Financial Independence, Retire early – FIRE. Een financiële ideologie die geboren is in het boek “Your Money or Your Life” geschreven door Vicki Robin en Joe Domiguez in 1992. Maar wat houdt het eigenlijk in en wat betekent het voor jou?

De oorsprong

De FIRE movement is de embodiment van het kernprincipe van het boek “Your Money or Your Life”: vergelijk je uitgaven met hoeveel uur het je kost om dat geld te verdienen. Het doel van het boek is om je kijk op geld te veranderen waardoor je meer waarde hecht aan je tijd en meer tevredenheid haalt uit je geld. Het duurde echter nog lang voordat de moderne vorm van FIRE populair werd.

Het concept van vroeg kunnen stoppen met werken omdat je financieel onafhankelijk bent, begon namelijk pas populair te worden in 2007 toen Jacob Fisker in zijn blog Early Retirement Extreme schreef over zijn vrij radicale ideeën over financiële vrijheid. Zo was zijn idee van financiële vrijheid om in een kleine trailer te wonen voor minder dan 8.000 dollar per jaar. Hoewel dit idee wel erg ver ging voor het merendeel van de lezers, heeft het wel geleid tot inzicht in wat het tegen gaan van lifestyle creep kan betekenen voor je financiële status. Twee jaar later, in 2009, werd het bekende personal finance blog Financial Samuri gestart met het motto “het bereiken van financiële onafhankelijkheid, liever vroeger dan later”. Dit motto resoneerde bij miljoenen lezers waardoor het uiteindelijk uitgroeide tot de moderne vorm van FIRE.

De movement

In de basis draait FIRE om zo veel mogelijk sparen, en het gespaarde geld slim te investeren om vervroegd met pensioen te kunnen gaan doordat je financieel onafhankelijk bent geworden. Dit begint bij zo zuinig mogelijk leven om te zorgen dat je meer geld overhoudt om te sparen. De diehard FIRE volgers, ook wel Lean FIRE genoemd, proberen maarliefst 50-70% van hun inkomen te sparen. Natuurlijk kunnen ze dit niet bereiken zonder het gros van hun uitgaven te schrappen. Dit doen ze door zo minimalistisch, of wel ‘lean’ mogelijk te leven. Aan de andere kant van het spectrum is de Fat Fire variant te vinden. Hierbij zullen de volgers juist streven naar hetzelfde leven met hetzelfde uitgavenpatroon, zonder een fulltime baan te hebben om dit te ondersteunen: volledig financieel onafhankelijk. Dit brengt natuurlijk wel zich mee dat je hier veel meer geld voor zal moeten hebben om dit te kunnen onderhouden. Een tussenvariant is de Barista FIRE movement waarbij je een deel van je inkomen haalt uit je kapitaal en investeringen, en het andere deel van een parttime baan. 

Een belangrijke voorwaarde met betrekking tot de FIRE movement is om goed inzichtelijk te hebben wat je uitgaven en inkomsten zijn. Een financieel overzicht is de kern van een duidelijk plan. Het is dan ook heel normaal voor FIRE volgers om duidelijk inzichtelijk te hebben welke abonnementen er lopen, wat de grote kostenposten zijn en voor haar uitgaven duidelijke budgetten bepaald te hebben. Bovendien maken ze er een kunst van om hun groeistrategie zo efficiënt mogelijk te krijgen: begrijpen welke investeringen bij hun doel passen, zo effectief mogelijk belastingaangifte doen, en altijd op zoek zijn naar nieuwe kennis.

Hoeveel geld heb je eigenlijk nodig om met pensioen te gaan?

Al het sparen is natuurlijk om uiteindelijk een doel te bereiken. En dat doel verschilt voor iedereen. Financiële vrijheid, en dus vroeg met pensioen kunnen gaan hangt af van jouw levenspatroon en wat je verwacht te kunnen doen in je vrije tijd. Binnen de FIRE community wordt vaak de 4% vuistregel gehanteerd om te meten hoeveel geld je nodig zal hebben om vrij te kunnen zijn van een baan. Aan de hand van een aantal onderzoeken is namelijk gebleken dat wanneer je 4% van je kapitaal besteedt per jaar, je kapitaal niet zal verdampen en in sommige gevallen zelfs nog zal groeien. De 4% vuistregel geeft je dus een maatstaf om te bepalen wat je spaardoel is aan de hand van je verwachte uitgaven. Wanneer je bijvoorbeeld aan een modaal inkomen genoeg hebt (€ 36.500) kun je dus uitgaan van een vermogen van €912.500 (€36.500 x 25). Een flink bedrag dus. 

Wat kan FIRE voor jou betekenen?

Voor de één is het sparen van een miljoen euro heel inspirerend, terwijl dit geldbeluste gedrag voor de ander een enorme afknapper kan zijn. Toch zijn er in ieder geval een aantal algemene tips die een ieder mee kan nemen uit de FIRE movement:

Stel een doel en houd deze voor ogen

Stel een realistisch doel voor jezelf. Hoeveel wil je wanneer gespaard hebben? Waarom wil je dat gespaard hebben? Dit doel hoeft zeker in het begin nog niet heel groot te zijn. Klein beginnen helpt je om scherp te stellen. Zo kun je bijvoorbeeld voor jezelf het doel stellen dat je minimaal 500 euro per maand spaart. Of dat je binnen een jaar je abonnementskosten van je telefoon zou kunnen dekken met het rendement uit je investeringen. Je kunt hier een handige tool vinden om te berekenen hoeveel geld je per maand opzij moet zetten om een bepaald spaardoel te behalen.

Financieel overzicht

Maak een overzicht van je financiën. Hoeveel geef je elke maand uit en aan wat? Wat zijn je inkomsten per maand? Hoeveel heb je gespaard? Hoeveel heb je al geïnvesteerd? Etc. Door dit inzichtelijk te maken weet je waar je aan toe bent, waaraan je teveel uitgeeft en of je on track bent om je financiële doel te halen. Daarnaast geeft het je ook de ruimte om na te denken over welke abonnementen je wel echt nodig hebt.

Zuiniger gaan leven

Het is tijd om kosten te gaan schrappen. Gebruik je financieel overzicht om na te gaan wat je grote kostenposten zijn. Is het wel echt nodig om elke dag een broodje te kopen bij de bakker? Of elke avond uit eten te gaan? Het is niet altijd even makkelijk om extra inkomsten te genereren, maar een zuiniger levensstijl is daarentegen gelukkig wat eenvoudiger. Houd hierbij je doel voor ogen en daag jezelf uit om de soms lastige maar broodnodige keuzes te maken.

Zoek het plezier op

Time is more valuable than money. You can get more money, but you cannot get more time

Jim Rohn

Het leven is geen race. Probeer je financiële vrijheid dan ook niet zo te zien. Twintig jaar lang je plezier opgeven om daarna “vrij” te zijn, gaat waarschijnlijk resulteren in een hoop spijt. Zorg dus dat je een goede balans weet te vinden in zuiniger leven, maar tegelijkertijd wel nog leuke dingen kan blijven doen. Maak bewuste keuzes in je uitgaven en zorg dat je achteraf altijd terug kan kijken op een goede tijd. Zoals Jim Rohn ook zegt, tijd is meer waard dan geld. Respecteer het dus ook.

Het is aan jou

Al met al is de FIRE movement een inspiratiebron om je leven te verbeteren. Het is nu aan jou om de eerste stap te maken. Wat deze stap ook is, laat het ons weten in de community. We horen graag van je!