Op het moment dat dit artikel online komt lig ik met een brede glimlach op een Grieks strand, met uitzicht op een turquoise blauwe zee. Een glimlach die in Nederland helaas langzaam aan het verdwijnen is. We staan aan de rand van een tweede Corona golf, een lockdown dreigt en amateur virologen als Famke Louise denken zich te moeten mengen in het Corona debat. Kortom, de glimlach (en dus de positieve mindset) dreigt te verdwijnen. En laat die positieve mindset nou net essentieel zijn voor jouw gezondheid én het vergaren van rijkdom.

Geld is niet vies

Een dag gaat niet voorbij zonder dat er tienduizenden gedachten en hersenspinsels door ons hoofd gaan. Van veel van die gedachten zijn we ons (gelukkig) niet bewust. Al deze gedachten leiden tot bepaalde gevoelens en gevoelens leiden tot acties. Als we niet positief denken over ons leven, dan is de kans groot dat de acties en resultaten die daaruit voortkomen óók niet positief zijn. Niet verrassend dat dit precies zo werkt met geld.

Je money mindset is de manier waarop naar je geld kijkt en hoe je – op basis van deze mindset – omgaat met geld. Mensen met een positieve money mindset zien geld over het algemeen niet als een belemmering, maar als een middel om hun dromen waar te kunnen maken.

Positieve money mindset

Zo schreven we al eerder dat de eerste stap naar het vergaren van rijkdom begint in je hoofd. Het begint allemaal met het werken aan een gezonde relatie met geld, oftewel een positieve mindset over geld. De Amerikaanse schrijver Napoleon Hill schreef hierover meer dan 80 jaar geleden de bestseller Think and Grow Rich, waarvoor hij 500 selfmade superrijken interviewde over hun denk- en werkwijze.

Volgens Hill is een positieve mindset essentieel. Angst blijkt de grootste vijand, vooral voor armoede. Angst dempt enthousiasme, vernietigt ambitie, vermindert verbeeldingskracht, ontmoedigt ondernemingslust, schaadt het zelfvertrouwen, leidt tot onverschilligheid, onzekerheid, besluiteloosheid, uitstel en falen. Kortom, de doodsteek voor je persoonlijke welvaart. Optimistisch blijven is dus het devies! En dat blijkt precies hetgeen waar de superrijken ware meesters in blijken te zijn.

Volgens Hill is rijk worden voor iedereen weggelegd die het heel graag wil, zijn eigen plan trekt, positief blijft en nooit opgeeft. Gedachten zijn volgens Hill machtige dingen ‘vooral als je ze mixt met een doel, vasthoudendheid en het brandende verlangen ze om te zetten in rijkdom’. Mocht je geïnteresseerd zijn in het ontwikkelen van jouw positieve mindset naar geld, dan raad ik je van harte aan dit boek te verslinden.

Lach en leef langer

Een positieve mindset levert je niet alleen meer pegels op, het is ook nog eens erg gezond. Al langer zijn de positieve effecten van lachen bekend: het vermindert de stress, verlaagt de bloeddruk en het stimuleert de aanmaak van endorfine. Ron Gutman, de oprichter en CEO van HealhTap vergeleek in zijn TED talk het stimulerende effect van een enkele glimlach op het brein met het eten van tweeduizend repen chocolade (zonder de calorieën binnen te krijgen) of het krijgen van twintigduizend dollar. Wanneer je lacht, maak je een blijvender indruk op andere mensen en schatten ze je bekwaamheid hoger in.

I will never understand all the good that a simple smile can accomplish” – Mother Theresa

Onderzoek toont aan dat het zelfs zou kunnen dat je levensverwachting toeneemt wanneer je meer lacht: honkbalspelers die op oude verzamelplaatjes zonder lach staan afgebeeld hebben een gemiddelde leeftijd bereikt van 72,9 jaar, de spelers die op de foto glimlachten werden gemiddeld 75 jaar, en degenen die een stralende lach toonden werden met gemiddeld 79,9 jaar het oudst. Geweldig onderzoek toch? Het goede nieuws is dat we lachend geboren worden. Door echografie kunnen we zien dat baby’s in ontwikkeling schijnen te glimlachen, zelfs in de baarmoeder. Toch lacht maar een derde van alle volwassenen meer dan twintig keer per dag, terwijl kinderen gemiddeld vierhonderd keer per dag lachen. Zie lachen als een soort van superkracht, die jou en iedereen om je heen zullen helpen om een langer, gezonder en gelukkiger leven te leiden.

Wil jij meer geld verdienen dan de gemiddelde Nederlander? Je stress verminderen? Er competenter uitzien? En als ‘bijzaak’ ook nog langer leven? Je weet nu wat je te doen staat: lach.

Een positieve mindset als superkracht!