Pegulanten: Een introductie

Sparen levert tegenwoordig steeds minder op. Bij de meeste banken moeten spaarders het doen met een symbolische rente van ongeveer 20 cent op iedere duizend euro en zelfs een negatieve spaarrente lijkt in de lucht te hangen. Banken staan dus niet meer te springen om ons geld te bewaren en gaan daar steeds minder voor betalen. Het wordt daarom steeds interessanter om te kijken naar alternatieve manieren om je vermogen aan het werk te zetten. Dat is precies wat wij met Pegulanten voor ogen hebben. Lijkt het jou interessant om te gaan beleggen in aandelen, vastgoed of bijvoorbeeld cryptocurrencies? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Daarnaast draait het platform ook om persoonlijke ontwikkeling. Welke keuzes maken wij in onze carrières en waarom? Hoe ziet onze ochtendroutine eruit? Welke boeken lezen we? Zelf heb ik er dit jaar bijvoorbeeld voor gekozen om te stoppen bij een groot advocatenkantoor op de Amsterdamse Zuidas en volgend jaar in Zuidoost-Azië te gaan wonen en werken. Het lijkt me heel leuk om te gaan schrijven over die keuze, maar ook over mijn leven daar en hoe ik ervoor zorg dat er iedere maand genoeg geld binnenkomt. Kortom, op dit platform nemen wij jullie mee op onze persoonlijke reis in de wereld van het investeren en andere manieren om je carrière, je geld en je leven te managen.

Hoe kwam het idee voor de Pegulanten tot leven?

Het idee voor de Pegulanten is ontstaan tijdens een borrel op het advocatenkantoor waarvoor ik tot voor kort werkzaam was. Onder het genot van een klein biertje en een paar knapperige bitterballen, raakte ik aan de praat met Joshua en Karsten. We kwamen er al snel achter dat we alle drie het enthousiasme delen voor de aandelenmarkt, de economie in het algemeen, cryptocurrencies, vastgoed en ondernemen. We bleven tijdens die bewuste borrel wat langer hangen bij het onderwerp vastgoed en kwamen tot de conclusie dat het misschien leuk zou zijn om samen te gaan investeren in vastgoed. De appgroep werd aangemaakt en enkele weken van filosoferen later hadden we bedacht dat het gaaf zou zijn om over dit proces te schrijven en het op internet te gaan delen. We hadden bedacht dat wij vast niet de enigen zijn die niet heel enthousiast worden van het vooruitzicht van een negatieve spaarrente. Daarbij dwingen we onszelf op deze manier om te blijven leren over de onderwerpen die we interessant vinden en delen we de opgedane kennis en ervaring met iedereen die hier ook iets mee wil doen.

Dus, wat kun je van ons verwachten?

Je hebt nu waarschijnlijk al een vaag vermoeden van de content die je op Pegulanten kunt verwachten. We gaan het hebben over onze eerste stappen op de aandelenmarkt, welke hobbels we daarbij zijn tegengekomen, waarom we hebben besloten om juist dat ene aandeel of een bepaalde cryptocurrency te kopen, onze persoonlijke carrières, de keuzes die we daarin hebben moeten maken en waarom we deze keuzes hebben gemaakt. Pegulanten moet een platform worden over personal finance, met de nadruk op personal.

Naast het schrijven van artikelen voor de website, willen we op termijn ook evenementen gaan organiseren om mensen met dezelfde interesses bij elkaar te brengen. Het thema waar we momenteel aan denken voor het eerste evenement is ‘succes’. Om dat vorm te geven willen we een aantal mensen uitnodigen die succesvol zijn in wat ze doen, ze uit te dagen om ons te vertellen over wat succes voor hen betekent en wat ze hun drijfveren zijn om hier iedere dag weer voor te gaan. We willen dus echt op zoek gaan naar het persoonlijke verhaal achter het succes en wegblijven van de notie dat succes enkel draait om geld en status.

Hoe het platform verder zal evalueren en wat we hier in de toekomst nog aan toe zullen voegen weten we nog niet, maar het gaan ongetwijfeld gave dingen worden. We spelen bijvoorbeeld met de gedachte om ook podcasts te gaan opnemen waarin we onze week bespreken, ervaringen met elkaar delen en interessante mensen gaan interviewen. Maar alles op zijn tijd, eerst maar eens kijken hoe het platform zich in deze vorm gaat ontwikkelen.

Waarom willen we dit gaan doen?

De motivatie voor het starten van dit platform is voor ons alle drie een klein beetje anders, maar voor mij is de kern persoonlijke ontwikkeling. Het is een klein beetje cliché, maar we leven in een tijd waarin je (bijna) alles kunt doen wat je wilt. Met een laptop, een telefoon en een internetverbinding kun je in principe overal ter wereld je geld verdienen. Een werkweek van 40 tot 60 uur is tegenwoordig heel normaal, maar met een beetje creativiteit is het ook mogelijk om je leven heel anders in te delen. Het afgelopen jaar ben ik tot de conclusie gekomen dat het werken in de advocatuur op de Zuidas, in ieder geval op dit moment in mijn leven, niet datgene is waar ik op zit te wachten. Komend jaar ga ik het over een hele andere boeg gooien. Ik ga een stuk minder werken, een beetje reizen en me vooral bezighouden met ondernemen en schrijven, twee dingen die ik heel tof vind. Ik ben heel benieuwd hoe me dat gaat bevallen en het lijkt me super interessant om die gevoelens op papier te gaan zetten. Misschien ben ik na een paar maanden helemaal klaar met het reizen en heb ik weer behoefte aan een vaster thuis, maar dat zien we dan wel weer. Dat is juist het mooie en dat maakt dat ik enorm veel zin in dit avontuur heb en om er over te gaan schrijven op dit platform!

Ik hoop dat Pegulanten mij gaat helpen om mijn interesses verder uit te diepen en mijn leven steeds meer naar die interesses om te vormen. Je werk kan natuurlijk niet altijd leuk zijn, maar het is wel een groot en daarom belangrijk onderdeel van je leven. Voorheen maakte ik grote beslissingen vaak een beetje op de automatische piloot, daar hoop ik de komende jaren verandering in te gaan brengen. Hopelijk hebben jullie nu een beter idee van wat jullie op deze website kunnen gaan verwachten. Ik ben in ieder geval ontzettend benieuwd en enthousiast over hoe zich dit gaat ontwikkelen!