De wereld staat in brand, maar de financiële markten lijken er vooralsnog niets van te merken. Hoe kan dat toch? Hoe kan het dat de kapitaal bezittende klasse de afgelopen maanden op papier alleen maar rijker is geworden? Het antwoord is heel eenvoudig: we worden belazerd. Althans de niet-kapitaalbezitter wordt belazerd. Terwijl centrale banken wereldwijd de geldprinters op volle toeren hebben aangezet om de economie overeind te houden blijven de kapitaalmarkten records breken. Op papier gaat het fantastisch met de wereld, als je tenminste het vermogen van de kapitaalbezitters als graadmeter neemt.

Met miljarden tegelijk rollen de euro’s uit de printer van de Europese Centrale Bank en de slimme mensen die dit nieuwe geld als eerste in handen krijgen weten niet hoe snel ze er vervolgens weer vanaf moeten. Ze investeren het meteen in alles wat de overheid niet kan bijdrukken, waaronder vastgoed.

Wat is er precies gaande?

Overheden zijn wereldwijd enorm veel geldeenheden aan het bijdrukken in de hoop daarmee de economie te redden. Dat geld pompen ze via extreem goedkope leningen en andere geintjes de wereld in. De rijken die dit nieuwe geld in handen krijgen realiseren zich dat al die nieuwe euro’s die in omloop komen de euro minder waardevol maken.

Meer euro’s in omloop -> euro minder waard

De mensen die dit nieuwe geld in handen krijgen willen het niet vasthouden in euro’s, maar omzetten in investeringen die niet worden bijgedrukt. De overheid kan niet zomaar vastgoed bijdrukken dus investeren veel mensen dit nieuwe geld in huizen. Ze gebruiken de schaarste van woonruimte als een manier om hun vermogen op te slaan; een zogenaamde Store of Value.

Meer geld in huizen -> huizen worden duurder

In het hartje van New York staan er zelfs volledige blokken leeg omdat deze zijn opgekocht door investeerders. Het enige doel van de investeerders is om hun vermogen veilig te stellen tegen inflatie; het minder waard worden van geld. De huizen staan leeg omdat het minder gedoe en in sommige gevallen zelfs goedkoper is om de appartementen niet te verhuren. Huizen worden in deze gevallen dus puur als investering gekocht.

Leegstaande huizen als investering -> minder woonruimte op de markt -> woonruimte duurder

Het probleem van vastgoed als een pure investering is dus dat er woonruimte uit de markt wordt getrokken. Er is minder woonruimte beschikbaar voor wonen – waar huizen uiteindelijk toch voor bedoeld zijn – omdat ze vastgoed puur als investering wordt gebruikt. Minder aanbod van woonruimte in combinatie met een gelijkblijvende of stijgende vraag naar woonruimte betekent dat de prijs van woonruimte stijgt.

Minder woonruimte op de markt -> gelijkblijvende of stijgende vraag naar woonruimte -> hogere prijs woonruimte

De vastgoedbezitters worden rijker en rijker terwijl de mensen die het vastgoed echt nodig hebben om erin te wonen een te hoge prijs voor hun huizen betalen. De kern van het probleem ligt bij ons geld dat in rap tempo in waarde afneemt wat de vermogenden doet vluchten naar vastgoed.

Hoe gaat bitcoin wonen weer goedkoper maken?

Dat ga ik nu uitleggen! Net als vastgoed is bitcoin een investeringsobject dat niet door de overheid bijgedrukt kan worden. De reden dat vastgoed als pure investering wordt gekocht was immers het bijdrukken en als gevolg daarvan in waarde dalende geld. Het interessante is dat bitcoin een aantal voordelen heeft ten opzichte van vastgoed waardoor het alle waarde die om deze reden in vastgoed zit gaat opzuigen.

Vastgoed heeft namelijk wat extra kosten

  1. Je moet het onderhouden
  2. De vastgoedmarkt is niet zo liquide -> je krijgt een huis niet zomaar verkocht

Bitcoin hoef je niet te onderhouden, het kost je vrijwel niets om op te slaan en je kunt het in een split-second weer verkopen. Probeer dat maar eens met een huis. Steeds meer investeerders en ook Jan Modaal zien in dat bitcoin een interessant middel is om je waarde in op te slaan. Er zullen er immers maximaal 21 miljoen in omloop komen en daar kan niemand iets aan doen. De ideale asset om in te sparen. Voor mij persoonlijk is bitcoin mijn belangrijkste spaarmiddel en de euro mijn betaalmiddel.

Op termijn verwacht ik dat alle pure investeringen uit de vastgoedmarkt verdwijnen en naar bitcoin toetrekken. Dit gaat wonen goedkoper maken. Er komt immers meer woonruimte op de markt; huizen worden weer gebruikt waarvoor ze bedoeld zijn, om erin te wonen. En daarnaast zou bitcoin hierdoor een mooi sprongetje in waarde kunnen maken. Niets mis mee toch?