Wees angstig wanneer anderen hebzuchtig zijn, maar wees hebzuchtig wanneer anderen angstig zijn.”

Met deze uitspraak van Warren Buffett begonnen we onze Pegulanten nieuwsbrief van afgelopen maand (mocht je deze nog niet ontvangen, schrijf je dan in rechts onderin op deze pagina). Het bleek een aankondiging van roerige tijden op de financiële markten. Minder dan een maand geleden bereikten de beurzen nog recordhoogtes. De afgelopen week stroomt het spreekwoordelijke bloed van beleggers echter enkelhoog door de straten. Er werden opeens hele andere records bereikt: de AEX beleefde de slechtste dag sinds de beurscrash van 1987 (toen was het verlies 25% (!!) op één dag). Inmiddels is de wereld in de greep van de vrees voor een recessie. Hoe dien je als belegger hier nou mee om te gaan?

Overreageren beurzen

Het coronavirus blijkt de zwarte zwaan van de huidige beurscrash te zijn. Met ‘zwarte zwaan’ wordt in de economische wetenschap een onverwachte gebeurtenis aangeduid, een gebeurtenis die niemand van tevoren heeft zien aankomen of voorspeld. Een dergelijke gebeurtenis heeft vaak een enorme impact op de wereld en is veelal schadelijk voor de welvaart. De vraag is in hoeverre de beurzen op dit moment een betrouwbare ‘recessie-indicator’ zijn. Ze zijn een graadmeter voor de economie, maar tegelijkertijd weten we dat de beurzen ook overreageren. Nog besmettelijker dan het virus zelf is de paniek onder beleggers. Er is intussen een gitzwart economisch scenario verdisconteerd.

Emoties de baas

Er zijn verschillende manieren om met dit beursrood om te gaan. Je kan nog zo’n mooi financieel plan voor ogen hebben, maar grote kans dat een dergelijke crash toch effect heeft op jouw beleggingsplannen. Filosoof (en bokser) Mike Tyson wist dit goed te duiden: “Everyone got a strategy until they get punched in the face”.

Zowel in goede als in slecht tijden op de beurs, is rustig blijven en je niet door emoties laten leiden, veelal het beste dat je kan doen. Steker nog, emoties en slimme beleggingskeuzes kunnen heel tegenstrijdig voelen. Er heerst vaak optimisme op de beurs als de beleggers de waarde van hun portefeuille zien groeien. Vaak zijn mensen in dit optimisme geneigd om bij te kopen in de hoop dat ze kunnen profiteren van een verdere waardestijging. Volgens Warren Buffett zijn dit juist de momenten waarin je de hand op de knip moet houden en je het als belegger juist moet hebben van de momenten waarop de rest van de beleggers het angstigst zijn. En angstige tijden zijn het!

Hoe hierop te reageren?

Hoe kun je nou zelf omgaan met een dergelijke beurscrash? Hiervoor ben ik op zoek gegaan naar wat de zogenoemde ‘experts’ hierover te zeggen hebben. Deze zoektocht leverde globaal gezien drie verschillende smaken op om hoe met deze crash om te gaan:

  1. Verkopen en lager inkopen
  2. Blijven zitten waar je zit
  3. Bijkopen (of starten) in de dip

Verkopen en lager inkopen

Een beurscrash timen is extreem moeilijk, maar je kunt er natuurlijk voor kiezen om een deel van je portefeuille te verkopen om vervolgens op een lager moment opnieuw in te stappen. Om twee redenen is dit voor mij persoonlijk geen optie. Allereerst kost het veel tijd, focus en stress om te analyseren op welk moment de bodem is bereikt en heb ik niet de illusie dat ik de markt geheel kan voorzien (als dat al mogelijk is). De markt timen is dus vrijwel onmogelijk.

Daarnaast is berekend dat de grootste dips in de markt en de grootste plussen historisch gezien meestal maar een dag of 10 uit elkaar liggen. Het rendement van de wereldwijd meest bekende S&P 500 index is bijvoorbeeld over de periode 1996-2010 bepaald door slechts 10 dagen. Deze dagen zijn van te voren onmogelijk te voorspellen. Indien je de 10 dagen met de grootste koersstijgingen geen beleggingen in de S&P 500 zou hebben gehad, dan was je rendement niet het gemiddelde van 6.7% per jaar geweest maar slechts 1.88%. Indien je in deze veertien jaar de 60 beste beursdagen niet belegd zou zijn geweest dan zou je zelfs een negatief rendement hebben gehad. Een uiterst risicovolle manier van beleggen dus.

Blijven zitten waar je zit

Indien je belegt voor de lange termijn, is rustig blijven zitten waar je zit en even helemaal niets doen met je portefeuille een goede optie. In tijden van correctie is het verstandiger gewoon te blijven zitten en de rit uit te zitten. Zo hebben we hierboven gezien dat je bij het missen van de handvol beste beursdagen, ook enorm veel rendement mist op de lange termijn. Even iets minder naar je beleggingen kijken is in deze periode het devies. Er komen betere tijden. Aandelen gaan doorgaans op lange termijn tenslotte omhoog. Mocht je voor deze tactiek gaan dan is het advies: blijf rustig en houd de lange termijn voor ogen. Uiteindelijk gaat ook het Coronavirus weer over en zullen de economie én de beurs zich herstellen. En onthoud: je maakt pas verlies als je verkoopt.

Bijkopen (of starten) in de dip

Een beurscrash wordt door beleggers die niet volledig belegd zijn (lees: cash hebben) ook gezien als een uitgelezen kans om bij te kopen. Beleggingen zijn immers om en nabij 30% goedkoper doordat de koersen zijn gedaald. Het verleden heeft bewezen dat beurzen zich tot nu toe altijd herstellen. Niemand weet wanneer, en hoe snel, maar gebeuren zal het. Als je over vijf jaar terugkijkt naar de huidige periode is dit waarschijnlijk eerder een goed dan een slecht moment om te starten met beleggen.

De recordhoogtes op de beurzen in de afgelopen anderhalf jaar hebben mij persoonlijk ervan weerhouden groter in te stappen. Het wachten was op een beurscrash. Ik verwacht zelf dat een mogelijke bodem op de beurs vrij dicht zal samenvallen met de piek in de wereldwijde besmettingen van het Coronavirus. Maar zeker weten doe je het natuurlijk nooit.

De onvoorspelbaarheid van de markt maakt dat timen vrijwel onmogelijk is. Hoe kan je toch slim profiteren van een beurscrash? Het antwoord hierop is het ‘dollar cost average’ mechanisme. Door geleidelijke in te stappen, en telkens een brok geld te beleggen, kan je profiteren van een verdere daling van de koersen. Als de markt verder omlaag gaat, dan zal je gemiddelde koopprijs ook naar beneden gaan. Mocht de koers ooit weer gaan stijgen dan profiteer je daarnaast ook van de opgaande trend die er gaat komen. Leuke statistiek: uit een analyse van de beurzen tussen 1926 t/m 2019 blijkt dat er in 37% van de jaren sprake was van verlies en in de overige 73% sprake was van winst. Een blik op de lange termijn leert ons dus dat de markt per saldo vaker omhoog gaat dan omlaag.

De crash als kans voor beleggers

Het zal ongetwijfeld niet zo voelen, maar goed beschouwd is deze beurscrash voor beginnende beleggers eerder een zegen dan een vloek. Uiteindelijk weet niemand of de beurskoersen de komende tijd verder gaan dalen of juist weer stijgen. Wat we wel weten is dat historisch gezien de economie en beurskoersen zich uiteindelijk altijd herstellen van een dip of een beurscrash. We hebben de financiële crisis van 2008 nog vers in het geheugen. Toen bleek ook dat wie durfde in te stappen op het dieptepunt in 2009, vervolgens in de jaren die volgden een uitstekend rendement heeft behaald. Ondanks dat je emoties je misschien iets anders influisteren, kan je volgens Warren Buffet maar beter hebzuchtig zijn in deze angstige tijden!

Beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij raden je bij Pegulanten aan om alleen te beleggen met geld dat je kunt missen.