Sinds de Pegulanten blog launch in januari hebben we al 20 artikelen gepubliceerd, bijna 5.000 unieke gebruikers ontvangen die bij elkaar bijna 10.000 pagina’s bezocht hebben. Inmiddels is er al 125 keer gerefereerd naar aandelen op de website. Maar wat is een aandeel nou precies en hoe werken ze nou eigenlijk?

Wat zijn aandelen?

Een aandeel is het bewijs van deelname in het kapitaal van een onderneming; het overdraagbare recht op een evenredig deel in het maatschappelijk kapitaal van een besloten of naamloze vennootschap. Kort gezegd: een aandeel is een eigendomsbewijs van een bedrijf en representeert dus een deel van de waarde van het bedrijf. Als een bedrijf 100 aandelen heeft uitgegeven en jij er 1 van bezit, ben jij als aandeelhouder voor 1% eigenaar van het bedrijf. Aandelen worden dus gebruikt om evenredig het eigenaarschap te verdelen over meerdere personen. Wanneer een bedrijf opgezet wordt, kan het zijn dat niet elke aandeelhouder evenveel tijd, kennis, geld of andere middelen inbrengt. Als dit het geval is, zal hier rekening mee gehouden worden bij de initiële verdeling van de aandelen tussen de eigenaren: niet elke eigenaar zal evenveel aandelen krijgen.  

Bedrijven die voor een bepaalde groeistrategie geld nodig hebben kunnen ervoor kiezen om investeerders te zoeken om bijvoorbeeld meer personeel aan te nemen, een investering te doen in een nieuwe locatie of simpelweg meer producten in te slaan om zo het bedrijf te groeien. Deze investeerders stoppen dan geld in het bedrijf in ruil voor aandelen met als doel het bedrijf meer waard te laten worden door de groeistrategie toe te passen. Hoewel er natuurlijk extreem veel nuances zijn als het gaat om investeren, is dit wel de essentie. Dit betekent echter niet dat Jan en alle man kunnen investeren in elk bedrijf dat ze tegen komen: je zult eerst een aandeelhouder moeten vinden die zijn of haar aandelen wilt verkopen. 

Waarom kan ik dan bijvoorbeeld wel Shell aandelen kopen?

Bedrijven kunnen ervoor kiezen om een deel van de aandelen vrij te laten verhandelen op een zogeheten aandelenbeurs. Dit is een centrale locatie waar aandelen van beursgenoteerde bedrijven worden verhandeld: vergelijkbaar met een veiling. De aandelenbeurs faciliteert het proces van koop en verkoop van aandelen tegen een bepaalde prijs die de handelaren zelf bepalen in de vorm van vraag en aanbod. Daarentegen verwijst een over the counter transactie naar een transactie die tussen twee personen plaatsvindt en niet via een officiële beurs. 

Een aantal van de grootste beurzen zijn de New York Stock Exchange, de NASDAQ en de London Stock Exchange. Om genoteerd te worden aan een beurs moet een bedrijf aan een aantal regels voldoen. Om bijvoorbeeld genoteerd te worden op de New York Stock exchange, dient een bedrijf minimaal 100 miljoen dollar waard te zijn. De prijs van de aandelen worden door vraag en aanbod bepaald.

Tegenwoordig worden er naast aandelen veel meer effecten (verhandelbare rechten die een financiële waarde vertegenwoordigen) verhandeld op beurzen (ook wel effectenbeurzen genoemd). Een aantal voorbeelden van effecten zijn: obligaties, opties, termijncontracten en natuurlijk aandelen.  

Waarom gaan bedrijven naar de beurs?

Het proces van beursgenoteerd worden noemen we de Initial Public Offering (IPO). Over het algemeen bestaat dit proces uit twee delen: een pre-marketing fase waarin de bedrijven samenwerkingen aangaan met bijvoorbeeld investeerders of fondsen om de IPO zo soepel mogelijk te laten verlopen, en de initial public offering zelf. Er zijn een aantal redenen waarom een bedrijf een IPO zou willen doen: 

Investeringsgeld ophalen
Praktisch gezien is een IPO een van de vele manieren om als bedrijf geld op te halen om mee te groeien. Door de IPO zijn de aandelen toegankelijk voor alle investeerders die toegang hebben tot de beurs: dat zijn er dus een hoop.  

Liquiditeit van de aandelen
Bedrijven kunnen aandelen uitgeven aan hun personeel als een vorm van een bonus om toptalent aan te trekken. Deze aandelen zijn echter lastig (of niet) te verkopen als het bedrijf niet beursgenoteerd (en dus privately owned) is aangezien er potentieel geen kopers zijn voor de aandelen. Daarnaast hangen er vaak regels aan het verkopen van aandelen van een privately owned company: zo mag je bijvoorbeeld pas de aandelen na een aantal jaar verkopen. Doordat het bedrijf beursgenoteerd is kunnen werknemers eenvoudig verkopen en dus de bonus ‘cashen’.  

Overnames
Strategische overnames kunnen een bedrijf helpen te groeien. Echter, niet elk bedrijf heeft genoeg cash geld om een overname te doen. De publiek verhandelbare aandelen van het bedrijf kunnen dan als een vorm van betaling gebruikt worden om toch de overname te voltooien. 

Waarom zou je aandelen kopen?

Natuurlijk rest dan de vraag waarom je aandelen zou kopen. Het komt er simpelweg op neer dat je er geld mee kan verdienen. Aangezien aandelen een eigendom van een bedrijf representeren, betekent dat de aandelen in theorie zullen stijgen als het bedrijf meer waard wordt. Hoewel dit niet altijd het geval is door de vraag en aanbod van een beurs, kun je daar wel vanuit gaan. Door aandelen te kopen speculeer je dus op de koers van het bedrijf. Bovendien zijn er een aantal aandelen die dividend uitgeven. Dit is een winstuitkering van het bedrijf aan alle aandeelhouders: een deel van de winst wordt verdeeld over iedereen die aandelen bezit. Lees hier meer over dividend.  

Hoe kan je beginnen met beleggen?

De eenvoudigste manier om te beginnen met beleggen is door een beleggingsrekening te openen bij je bank. Vaak zal de bank dan het beheer van je portfolio op zich nemen waardoor je daar geen zorgen om hoeft te maken. Je maakt geld over naar de rekening en dan wordt het belegd voor je door experts bij de bank. Persoonlijk raad ik deze manier van beleggen aan als je vrijwel geen energie of tijd wilt stoppen in beleggen maar het wel wilt doen. Bel gerust je bank met vragen over hun aanbod van beleggingsrekeningen.  

Als je ervoor kiest om zelf je portefeuille te beheren en dus zelf de effecten te verhandelen, kan je dit doen met een effectenrekening bij een zogeheten broker. Een aantal banken bieden dit, naast beheerd beleggen, aan onder het mom: zelf beleggen. Daarnaast zijn een aantal andere partijen beschikbaar zoals bijvoorbeeld: Lynx, DEGIRO, Binck en Saxo Bank. Om meer informatie te vinden over hoe je daadwerkelijk je eerste transactie maakt, kun je terecht bij de kennisbanken op de websites van de brokers.  

Handelen in aandelen brengt risico met zich mee. Je kan je inleg verliezen. Wij raden je bij Pegulanten aan om alleen te beleggen met geld dat je kunt missen.