Een droom van velen: vrijheid om je eigen product of dienst te ontwikkelen, een gaaf team te hebben en jezelf ondernemer te kunnen noemen. Helaas is dit een realiteit voor weinigen. Vaak begint het bij een idee, maar is dat wel genoeg om een succesvolle business op te bouwen?
Dit artikel is onderdeel van een reeks artikelen waarin ik mijn ervaringen deel over ondernemerschap, misconcepties tackle en de ambitieuze lezers van Pegulanten inspireer om het pad naar ondernemerschap te bewandelen.
Begin bij de basis
Voordat je gaat nadenken over hoe je een goed idee kan vertalen naar een product of dienst is het belangrijk om bij jezelf te beginnen. Ondernemerschap draait namelijk niet alleen om een goed idee, het is veel meer dan dat.
Ondernemerschap kan in veel vormen voorkomen. Het hoeft niet automatisch te betekenen dat je een eigen bedrijf hebt. Er zijn veel organisaties die namelijk een cultuur hebben gevormd om de entrepreneurial spirit oftewel: ze geven je vrijheid om zelf je keuzes te maken en te bepalen hoe jij bepaalde doelstellingen behaalt. Dit is natuurlijk erg bevorderend voor het bedrijf, maar ook voor jezelf. Het geeft je namelijk de ruimte om skills te leren die noodzakelijk zijn om succesvol te kunnen ondernemen.
En dat is precies het onderwerp waar ik het dit artikel over wil hebben. Wat zijn die skills? Wat maakt een ondernemer een ondernemer?
De ondernemer
Eigenlijk is er niet een concreet antwoord te geven op de vraag wat een ondernemer is. Het ligt er namelijk aan hoe jij kijkt naar ondernemers. Zo kan het de eigenaar zijn van een franchise onderneming, een webdevelopment bedrijf of bijvoorbeeld een instagram influencer met een webshop. Ondernemen is dus een breed begrip. Er zijn echter wel een aantal kenmerken en eigenschappen die een persoon een succesvoller kan maken met ondernemen:
Passievol
Ondernemen begint vrijwel altijd met passie voor een bepaald onderwerp of vakgebied. Dit komt namelijk omdat dit typisch de mensen zijn die alles afweten van hetgeen waar ze passie voor hebben. Dit geeft ze de mogelijkheid om goed te begrijpen wat er mis gaat, waar de kansen liggen en hoe het ecosysteem er uit ziet (welke andere spelers zijn er?). Bovendien zul je passie moeten hebben om door de zware tijden heen te komen. Ondernemen is namelijk niet altijd even makkelijk. Mocht je dus nog op zoek zijn naar een vorm van ondernemerschap, begin bij je passies: Waar krijg je energie van? Waar weet je alles van af, of wil je meer over leren?
Gemotiveerd en motiverend
Motivatie en passie gaan gepaard. Zo kan je passie de basis zijn van je motivatie, en andersom kan motivatie leiden tot passie. Over het algemeen zal motivatie echter niet zomaar ontstaan, er moet iets zijn wat je motiveert. De meeste ondernemers die ik tegenkom worden gemotiveerd door hun passie voor het oplossen van een bepaald probleem. Zij geloven heilig in het verbeteren van de wereld bijvoorbeeld, of het verbeteren van een bepaald vakgebied.
Naast je eigen motivatie is motiverend zijn ook een ongelofelijk belangrijk aspect van ondernemen. Ondernemen doe je namelijk niet alleen, dus de eigenschap hebben om anderen aan te steken en te motiveren is nuttig, omdat ondernemen toch mensenwerk is.
Creatief en probleemoplossend
Ondernemen bestaat vooral uit het oplossen van problemen. Zo is het dus belangrijk dat je in de mindset zit om deze problemen zo snel en zo goed mogelijk op te lossen. Dit vergt in sommige gevallen een creatieve aanpak. De oplossing zal namelijk lang niet altijd voor de hand liggend zijn.
Zelfverzekerd, maar niet arrogant
Een gezond ego helpt je om gefocust te blijven. Laat de rest maar lullen, wees zeker van jezelf. Vergeet alleen niet dat anderen ook goede inzichten hebben. Arrogant zijn brengt je nergens, gezonde zelfverzekerdheid wel. Zelfverzekerd zijn gaat vaak gepaard met je passie, beter worden in wat je doet en zorgt weer voor meer zelfvertrouwen.
Gestructureerd
Persoonlijk vind ik dit een van de lastigste aspecten van ondernemen. Overzicht creëren is noodzakelijk om je focus te behouden. Niet alleen voor jezelf, maar ook iedereen waarmee je samenwerkt. Ik kreeg recentelijk van een ervaren ondernemer de tip: hocus pocus de truc is focus. En dit gaat voor alles op wat betreft ondernemen.
Daadkrachtig
Er is nog een belangrijke eigenschap waar Myrthe, een gastschrijver, ook al over geschreven heeft. Dat is namelijk: daadkracht. Daadwerkelijk actie ondernemen is wat een echte ondernemer, een ondernemer maakt. Het heet niet voor niks zo. Ideeën zijn namelijk niks waard tot er iets mee gedaan wordt. Myrthe beschreef het mooi: “Een gebrek aan succes is niets meer dan een gebrek aan actie”.
Hoe kan ik investeren in mezelf?
Er zijn een hoop manieren om te investeren in jezelf. Het belangrijkste is dat je weet waar jij behoefte aan hebt op een bepaald moment. Als je bijvoorbeeld je kennis bij wilt spijkeren kan je een cursus of opleiding volgen. Ik ben recentelijk Linkedin Learning gaan gebruiken en daar staan een hoop cursussen op. Mocht je bijvoorbeeld technisch aangelegd zijn en wil je meer ervaring opdoen wat betreft het bouwen van een applicatie, kan je bijvoorbeeld een proof of concept ontwikkelen. Loop een een keer mee met een ondernemer om beter te begrijpen wat ondernemen inhoudt. Al in al, genoeg opties.
Een andere mogelijkheid is een coach die je helpt om jezelf naar een hoger niveau te tillen. Ik ben op zoektocht gegaan om zo’n coach te vinden. Zoals ik al eerder beschreef kan ik namelijk nog leren om overzichtelijker te werken. Bovendien is mijn onderneming nog erg jong en wil ik graag leren van mensen die al een stap verder zijn en mij een spiegel voor kunnen houden, om zo bijvoorbeeld mijn business plan te verbeteren. Myrthe (gastschrijver van Pegulanten) gaat mij hierbij helpen. Als businesscoach is het haar doel om ondernemers te helpen hun doelen te behalen aan de hand van wetenschappelijke kennis en effectief bewezen strategieën. Erg interessant en ik ben ervan overtuigd dat ik hier veel van zal leren. Ik neem jullie graag mee in mijn ervaring in volgende artikelen, stay tuned.
Ben jij benieuwd naar hoe Myrthe je verder kan helpen? Stuur haar dan een berichtje op Instagram, of stuur een berichtje in de Pegulanten telegram community.