Iets meer dan een jaar geleden begon ik samen met Thom en Joshua aan dit Pegulanten avontuur. Na vele boeken, gesprekken en zelfgeschreven artikelen over personal finance merk ik dat ik stappen heb gezet, maar dat er zeker ook nog steeds ruimte is voor verbetering. Inmiddels ben ik in staat om ongeveer 30% van mijn netto-inkomen te sparen/beleggen. Een bedrag waarvan ik twee jaar geleden alleen maar had kunnen dromen. In dit artikel deel ik mijn grootste les en daarnaast mijn grootste huidige uitdaging. Tijdens het brainstormen over dit artikel kwam ik erachter dat de oplossing voor mijn grootste uitdaging eigenlijk ligt in mijn grootste les.

De meest waardevolle les

De meest waardevolle les? Het inzien van de magische kracht die rendement-op-rendement (compound interest) heeft op lange termijn. De magische kracht van rendement-op-rendement wordt door velen onderschat. Mogelijk omdat het effect op korte termijn nog niet zo spectaculair lijkt. Het effect is op lange termijn echter uitermate krachtig.

Einstein dichtte dit krachtige effect van rendement op rendement het achtste wereldwonder toe. Naast de Cristo Redentor, de Machu Picchu, Chichén Itzá, de Chinese Muur, de Taj Mahal, Petra en het Colosseum zag hij in rendement op rendement het volgende wereldwonder.

Hoe werkt het?

Het zit namelijk zo. Als je begint met beleggen krijg je alleen rendement over het bedrag dat je inlegt. De volgende keer zal je echter rendement krijgen over het oorspronkelijke bedrag en over het al behaalde rendement. Dit sneeuwbaleffect blijft zich herhalen. Hierdoor wordt het rendement steeds berekend op basis van een nieuw, hoger bedrag. Je krijgt niet alleen rendement op het gestorte geld, maar ook op het rendement dat je al gemaakt hebt. Hoe langer je deze cyclus aanhoudt, hoe krachtiger het resultaat.

De effecten beginnen pas echt te dagen als het wordt geïllustreerd aan de hand van een voorbeeld. In een eerder artikel haalde ik het volgende voorbeeld, en omdat ie zo krachtig is zal ik ‘m hier nog een keer gebruiken.

Je kunt niet vroeg genoeg beginnen

Belegger A opent samen met zijn vader op zijn 18e verjaardag een beleggingsrekening. Gedurende acht opeenvolgende jaren stort hij met zijn vader iedere maand een bedrag van €200 op deze beleggingsrekening. Belegger A stopt op zijn 27ste verjaardag met het storten van geld. Belegger B start pas op zijn 27ste verjaardag maandelijks hetzelfde bedrag van €200 te storten. Dit houdt hij vol tot zijn 65ste. Zowel belegger A als B hebben een gemiddeld jaarlijks rendement van 8% behaald in hun beleggingsjaren. Wie heeft er dan meer aan het einde van de rit (als ze allebei 65 zijn)?

Voor mij had dit een verrassende uitkomst. Belegger A, die eerder begon maar na acht jaar stopte, eindigt met meer geld dan belegger B (iets meer dan €600 duizend). Dit terwijl belegger B negen jaren later begon, maar wel bijna 40 jaar lang bijstort. Clue van het verhaal: je kan niet vroeg genoeg beginnen!

MaandinlegNa 10 jaar*Na 20 jaar*Na 30 jaar*Na 40 jaar*
€100€18.416€59.294€150.029€351.428
€300€55.249€177.884€450.088€1.054.284
€500€92.082€296.473€750.147€1.757.140
€1000€184.165€592.947€1.500.295€3.514.281
*bedragen op basis van 8% rendement

Compound interest is the eighth wonder of the world. He who understands it, earns it…. he who doesn’t…… pays it. Compound interest is the most powerful force in the universe. Compound interest is the greatest mathematical discovery of all time.” – Albert Einstein

Mijn keuze: zo passief mogelijk beleggen

De magische formule zelf is eigenlijk vrij eenvoudig. Hij is alleen maar magisch omdat de effecten ervan zo magisch zijn. Zelf maak ik er gebruik van door maandelijks een vast bedrag in een goed gespreid indexfonds te beleggen (met een blik op de lange termijn). Ik heb er bewust voor gekozen geen individuele aandelen te selecteren. Het passieve beleggen heeft voor mij twee duidelijke redenen.

  1. Ik ben erachter gekomen dat hoe meer ik leer over de financiële markten, hoe minder ik weet. Ik heb niet de illusie dat ik (op dit moment) over de kennis en kunde beschik om structureel de markt te verslaan. Een vast bedrag beleggen per maand in een indexfonds is voor mij een geschikt alternatief.
  2. Tijd is voor de mens het kostbaarste bezit. Elke maand boek ik een vast bedrag over naar mijn De Giro rekening, waarna ik dit in een indexfonds beleg. Deze procedure kost niet meer dan vijf minuten en zorgt ervoor dat ik op termijn gebruik kan maken van het effect van rendement-op-rendement. Zonder dat ik daar veel tijd aan hoef te besteden, en zonder dat ik me continu druk hoef te maken over de koersen.

De grootste uitdaging?

Als ik één ding mag aanwijzen waar ik nog steeds moeite mee heb is om mezelf ervan te blijven overtuigen dat consumeren niet tot duurzaam geluk leidt. “De kunst van een rijk en gelukkig leven is om je te ontworstelen aan je eigen consumptieverslaving, om iets bescheidener te leven.” Deze zin las ik onlangs en dit omschrijft goed waar mijn uitdaging op dit moment zit. Geld is voor mij ook een middel om vrienden en familie te zien, en om daar mooie momenten/herinneringen mee te beleven en op te bouwen. Hierop besparen is voor mij geen optie. De uitdaging ligt erin om voor mezelf het punt te vinden waarin nuttig overgaat in overdaad, zodat ik het zelfde geluk ervaar, maar met minder consumptie. Ervaren dat minder geld uitgeven je juist geluk brengt. Echt élke aankoop bewust te doen, groot en klein, allemaal bewust.

De regel van 500

Het geestige is dat ik onlangs las over de regel van 500 en dit blijkt een nuttig instrument dat zowel met mijn grootste les als grootste uitdaging te maken heeft. Een klein rekenvoorbeeld om deze regel te illustreren. Hoeveel is één euro die je maandelijks stort bij een rendement van 6,9 procent over twintig jaar waard? Doe eens een schatting.

Komt ie: na twintig jaar is die bespaarde euro per maand een vermogen van meer dan vijfhonderd euro (!!) geworden. Oftewel: elke euro die je per maand weet te besparen is in dit voorbeeld na twintig jaar vervijfhonderdvoudigd. Meer dan de helft hiervan heb je cadeau gekregen van het achtste wereldwonder (in de vorm van rendement). Precies daarom is letterlijk elke euro die je maandelijks weet te besparen van belang.

Het mooie van de regel van 500 is dat het me laat beseffen dat elke euro die ik maandelijks bespaar van belang is. Het geeft mij het gewenste bewustzijn. Hoe belangrijk is deze uitgave voor me? Welke offers ben ik bereid te maken voor toekomstig rendement? Die maandelijkse euro is zijn gewicht in goud in ieder geval waard, ruim vijfhonderd keer. De term kleingeld bestaat zo niet langer!