De Netflix-hitserie “The Queen’s Gambit” heeft schaken weer populair gemaakt bij het grote publiek, maar Nikhil Kamath hield al van het spelletje voordat het cool was. Dit jaar werd de 34-jarige schaakkampioen India’s jongste miljardair.

Zijn bijzondere verhaal begint op zijn 14e als hij stopt met school om zich full-time op het schaken te richten. “Schaken leert je om gestructureerd te werken binnen een systeem, maar binnen die muren van het systeem toch creatief te zijn,” aldus Kamath.

Van schaakkampioen tot beurshandelaar

Zijn beslissing om te stoppen met de middelbare school voor zijn schaakcarrière was de eerste zet in een reeks van zetten die hem miljardair zou maken. Op zijn 17e kwam de schaakkampioen erachter dat een internationale carrière niet voor hem was weggelegd. Hij had een backup-plan nodig.

Geïnspireerd door zijn oudere broer begon hij voorzichtig te handelen op de beurs. “Niemand zou me zonder diploma een baan aanbieden, wat betekende dat ik iets moest doen waarvoor ik geen diploma nodig had,” zei Kamath.

Het handelen op de beurs verging de gebroeders Kamath goed en al snel beheerden ze de fondsen van familie en vrienden. Maar onderweg kwamen ze erachter dat hun systeem te complex was voor de tools die ze tot hun beschikking hadden.

Het probleem was dat de handelskosten te hoog waren. Tien tot twaalf jaar geleden waren de transactiekosten in India veel te hoog om full-time te handelen. Om dat probleem op te lossen besloten de broers Kamath om zelfs een handelsplatform te gaan bouwen voor de alledaagse investeerder.

Van beurshandelaar tot miljardair: de geboorte van Zerodha

En zo ontstond in 2010 het handelsplatform Zerodha, een combinatie van “zero” en “rodha,” dat is Sanskrit voor barrières. In tegenstelling tot vele andere tech-startups heeft het bedrijf nog nooit extern geld opgehaald, schulden op zich genomen of op een andere manier investeerders aan boord genomen.

Het platform groeide in tien jaar tijd gestaag door naar een aantal van ongeveer 2 miljoen gebruikers in 2020. Daarna gebeurde er iets bijzonders.

De pandemie veroorzaakte in India een grote vraag naar aandelen en in een jaar tijd verdubbelde het handelsplatform van de Schaakkampioen naar meer dan 4 miljoen gebruikers.

In 2020 ligt de gemiddelde leeftijd van gebruikers van het platform op slechts 30 jaar. Daarmee vertoont het Zerodha van de schaakkampioen uit India gelijkenissen met Robinhood. Het is de perfecte app voor degene die wil beginnen met beleggen.

In oktober vorig jaar kwamen de gebroeders Kamath samen de Forbes India Rich List binnen met een gecombineerd vermogen van $1.55 miljard. De 34 jaar oude Nikhil Kamath werd hiermee India’s jongste nieuwe miljardair.

Hoewel de broers natuurlijk blij zijn met het succes gaat het ze niet om rijk worden. Het belangrijkste is dat de toegang tot kapitaal ze de ruimte en durf geeft om te ondernemen en nieuwe dingen te proberen.

Wil jij met andere enthousiastelingen meepraten en discussiëren over alles wat er in het financiële wereldje gebeurt? Kom dan eens langs in onze Telegram-groep!