Er zijn vele vooroordelen over beleggen. Er wordt vaak gedacht dat je veel risico loopt, veel geld moet hebben en verstand van zaken. Dit gecombineerd met het bijbehorende portie stress en onzekerheid dat komt kijken bij dalende koersen weerhoudt velen ervan ooit te gaan beleggen. Zonde! Er bestaat namelijk als sinds 1974 een zogezegd wondermiddel tegen al deze zorgen. Warren Buffett heeft zelfs aangegeven dat hij wil dat na zijn overlijden 90% van zijn vermogen op deze wijze wordt belegd. Om welk wondermiddel gaat dit?

We hebben het hier over indexbeleggen. Indexfondsen kunnen worden gezien als de zelfrijdende auto’s onder de beleggingsfondsen. Er zit namelijk geen peperdure fondsmanager aan het stuur, die actief effecten analyseert, selecteert en aan- en verkoopt. Indexbeleggen wordt dan ook wel passief beleggen genoemd. De belegger hoeft namelijk, behalve periodiek geld inleggen, helemaal niets aan zijn beleggingen te doen.

De uitvinder van het indexfonds

Zoek niet naar de naald in de hooiberg. Koop gewoon de hooiberg!’ Dat vond John Bogle, de uitvinder van het indexfonds. Met die hooiberg doelde hij op indexbeleggen. Bogle was het in 1974 niet eens met de hoge commissies die Wall Street-managers opstreken voor het beheer van beleggingsfondsen. Hij baseerde zich daarbij simpelweg op historische data: professionele fondsbeheerders zijn in de regel niet in staat om meer rendement te boeken dan de markt als geheel. Particuliere beleggers zouden volgens hem beter af zijn als ze gewoon hun geld tegen lage kosten in de hele aandelenmarkt zouden investeren. Bogle besloot het daarom over een andere boeg te gooien en creëerde zijn eigen indexfonds ‘Vanguard’.

Wat houdt een indexfonds in?

Je kunt indexfondsen (of ETF’s) zien als mandjes met aandelen (of obligaties) die zo goed mogelijk de samenstelling en het rendement van een beursindex proberen te kopiëren. Klassieke indexfondsen bestaan uit aandelen van vrijwel de hele markt en daarmee verlaag je de risico’s van individuele aandelen en sectoren. Indien het minder goed gaat met één aandeel, of met één specifieke regio of sector, merk je daar dus minder van. Hoewel je de risico’s beperkt met indexbeleggen, blijft er natuurlijk wel marktrisico bestaan.

Lage kosten is key to succes

John Bogle was zich ervan bewust dat een klein rendementsverschil op lange termijn een magische werking kan hebben op het vermogen dat je opbouwt, dankzij de krachtige werking van rendement-op-rendement. In tegenstelling tot de consument zijn vermogensbeheerders vaak wél doordrongen van de magie van kleine bedragen. Stel dat jij een vermogensbeheerder een ton laat beleggen tegen 1,5% kosten per jaar. Je broer belegt ook een ton, maar tegen 0,5% per jaar. Dan bezit jij, bij een bruto rendement van gemiddeld 5% per jaar, over veertig jaar een bedrag van €396.000. Je broer zit dan al op €582.000. Ik hoef jou niet uit te leggen in wiens zakken dat verschil van €186.000 belandt.

In 2016 berekende een analist van Bloomberg dat Vanguard, sinds de oprichting, investeerders voor meer dan 175 miljard dollar aan commissies heeft bespaard. Dit bedrag zou anders naar Wall Street-managers zijn gegaan, zonder dat dit tot enige waardecreatie zou hebben geleid. Vanguard bespaarde nog eens 140 miljard dollar aan transactiekosten voor investeerders, met daarbovenop nog eens een besparing van 200 miljard voor klanten van andere vermogensbeheerders doordat deze hun commissies verlaagden vanwege de concurrerende prijzen van Vanguard. Dit verleidde Warren Buffet in 2017 tot de volgende uitspraak: ‘Als er ooit een standbeeld wordt opgericht voor de persoon die het meest voor Amerikaanse investeerders heeft gedaan, moet dat zonder concurrentie voor Jack Bogle zijn’. Toch geen gek compliment van ’s wereld bekendste belegger.

Indexbeleggen, iets voor jou?

Indexbeleggen is een strategie waarbij je een fonds met hele lage kosten koopt dat bestaat uit een brede marktportefeuille van aandelen of obligaties en dat fonds heel lang aanhoudt. Je moet voor jezelf afvragen of je gewoon een goed rendement wil behalen of dat je voor de hoofdprijs wil gaan door op een actieve manier proberen de markt te verslaan. De markt verslaan is zeker niet onmogelijk, wel moeilijk en erg arbeidsintensief. Feit is dat het de meeste beleggers niet lukt om op lange termijn beter te presteren dan de markt. Je kunt jezelf dan ook veel tijd en moeite besparen door je geld te beleggen in indexfondsen.

De voordelen van passief beleggen

Het indexbeleggen heeft vele voordelen.

  1. Allereerst betaal je niet mee aan de peperdure fondsbeheerder. Beleggen in een indexfonds kost rond de 0,2 – 0,5 % per jaar. Aan een beleggingsfonds ben je vaak een veelvoud kwijt. Dat scheelt je op termijn tientallen procenten aan eindkapitaal.
  2. Daarnaast presteert een fondsbeheerder in veel gevallen niet beter dan het marktgemiddelde. De afgelopen tien jaar presteerde bijvoorbeeld bijna 94 % van de Nederlandse beleggingsfondsen minder dan de index.
  3. Door maandelijks een vast bedrag in een indexfonds te beleggen zorg je voor meer spreiding. Het vaste periodieke bedrag zorgt er voor dat je bij hoge koersen automatisch minder participaties koopt dan bij lage. Door regelmatig en gespreid in te leggen, volg je de wereldmarkt. En die is over de geschiedenis altijd vaker in waarde gestegen dan gedaald.
  4. Een ander groot voordeel is dat het beleggingsmissers voorkomt. De mens is een hyper-emotioneel wezen dat zijn emoties op beleggingsgebied maar zelden de baas is. Je wordt op deze wijze niet verleid om te verkopen tijdens een beursdip, met emotionele beleggingsmissers als gevolg. Want op de beurzen volgt na regen per definitie zonneschijn.

Indexbeleggen, hoe pak ik dat aan?

Het gaat zo. Je geeft een online broker opdracht periodiek (bijv. eens per maand) automatisch een vast bedrag van je rekening te innen om participaties te kopen in een betrouwbaar indexfonds, ongeacht de koers van dat moment. Zo hoef je niet piekeren over het juiste koopmoment, niet constant de koersen te volgen en niet elke maand geld over te maken. Laat het opgebouwde vermogen jaar na jaar staan in goede en slechte tijden. Handel vooral niet tussentijds, aldus John.

Welk fonds in hemelsnaam?

Er zijn inmiddels duizenden indexfondsen die allerlei verschillende markten en sectoren volgen. Het duizelingwekkende aanbod doet denken aan de keuze in een AH XL (althans voor het quarantaine tijdperk). Hoe duurder je vermogensbeheerder des te onrustiger John zal woelen in zijn graf (hij overleed vorig jaar op 89-jarige leeftijd). Bij online broker DeGiro kun je een flinke lijst ETF’s kopen die genoteerd zijn aan de Amsterdamse beurs (gratis), waarvoor je ook nog eens geen transactiekosten betaalt als ze tot hun kernselectie behoren. Ik beperk me tot het noemen van drie ‘goedkope’ indexfondsen uit de huidige kernselectie van DeGiro.

  • Vanguard FTSE All-World [ISIN: IE00B3RBWM25]: deze ETF vertegenwoordigt 90-95% marktkapitalisatie (dus: hele brede spreiding) en heeft historisch gezien een goed rendement. Jaarlijkse beheerkosten (geïntegreerd in de ETF-prijs): 0,25% per jaar.
  • Vanguard S&P 500 [ISIN: IE00B3XXRP09]: deze Vanguard-tracker streeft ernaar om de prestatie van de S&P 500 index te volgen, bestaande uit de aandelen van 500 grote Amerikaanse bedrijven. Jaarlijkse beheerkosten (geïntegreerd in de ETF-prijs): 0,07% per jaar.
  • iShares MSCI WOLRD A (van Blackrock)[ISIN: IE00B4L5Y983]: de beleggingsdoelstelling van deze ETF is om beleggers een totaalrendement te bieden dat het rendement van de MSCI World Index weerspiegelt, lijkend op de eerste uit deze lijst. Jaarlijkse beheerkosten (geïntegreerd in de ETF-prijs): 0,20% per jaar.
  • iShares S&P 500 [ISIN: IE0031442068]: net als de nummer 2 op deze lijst, geeft ook de iShares S&P 500 tracker het rendement van de S&P 500 weer. Jaarlijkse beheerkosten (geïntegreerd in de ETF-prijs): 0,07% per jaar.

Conclusie

Keer op keer blijkt dat het de meeste professionele beleggers en beleggingsfondsen niet lukt om beter te presteren dan de markt. Door periodiek te beleggen in een indexfonds kan de belegger die nergens van weet meer rendement halen dan de meeste experts. Paradoxaal maar waar: als je belegt, moet je je eigenlijk vooral niet met beleggen bezighouden. In plaats van op zoek te gaan naar de speld in de hooiberg, kun je dus beter de hele hooiberg kopen.

Ter afsluiting nog een levensles van de oude Bogle: ‘Mijn enige spijt over geld’, zei Bogle in 2012, ‘is dat ik er niet meer van heb om weg te geven.’