingen in de hoeveelheid KCS in mijn bezit komen overigens overeen met de momenten waarin het marktsentiment erg positief was: de tokens waren veel waard en dus is het handelsvolume hoog (ook voor mij). Als ik mijn transactiekosten van de afgelopen maand aan KCS zou willen compenseren met de dividend zou ik ongeveer 1080 KCS moeten hebben. Een behoorlijk potje dus.

Worth it?

Als je de koersprijs niet meerekent is een rendement van 6,28% een goede investering. Zeker als je dat vergelijkt met dividenduitkerende ETF’s die vaak rond de 2-4% zitten. Maargoed, in cryptocurrency land gaat de prijs sneller op en neer dan bijvoorbeeld aandelen. Ik heb de koers van dezelfde periode verwerkt in een grafiek om de waarde van het potje te visualiseren:

Ik heb het afgelopen jaar 3 keer KCS bijgekocht. De eerste twee aankopen stonden erg lang rood (-20% ongeveer) tot ik voor de derde keer bijkocht. Dit was op een goed moment en heeft ervoor gezorgd dat ik winst heb kunnen maken op alle drie de aankopen (de derde maarliefst 38%). Vanaf de eerste aankoop dit jaar tot het eindpunt van de waarde van het portfolio, heb ik ongeveer 10% winst gerealiseerd. Dit is dus inclusief de kosten, het gebruik KCS als transactiekosten, het dividend en de beweging van de koers.

Uiteindelijk heeft de koers dus veel meer invloed gehad op de waarde stijging (en daling) van de coin, ten opzichte van het dividend. Deze volatiliteit zorgt voor veel risico als je KCS wilt kopen puur voor het dividend. Vooral als je de opportunity cost meerekent zal je er al snel achter komen dat KCS toch een dure koop is. Aan de andere kant, KuCoin is een van de grootste exchanges en dat reflecteert op de waarde van de coin. High risk, high reward dus. Of jij die gok durft te wagen laat ik aan jou over.

Als je ervoor kiest om te gaan handelen in KCS, of andere cryptocurrencies via KuCoin, kun je mijn referral link gebruiken om een account aan te maken. De opbrengsten hiervan worden gebruikt om de Pegulanten website verder te laten groeien.

Hoe heb ik de data verzameld?

Op de KuCoin website is een overzicht te zien van de bonus per dag. Deze is verdeeld in twee sources: Futures Bonus en Kucoin Bonus. Dit zijn de twee handelsplatformen van Kucoin.

Dit is helaas een zogeheten dynamic content pagina wat inhoudt dat de url niet verandert aan de hand van content (en andersom). Hierdoor kon ik geen botje programmeren om de data van de KuCoin pagina af te halen. Gelukkig zijn hier wel Chrome extensions voor. Voor dit experiment heb ik de extension “Web Scraper – Free Web Scraping” gebruikt. Deze extensie bootst een mens na om bij elke pagina te komen. In dit geval waren dat 95 pagina’s aan rewards. Het resultaat kon ik downloaden in een .csv bestand.

Vervolgens heb ik een simpel NodeJS (javascript) script geschreven om de dagelijkse bonussen bij elkaar op te tellen zodat ik er eenvoudig mee kon rekenen. Deze gegevens heb ik in Excel daarna verwerkt waar de grafieken in dit artikel uitgekomen zijn.

Hoewel KuCoin aangeeft wat de waarde in USD was van de reward, bleek uit de data dat het omgerekend elke dag ging om een KCS waarde van ~1,23 dollar. Dit klopte duidelijk niet zoals ook te zien is in de waarde grafiek. Om dit op te lossen heb ik de historische (dagelijkse) waarde van KCS opgezocht en aan de dataset toegevoegd om dagwaarde van de portfolio uit te rekenen.

Ben jij bekend met web-scraping en dit soort data analyses en heb jij een andere (waarschijnlijk betere) aanpak? Dan hoor ik graag hoe jij het aanpakt.