Je hebt het inmiddels misschien wel (vaak) voorbij zien komen: personal finance, FIRE, passief inkomen. Het klinkt ingewikkeld en eigenlijk ook wel redelijk spannend, maar is het dat ook echt? Die vraag heb ik me niet heel lang geleden gesteld. Ik wil jullie graag mee nemen in wat ik leer over het onderwerp om tot een antwoord te komen.

Beginnen bij het begin: wat is Personal Finance?

Personal finance is een term die het beheer van jouw geld en sparen en beleggen omvat. Het gaat (onder andere) om budgettering, bankieren, verzekeringen, hypotheken, beleggingen, pensioenplanning en fiscale en vermogensplanning. (Investopedia). 
Kortom, personal finance is: 

  • inzicht krijgen in je huidige financiële status,
  • doelen stellen en je hier aan houden,
  • keuzes maken die bij jouw doelen passen,
  • en groeien met de middelen die je hebt

Hoe kan ik beginnen?

Wanneer je wat verder gaat duiken in wat personal finance precies inhoudt, kom je al snel langs een hoop onderwerpen waar je misschien nog de ballen verstand van hebt. Denk bijvoorbeeld aan (vroeg met) pensioen, investeren, 13e maand vs salarisverhoging, noem maar op. Gelukkig hoef je hier nog niet in te duiken. Het begint namelijk met de eerste stap:
Het allerbelangrijkste is om een inzicht te hebben in je huidige financiele status. Hoeveel geef je uit elke maand? Hoeveel krijg je binnen elke maand? Heb je schulden? Hoeveel is dit en wat je per maand neerleggen om dit af te lossen? Karsten heeft hier een mooi artikel over geschreven: Grip op je financiën.

Hoe je dit overzicht in de praktijk snel duidelijk kan krijgen (en jezelf ook kan motiveren om het bij te blijven houden) gaan we het nog over hebben in toekomstige artikelen. Dus stay tuned!

De volgende stappen

In personal finance 102 hebben we het over doelen stellen en jezelf helpen deze doelen te bereiken.


Financiën

Dit artikel is een onderdeel van het onderwerp: Financiën. Klik hier om meer te lezen over het onderwerp.