De media geven ons regelmatig een kijkje in de wereld van bekende superrijken. Als nuchtere Nederlander smullen we van de uitspattingen van de rich en famous. Erg geschikt om tijdschriften en tv-programma’s mee te vullen, maar ze geven echter ook een oppervlakkig, onvolledig en vaak onjuist beeld. In de media gaat het vooral om de exotische uitspattingen, want hoe gekker, hoe beter het verhaal verkoopt. Een miljonair die een aanbieding koopt in de supermarkt, verkoopt geen tijdschriften. Het kopen van een zeldzame auto, of zelfs een heel eiland, doet dat wel. Het nieuws dat wij zien van miljonairs is enorm gekleurd. Al die reportages op televisie en in glossy magazines geven een compleet verdraaid beeld van hoe miljonairs echt zijn en hoe ze zich in werkelijkheid gedragen. Afgelopen week las ik op vakantie het boek ‘Miljonair met een gewone baan’, geschreven door Oeds-Jan Postema. Het boek veranderde mijn blik op de gemiddelde miljonair compleet.

De gemiddelde miljonair woont niet in een riante villa of grachtenpand

De gemiddelde miljonair houdt zich verre van glitter en glamour, woont in een rijtjeshuis en rijdt in een Toyota (of soortgelijke auto). Postema heeft gemiddeld ongeveer twee keer modaal verdiend tot het moment dat hij financieel onafhankelijk was (voor een uitgebreide uitleg over wanneer je financieel onafhankelijk bent mag je dit artikel niet missen). Een niet extreem hoog bedrag, en toch had hij na een jaar of twintig werken een vermogen van ruim een miljoen vergaard. Iets wat hij – buiten zijn vrouw – aan niemand vertelde (en jou ook aanraadt). Hij rijdt in een onopvallende middenklasser van acht jaar oud, waarvan hij zelf het onderhoud doet, en woont in een rijtjeshuis in een anonieme Vinex-wijk. Daarnaast loopt hij het liefst op gympen en in zijn Mountain Peak-trainingsjack (huismerk van Scapino). Is hij een vreemde eend in de bijt? Niet bepaald.

Wetenschapper Thomas Stanley deed een goed onderbouwd onderzoek naar miljonairs en de uitkomsten zullen je verrassen. In wat voor auto denk je dat miljonairs rijden? Een Porsche, Ferrari of Rolls-Royce? De gemiddelde miljonair niet hoor. Slechts twee procent van de miljonairs rijdt in dergelijke auto’s. De helft van de miljonairs koopt sowieso nooit een nieuwe auto. Gemiddeld zijn hun auto’s bijna net zo oud als die van de gemiddelde Nederlander. En hoe zit het dan met de huizen? De meeste miljonairs zijn van eenvoudige komaf. Ze hebben zich zelf omhoog gewerkt en blijven doorgaans in hun oude buurt wonen – de buurt waar ze opgroeiden, soms letterlijk in hun oude huis, zoals Warren Buffett. Gevolg is dat ook hun woonlasten heel laag zijn. Daarnaast kent een gewone buurt weinig sociale druk om een dure school voor de kinderen te zoeken of een dure auto te kopen omdat de buren die hebben.

Hetzelfde geldt voor kleding. Je verwacht dure pakken en horloges, maar dat klopt niet. Uit onderzoek blijkt dat de meeste miljonairs nooit meer dan vierhonderd euro uitgeven aan een kostuum en dure horloges mijden.

Wat doen deze ‘normale miljonairs’ anders dan de andere Nederlanders?

Het grote verschil is dat de gemiddelde Nederlander nauwelijks een vermogen opbouwt. Het gevolg is dat mensen een leven lang werken voor hun geld in plaats van andersom. Mensen dromen weg bij het Zwitserleven-gevoel, maar maken ondertussen steeds keuzes die hen juist verder van deze droom wegleiden. Elke dag opnieuw. Het resultaat is dat de meeste mensen (laten we zeggen de gemiddelde Nederlander) nauwelijks een vermogen van enige substantie opbouwen. Veel veertigers presteren het bijvoorbeeld om na twintig jaar hard werken een negatief vermogen op te bouwen: zij hebben meer schuld dan vermogen. Ondanks al hun diploma’s, hun ervaring en prima salarissen in ons rijke land hebben ze minder vermogen weten te verzamelen dan een eenvoudige herder in de Afrikaanse woestijn. Absurd, en toch gebeurt het.

Financiële onafhankelijkheid begint met een droom

Wat brengt jou geluk? De realisatie van jouw dromen. Financiële onafhankelijkheid gaat volgens Postma over jouw allergrootste droom en dan vooral hoe je die droom betaalt. Geld is slechts een middel om jou gelukkiger te maken, want ook voor de meest romantische dromen is uiteindelijk geld nodig. Wat is jouw grote droom? Nooit meer te hoeven werken voor je geld? Zo snel mogelijk met pensioen? Alle tijd voor …? Een eigen ….? Wat je droom ook is, schrijf hem op. Dat helpt, want bij alles wat je op papier zet, gaat de wereld je ongemerkt helpen.

Slow money

Pijlers van Postma’s eigen personal finance zijn klassieke deugden zoals bescheidenheid, geduld, matigheid en spaarzaamheid. Hijzelf omschrijft het als ‘slow money’, om aan te geven dat het beter voor je is. Net zoals ‘slow food’ veel gezonder is dan ‘fast food’. Er is volgens hem nou eenmaal geen quick fix als het gaat om geld. Iedereen die dat wel suggereert, moet je mijden als de pest.

Het begint simpelweg met geld overhouden. Bewuster besteden, elke maand opnieuw. Elke maand geld overhouden klinkt simpel, maar het is hard werken wat alleen vol te houden is met de juiste mindset.  Het vereist wilskracht om bewuster met je geld om te gaan. Hoe maak je onderscheid tussen noodzakelijke, nuttige en overbodige dingen? Probeer elke aankoop bewust te doen, oftewel mindful consumeren.

Het feit dat die instelling zo moeilijk vol te houden is, is waarom er zo weinig miljonairs zijn in onze wereld. Veel te weinig als je kijkt naar onze inkomens. De meeste mensen beseffen helaas niet dat geld naast een consumptiemiddel ook een productiemiddel is, en dat je het niet alleen kunt consumeren maar ook investeren.

Geld is een verschrikkelijke meester, maar een geweldige slaaf” – Francis Bacon

Hoe word ik miljonair met een gewone baan?

1) Sparen

Het enige dat uitmaakt is hoeveel je procentueel spaart, waarbij Postma je aanraadt minimaal 30% van je netto-inkomen te sparen. Dat percentage (hoeveel je elke maand van je inkomen overhoudt) wordt de spaarratio genoemd. Hoe hoger dat getal, hoe sneller je financieel onafhankelijk bent. Hoeveel je verdient, maakt daarvoor in absolute zin niet uit.

Een voorbeeld: stel dat je maandelijks 3.000 euro verdient en daarvan slechts 1.000 euro nodig hebt voor je uitgaven. Je spaarratio is dan 2.000 euro, wat neer komt op 67%. In dat geval ben je over ruim negen jaar financieel onafhankelijk! Iemand die vijftig procent meer verdient (4.500) en daarvan maandelijks de helft uitgeeft (2.250) en de andere helft weet te sparen, heeft dus een spaarratio van 50%. Terwijl hij in absolute zin meer spaart. Heeft hij uiteindelijk veel langer (bijna zestien jaar) nodig om financieel onafhankelijk te worden! Hij heeft immers een veel groter vermogen nodig om van te kunnen leven. Het draait dus allemaal om hoeveel je relatief weet over te houden!

Ik kan begrijpen dat mensen een miljoen willen. Maar nog meer? Geloof me, daarmee krijg je precies dezelfde hamburger.” – Bill Gates

2) Investeren

De magische formule voor financiële onafhankelijkheid is volgens Oeds-Jan eenvoudig: elke maand (een klein plukje) aandelen kopen. En dan van zoveel mogelijk beursgenoteerde bedrijven tegelijk, eventueel aangevuld met obligaties. In tegenstelling tot de fondsmanagers of andere ‘experts’ die proberen de markt te verslaan door de beste individuele aandelen te selecteren, kopen we ze gewoon allemaal! Meer weten over deze manier van beleggen? Lees dan dit artikel over indexbeleggen.

Iedereen kan rijk worden, feitelijk is dat alleen een kwestie van discipline. Het werkelijke probleem is zelfbeheersing, daar zijn velen niet toe in staat.” – Ben Mandemakers

Wil jij net als Postma miljonair worden met een gewone baan? Zorg dan voor een zo hoog mogelijke spaarratio en beleg dit bedrag iedere maand in een goed gespreid indexfonds. Dit gekoppeld aan een flink portie wilskracht en geduld zal óók jou binnen afzienbare tijd die magische grens van zes nullen laten passeren!