Het in Israel gehuisveste handelsplatform eToro heeft deze week haar gebruikers gemaild om ze te waarschuwen voor een tekort aan bitcoin op het platform. De kans is groot dat gebruikers dit weekend maar een gelimiteerde hoeveelheid bitcoin kunnen kopen.

“De ongekende vraag naar bitcoin, in combinatie met het gelimiteerde aantal bitcoin, maakt het ons lastig om dit weekend alle koop-orders te faciliteren.”

De schaarste van bitcoin leidt tot tekort

Bitcoin doet het de afgelopen maanden fantastisch en de digitale currency zit momenteel volop in een bull run. De belangrijkste eigenschap van bitcoin is de schaarste. Er zullen nooit meer dan 21 miljoen bitcoin in omloop komen.

Vooral in de context van de huidige macro-economische omstandigheden zijn dat eigenschappen waar iedere belegger van smult. We zijn nog lang niet van het coronavirus af en dat betekent dat we nog veel steunpakketten en geldprinterij kunnen verwachten van centrale banken.

Handelsplatformen als eToro hebben het op dit moment lastig om aan de vraag naar bitcoin te voldoen. De schaarste van bitcoin maakt het lastig om voldoende bitcoin veilig te stellen voor de gebruikers op het platform. Ze kunnen immers niet zomaar even bijgedrukt worden.

Aantal bitcoin op handelsplatformen neemt al tijden af

Het Israëlische eToro is niet het enige handelsplatform dat te maken heeft met een bitcoin-liquiditeitsprobleem. Dat fenomeen laat zich over de hele markt zien. Het interessante is dat je op de bitcoin-blockchain exact kunt volgen hoeveel bitcoin er in de wallets van handelsplatformen zitten, inclusief de in- en uitstroom.

Op de bovenstaande afbeelding zie je een overzicht van de dertien grootste bitcoin handelsplatformen ter wereld, hun respectievelijke bitcoin balans en hoeveel die balans in de afgelopen 30 dagen is gewijzigd. In totaal is er de afgelopen maand meer dan 45 duizend bitcoin van deze exchanges verdwenen.

Dat betekent dat gebruikers die bitcoin van de handelsplatformen naar hun eigen wallets hebben gestuurd. De kans is klein dat eToro op dit moment de enige is met een tekort aan bitcoin. Ze zijn echter wel de eerste die hun klanten daarvan per mail op de hoogte stellen.