Recentelijk kreeg ik een Gouden Tientje cadeau. Ik moet eerlijk bekennen dat ik geen idee had wat het muntje was toen ik het kreeg. Zodoende ben ik op onderzoek uitgegaan en dat wil ik graag met jullie delen. Dus wat precies is het gouden muntje? En is het ook iets waard?

Het Gouden Tientje

Een “Gouden Tientje” is een bijnaam voor een gouden muntstuk van tien gulden. De eerste Gouden Tientjes zijn gesmeden in 1808, de tijd van Lodewijk Napoleon. De muntjes gesmeden in deze tijd zijn enorm schaars en hebben een hoger gewicht en goudgehalte dan de modernere gouden tientjes. De muntjes werden geïntroduceerd in Nederland als onderdeel van het decimale muntstelsel door Lodewijk Napoleon [1]. De voorloper van het Gouden Tientje is het gouden muntstuk van 7 gulden die ongeveer 5 gram woog met een goudgehalte van 22 karaat. De Gouden Tientjes uit deze periode wegen 6,8250 gram met een goudgehalte van 22 karaat. 

Pas in 1818 werden er nieuwe Gouden Tientjes geslagen nadat koning Willem I gekroond was in 1815. Vanaf dit moment kregen de Gouden Tientjes ook de definitieve vorm: ze wegen 6.7290 gram met een goudgehalte van 21,6 karaat. Deze muntjes zijn dus lichter en hebben een lager goudgehalte dan de Gouden Tientjes uit de tijd van Lodewijk Napoleon. In de tijd van Willem I zijn er in sommige jaren miljoenen muntjes geslagen, terwijl de uitgifte in andere jaren erg beperkt was [2]

Na de periode van Willem I zijn er nog een aantal perioden geweest waarin Gouden Tientjes gesmeden zijn:

  • Willem II (1840-1849)
  • Willem III (1849-1890)
  • Wilhelmina (1890-1948)

Tien euro

Met de invoering van de euro zijn er vanaf 2002 weer gouden munten geslagen in Nederland: de gouden munten van tien euro. Deze munten zijn echter herdenkingsmunten met verschillende thema’s. In tegenstelling tot het Gouden Tientje zijn de gouden 10 euro munten in kleine oplagen geslagen. In 2002 en 2003 zijn er maximaal 30.000 geslagen en vanaf 2005 worden er jaarlijks slechts 2000-8000 geslagen. Hier is een lijstje te zien van alle gouden 10 euro muntstukken die zijn uitgegeven.

Hoeveel is zo’n muntje waard eigenlijk?

De waarde van het muntje begint bij de goudprijs. Momenteel staat de waarde van een gram goud op ongeveer 51,2 euro wat betekent dat de waarde van een Gouden Tientje ongeveer 309 euro is (6.72 * 51,2 * 0.9 aangezien 21,6 karaat 90% goudgehalte betekent). Hier blijft het natuurlijk niet bij. Net als veel verzamel items zal de markt vraag en aanbod ook een invloed hebben op de prijs. Het duurste Gouden Tientje in het bestand van goudentientje.info is € 50.400 waard en gaat om een Gouden Tientje van Willem I geslagen in 1828. De prijzen verschillen echter enorm per jaar van uitgave. Je kunt ervan uitgaan dat de waarde stijgt des te ouder het muntje is. 

Wat de prijs ook is, ik vond het een ontzettend gaaf cadeau en zal deze munt dan ook blijven koesteren. En wie weet is het wel de eerste van velen, ik ben steeds meer gefascineerd geraakt. Is jouw interesse ook gesparkt? Welk Gouden Tientje of gouden 10 euro munt zou jij graag willen hebben? Ik hoor het graag van je in de Pegulanten community.