Een droom van velen: vrijheid om je eigen product of dienst te ontwikkelen, een gaaf team te hebben en jezelf ondernemer te kunnen noemen. Helaas is dit een realiteit voor weinigen. Vaak begint het bij een idee, maar is dat wel genoeg om een succesvolle business op te bouwen? 

Dit artikel is onderdeel van een reeks artikelen waarin ik mijn ervaringen deel over ondernemerschap, misconcepties tackle en de ambitieuze lezers van Pegulanten inspireer om het pad naar ondernemerschap te bewandelen.

Begin bij de basis

Voordat je gaat nadenken over hoe je een goed idee kan vertalen naar een product of dienst is het belangrijk om bij jezelf te beginnen. Ondernemerschap draait namelijk niet alleen om een goed idee, het is veel meer dan dat. 

Ondernemerschap kan in veel vormen voorkomen. Het hoeft niet automatisch te betekenen dat je een eigen bedrijf hebt. Er zijn veel organisaties die namelijk een cultuur hebben gevormd om de entrepreneurial spirit oftewel: ze geven je vrijheid om zelf je keuzes te maken en te bepalen hoe jij bepaalde doelstellingen behaalt. Dit is natuurlijk erg bevorderend voor het bedrijf, maar ook voor jezelf. Het geeft je namelijk de ruimte om skills te leren die noodzakelijk zijn om succesvol te kunnen ondernemen.

En dat is precies het onderwerp waar ik het dit artikel over wil hebben. Wat zijn die skills? Wat maakt een ondernemer een ondernemer?

De ondernemer

Eigenlijk is er niet een concreet antwoord te geven op de vraag wat een ondernemer is. Het ligt er namelijk aan hoe jij kijkt naar ondernemers. Zo kan het de eigenaar zijn van een franchise onderneming, een webdevelopment bedrijf of bijvoorbeeld een instagram influencer met een webshop. Ondernemen is dus een breed begrip. Er zijn echter wel een aantal kenmerken en eigenschappen die een persoon een succesvoller kan maken met ondernemen:

Hoe kan ik investeren in mezelf?

Er zijn een hoop manieren om te investeren in jezelf. Het belangrijkste is dat je weet waar jij behoefte aan hebt op een bepaald moment. Als je bijvoorbeeld je kennis bij wilt spijkeren kan je een cursus of opleiding volgen. Ik ben recentelijk Linkedin Learning gaan gebruiken en daar staan een hoop cursussen op. Mocht je bijvoorbeeld technisch aangelegd zijn en wil je meer ervaring opdoen wat betreft het bouwen van een applicatie, kan je bijvoorbeeld een proof of concept ontwikkelen. Loop een een keer mee met een ondernemer om beter te begrijpen wat ondernemen inhoudt. Al in al, genoeg opties.

Een andere mogelijkheid is een coach die je helpt om jezelf naar een hoger niveau te tillen. Ik ben op zoektocht gegaan om zo’n coach te vinden. Zoals ik al eerder beschreef kan ik namelijk nog leren om overzichtelijker te werken. Bovendien is mijn onderneming nog erg jong en wil ik graag leren van mensen die al een stap verder zijn en mij een spiegel voor kunnen houden, om zo bijvoorbeeld mijn business plan te verbeteren. Myrthe (gastschrijver van Pegulanten) gaat mij hierbij helpen. Als businesscoach is het haar doel om ondernemers te helpen hun doelen te behalen aan de hand van wetenschappelijke kennis en effectief bewezen strategieën. Erg interessant en ik ben ervan overtuigd dat ik hier veel van zal leren. Ik neem jullie graag mee in mijn ervaring in volgende artikelen, stay tuned.

Ben jij benieuwd naar hoe Myrthe je verder kan helpen? Stuur haar dan een berichtje op Instagram, of stuur een berichtje in de Pegulanten telegram community.