De aanleiding

Niet lang geleden vond ik mezelf aan het einde van de maand terug met nog maar een paar euro op mijn rekening. Erg genoeg was het een vooruitgang ten opzichte van de maand ervoor. Toen was m’n creditcard nodig om de laatste paar dagen van de maand door te komen. Het was een terugkerend fenomeen waar ik me al langere tijd aan stoorde, maar waar ik niet tegen optrad. Dat veranderde ook niet toen ik aan de slag ging bij een advocatenkantoor op de Amsterdamse Zuidas. Ondanks een zeer goed startsalaris wisten mijn uitgaven zich in een mum van tijd aan te passen aan het uitgavenpatroon van mijn directe omgeving. Voor mij alle aanleiding om te starten met het vergroten van mijn financiële intelligentie.

Persoonlijke doelstellingen geeft persoonlijke ontwikkeling

Een aantal jaar geleden begon ik met het lezen van boeken over geluk, ondernemen, productiviteit, oftewel: persoonlijke ontwikkeling. Het laatste jaar merk ik dat vooral podcasts daarop voor mij een waardevolle toevoeging. Mijn interesse gaat dan vooral uit naar interviews van succesvolle sporters en ondernemers en mensen met een bijzonder levensverhaal over een breed scala aan onderwerpen. Van geluk, geld, bewustzijn en persoonlijke ontwikkeling tot innerlijke rust en het behalen van persoonlijke doelen. Het mooie daarvan vind ik dat ik altijd wel iets opvang dat mij triggert, wat ik mijn aantekeningen vastleg. Dit is niet alleen erg handig om later nog eens terug te lezen (kracht van herhaling) maar maakt het ook makkelijker dit toe te passen op je eigen leven.

Persoonlijke ontwikkeling begint voor mij met duidelijk voor ogen hebben waar je heen wil, een vastomlijnd doel. Het maakt daarvoor niet uit of het nou om persoonlijke, financiële of sportieve doelstellingen gaat. Zonder een vastomlijnd doel voor ogen is het lastig om de kleine stappen te zetten die je dichter bij jouw doel brengen. Een persoonlijk voorbeeld daarvan is dat ik altijd al eens een marathon wilde rennen maar een tijd lang de stap niet zette. Ik besprak dit met twee vrienden die ook enthousiast waren en diezelfde dag hebben we de marathon van Dublin geboekt. Er was geen weg meer terug. Door dit doel vast te leggen dwing je jezelf om hiernaar toe te werken. Opeens zag ik mezelf avonden lang hardlopen, uiteindelijk resulterend in een marathon van 3:31:24. De weg ernaar toe was het voor mij al meer dan waard, met deze tijd als kers op de taart. Een vastomlijnd doel gecombineerd met een flink portie doorzettingsvermogen kan onmogelijk geachte zaken mogelijk maken. Het volgende doel staat alweer: een officiële bokswedstrijd in 2020.

Verhouding geluk en financiële rijkdom

De meeste mensen hebben als belangrijkste doel in hun leven om gelukkig te zijn. Maar wat houdt gelukkig zijn in? Een luxe etentje, een kledingkast vol dure kleding, veel likes? Via social media is het inmiddels mogelijk van ieders (droom)vakantie en (droom)leven mee te genieten, terwijl de mindere momenten veelal niet gedeeld worden. Het is daarom goed te beseffen dat het pure consumeren alleen maar kortstondig geluk oplevert. Je hebt niks aan geld als je ongelukkig bent. Wat mij persoonlijk vooral interesseert is de verhouding (en balans) tussen geluk en financiële rijkdom. Als je noteert wat op lange termijn geluk en gezondheid brengt, zal je zien dat de activiteiten die je op lange termijn het meest gelukkig maken in je leven, het minste geld kosten.

Uiteindelijk is het leven geen zoektocht naar succes en geluk, maar het is een zoektocht naar de connectie met jezelf. Het is goed om daar af en toe over na te denken en bij stil te staan. Waar krijg ik energie van? Waar ben ik goed in? Wat zou ik aan het eind van mijn leven gedaan willen hebben? Voor mezelf gebruik ik daar de volgende handigheid voor. Ik probeer me dan voor te stellen dat ik naast de 80-jarige versie van mezelf zit als gesprekspartner tijdens een lang diner. Wat wil je dat die persoon allemaal gedaan heeft in zijn leven? Over welke kennis wil je dat die persoon beschikt? Welke risico’s heeft deze persoon genomen in zijn leven? Dit helpt mij bij het nemen van mijn beslissingen.

Pegulanten

Toen het idee van Pegulanten ontstond was ik gelijk enthousiast. De combinatie van kennis vergaren over persoonlijke ontwikkeling, het bij elkaar brengen van gelijkgestemden en het ontwikkelen van mijn ondernemings mindset is een cocktail waarin ik veel mogelijkheden zie. Het lijkt me heel tof met twee enthousiaste, slimme en ondernemende gasten te ontdekken wat er allemaal op het gebied van personal finance en zelfontwikkeling werkt en ook juist wat niet. Om dit zodoende te kunnen vertalen naar praktische tips en dit toegankelijker te maken voor een groter publiek. Joris Luyendijk schrijft op deze wijze zijn boeken. Hij begint zonder veel kennis van het onderwerp en dompelt zich gedurende enige tijd onder in de wereld waarover hij schrijft. Juist omdat je geen kenner bent, is dit mijns inziens het ideale vertrekpunt om uit te zoeken wat wel en wat niet werkt, op een voor eenieder toegankelijke wijze.

Daarnaast vind ik het altijd tof om mensen samen te brengen en krijg ik er energie van om dit voor elkaar te krijgen, of het nou is om te koken, te sporten of te feesten. Zo heb ik met twee goede vrienden afgelopen mei een feest georganiseerd omdat we al een tijd met het idee liepen om onze vrienden feestend samen te brengen. We hebben een geschikte club geboekt, een datum geprikt, DJ’s geregeld, wat uiteindelijke resulteerde in een groot feest met 222 aanwezige vrienden. Het ging compleet los, de kick die het ons opleverde om zoveel mensen samen te brengen en het naar de zin te maken was onbeschrijfelijk. Het organiseren van laagdrempelig meetups voor Pegulanten lijkt mij de ideale manier om een groep gelijkgestemden bij elkaar te brengen en in contact te brengen met andere bijzondere mensen.

Pegulanten is voor mij een verkenning naar een veelheid van onderwerpen omtrent persoonlijke ontwikkeling. De nadruk zal vooral liggen op het gebied van personal finance gecombineerd met het streven naar maximaal geluk. Door succesverhalen te vertalen naar praktische tips en stappenplannen wil ik de opgedane kennis voor een grotere groep beschikbaar maken. Bij deze zoektocht neem ik jullie graag mee!