“I like gold because it is a stabilizer; it is an insurance policy.”. Een quote van investeerder Kevin O’Leary dat gaat over het voordeel van investeren in goud. Het is namelijk een asset dat tijdens oorlogstijden en crisis goed presteert in verhouding tot aandelen (Thom) waardoor investeerders minder geld verliezen, of zelfs geld verdienen. Hoe komt het eigenlijk dat goud hiervoor gebruikt kan worden en hoe investeer je in goud?

It’s all about the future

Investeren is in essentie het inzetten van je kapitaal om daar meer geld mee te verdienen. Zo kun je bijvoorbeeld aandelen, vastgoed of commodities (zoals goud) kopen. Deze investeringen verschillen echter in de onderliggende waarde. Zo is een aandeel een eigendomsbewijs van een deel van het bedrijf dat het aandeel uitgegeven heeft. Op de waarde van het aandeel wordt gespeculeerd aan de hand van de prestaties van het bedrijf, maar zal niets waard zijn als het bedrijf failliet gaat. Dit is in tegenstelling tot goud dat bijvoorbeeld gebruikt wordt voor sieraden, de productie van hardware, auto’s, noem maar op. Het grote verschil met aandelen is dus dat aandelen niks waard kunnen worden, terwijl goud altijd een waarde zal hebben. Houdt hierbij ook in gedachten dat goud nooit verbruikt zal worden zoals andere commodities als olie of graan: olie wordt verbrand of verwerkt, en graan wordt gebruikt voor eten of veehouderij. Dit betekent dat goud een duurzame investering is.

Dus waarom zou je in goud willen investeren?
Er zijn een aantal redenen waar je zou willen investeren in goud: 

Inflation hedging

Historisch gezien wordt goud gebruikt om inflatie tegen te gaan. Dit principe heet Inflation Hedging. Wanneer bijvoorbeeld de dollar waarde verliest door inflatie, wordt goud vaak meer waard. Dit komt doordat meer investeerders goud kopen waardoor de waarde stijgt omdat goud in andere valuta goedkoper is ten opzichte van de in prijs dalende dollar.

Een voorbeeld van dit effect is als volgt: in het begin van de 1970s was 28 gram goud (1 ounce) 35 dollar waard. Die 35 dollar zou nu nog maar een koopkracht hebben van ongeveer 5 dollar door de inflatie over de jaren heen terwijl de 28 gram goud nu ongeveer 1700 dollar waard zou zijn. 

Fysiek vermogen

Met fysiek goud kun je vermogen opbouwen dat niet in het financiële systeem valt. Hiermee kun je het risico dat een bank failliet zal gaan tijdens een crisis vermijden aangezien je geen of minder kapitaal op de bank hebt staan. Daarnaast is het zo dat de waarde van goud enorm stijgt tijdens een crisis tijd, zoals Thom ook al beschreef in zijn artikel. De prijs van goud is tussen 2007 en 2009 met 25% gestegen terwijl de S&P 500 met maar liefst 56.8% gezakt was in dezelfde periode [1]. Dit komt onder andere doordat het vertrouwen in een valuta verloren raakt, de typische vluchthavens als obligaties niet meer veilig blijken te zijn, of omdat zulke relatief veilige beleggingen vrijwel geen rendement meer opleveren. 

Speculatie

Net als andere investeringsopties stijgt en daalt de waarde van goud door de marktwerking: vraag en aanbod. Op de koers van goud kan dus ook gespeculeerd worden met als doel geld te verdienen.

Hoe investeer je in goud?

Investeren in goud kan op verschillende manieren: fysiek en niet fysiek. 

Fysiek

Fysiek investeren in goud doe je door goud te kopen bij bijvoorbeeld een juwelier. Vroeger kon dit bij de bank, maar daar zijn de banken mee gestopt in recente jaren (de Rabobank stopte hiermee in 2014 bijvoorbeeld). Er zijn verschillende vormen om fysiek te investeren in goud:

Gold bullion

Met gold bullion wordt bedoeld: elke vorm van (bijna) puur goud dat gecertificeerd is voor het gewicht en zuiverheidsgraad. De bekendste vorm zijn de goudstaven die te zien zijn in films. Tegenwoordig zijn er in allerlei verschillende vormen en gewichten goudstaven te koop. 

Gouden munten

Naast het investeren in een goudstaaf is het mogelijk om goud te kopen in de vorm van munten. Er is een onderscheid tussen gold bullion in de vorm van munten of bijvoorbeeld een Gouden Tientje die ook een verzamelwaarde heeft. De waarde van dergelijke munten hoeven dus niet alleen bepaald te zijn aan de hand van het goud, maar ook aan de hand van de schaarste.

Sieraden

Maar liefst 49% van de totale goudproductie wordt gebruikt om sieraden te maken. Sieraden kunnen dus ook een vorm van investeren zijn in goud. Het is echter niet een heel efficiënte manier aangezien de retailprijs van sieraden in verhouding tot puur goud veel hoger is. Dit maakt echter niet uit als je het sieraad koopt om te dragen, waar het natuurlijk ook voor bedoeld is. 

Niet-fysiek

Wanneer je in goud wilt investeren, maar niet zelf het fysieke goud wilt opbergen is er de mogelijkheid om andere routes te nemen:

Goud ETF

Ook voor goud bestaan er ETF’s. Dit zijn fondsen die als onderliggende waarde goud kopen en aandelen uitgeven op de beurs waarmee je een deel van het goud fonds in bezit hebt. Vaak is het zelfs zo dat elk goud ETF aandeel een bepaalde hoeveelheid goud representeert zoals bijvoorbeeld 3 gram goud. Let goed op dat niet alle goud ETF’s puur focussen op goud, en dus ook andere commodities in beheer hebben. Een van de bekende goud ETF’s is VZLD met een fonds grootte van 8 miljard dollar. Zorg bij het kopen van een ETF dat je controleert of de koersprijs van het ETF aandeel niet te veel verschilt van de NAV zodat je niet te veel betaalt. 

Goud futures en opties

Net als olie of graan is goud ook te verhandelen: in de vorm van futures en opties. Dit zijn derivaten met goud als onderliggende waarde. Futures zijn contracten waarmee een levering van een bepaalde hoeveelheid goud (in dit geval) geleverd wordt op een bepaald tijdstip. Hierdoor speculeer je op de prijs van goud doordat je in essentie een prijs vaststelt voor in de toekomst. 

Opties geven je de mogelijkheid om binnen een bepaalde tijdspanne wel of niet goud futures te kopen tegen een vooraf bepaalde prijs. Lees hier meer over opties en futures en wat derivaten precies zijn.

Aandelen in goudwinning bedrijven

Een indirecte vorm van investeren in goud is door aandelen te kopen in goudwinning bedrijven. Deze bedrijven profiteren namelijk van een stijgende goud waarde waardoor het aandeel ook meer waard wordt. Het voordeel van investeren in goudwinning bedrijven is dat het veiliger kan zijn doordat dergelijke bedrijven zichzelf kunnen hedgen tegen de goudprijs. Hierdoor zal het aandeel minder snel zakken in vergelijking met de goudprijs. Ik raad je aan om goed onderzoek te doen naar bedrijven waarvan je aandelen koopt.  Dit is echter wel een tijdrovend proces. Daarnaast is er het risico dat een dergelijke goudwinnings bedrijf failliet gaat en de aandelen niks meer waard zijn, of bijvoorbeeld door politieke invloed minder omzet genereert waardoor de waarde van het aandeel zakt.

Conclusie

Wanneer je ervoor kiest om in goud te investeren is het dus goed om eerst na te denken wat je doel is: wil je speculeren over de mogelijke waardestijging van goud? Wil je inflatie van je vermogen tegen gaan? Of wil je jezelf indekken mocht er weer een crisis voorkomen? Dan is het ook nog de vraag of je zelf het goud in beheer wilt nemen door fysiek goud te kopen, of juist niet door bijvoorbeeld te investeren in een goud ETF. Denk dus goed na wat je wilt bereiken met je investering en welke vorm het beste bij je past.