Bitcoin gaat dit jaar als een raket. Op het moment van schrijven betaal je voor een bitcoin $18600 en de digitale munt lijkt nog lang niet uitgeraast. In de afgelopen 30 dagen alleen is bitcoin met 35% gestegen en vanaf het begin van het jaar gemeten zelfs met 159%. Niet slecht voor een asset die door veel zogenaamde ervaren beleggers aan de kant is gezet als onzin. Hoe kan het dat bitcoin nu opeens zo goed presteert? Dat ga ik je in dit artikel haarfijn uitleggen.

Het bijzondere aan bitcoin is dat er nooit meer dan 21 miljoen in omloop komen. In tijden waarin centrale banken over de hele wereld de geldprinters op volle toeren laten draaien is dat best waardevol. De Amerikaanse centrale bank heeft in 2020 alleen al 20% van alle bestaande dollars geprint.

Beursgenoteerde bedrijven springen op bitcoin

Het begon in augustus met het beursgenoteerde Amerikaanse MicroStrategy dat voor $425 miljoen aan bitcoin kocht. Daarmee kocht het bedrijf in één klap 38 duizend bitcoin, ongeveer 0,018% van alle bitcoin. Met andere woorden, als ongeveer 550 bedrijven hetzelfde doen zouden ze samen alle bitcoin in handen hebben. De CEO van MicroStrategy vergeleek de dollarvoorraad die ze hadden met een blok ijs van $500 miljoen dat langzaam onder ze vandaan smolt. Het bedrijf noteert jaarlijks een nette winst, maar via inflatie smelt die waarde ook meteen weer het bedrijf uit. Bitcoin is voor MicroStrategy het antwoord op dat probleem. Een asset die door niets en niemand kan worden bijgedrukt.

Kort na MicroStrategy stapte ook miljardenbedrijf Square Inc voor $50 miljoen in bitcoin. Daarna volgden een hele rits van andere beursgenoteerde bedrijven. Inmiddels hebben al deze partijen samen al meer dan 4% van alle bitcoin in handen. Je kunt hier een mooi overzicht van vinden op Bitcoin Treasuries.

Bitcoin is goud in het kwadraat

Als het niet goed gaat met de economie, koop dan goud. Sinds jaar en dag is goud hét middel om te ontsnappen aan economische malaise. Voornamelijk omdat goud, in tegenstelling tot ons geld, niet zomaar bijgedrukt kan worden. Het is een van nature zeldzaam edelmetaal en dat zorgt ervoor dat goud waardevast is. Een klein gouden muntje kan een hoop waarde met zich meedragen. In het kort, goud is waardevast omdat het schaar is.

Bitcoin heeft in die zin dezelfde eigenschappen als goud. Je zou zelfs kunnen zeggen dat de eigenschappen die goud waardevol maken nog beter vertegenwoordigt zijn bij bitcoin. Goud is schaars, maar bitcoin is absoluut schaars. Er zullen er nooit meer dan 21 miljoen in omloop komen. Van goud weten we eigenlijk niet precies hoeveel er opgedoken is en al helemaal niet hoeveel we nog gaan vinden. Daarnaast is het lastig om goud over de wereld te sturen. Probeer maar eens een klomp goud van Nederland naar Engeland te vervoeren. Alleen al vanwege de beveiliging zal dat een kostbare exercitie worden. Nog een nadeel van goud is dat het lastig is om de echtheid ervan te verifiëren. Zelfs de grootste goudhandelaren ter wereld kopen nog weleens een partij goud die niet achteraf niet echt blijkt te zijn.

Bitcoin daarentegen kun je binnen 10 minuten naar de andere kant van de wereld sturen, en op het moment van schrijven betaal je daar ongeveer $0.08 voor. Daarbij is het met bitcoin heel eenvoudig te verifiëren of je echte bitcoin hebt ontvangen. Dit gaat namelijk met behulp van software. Bitcoin is in die zin goud in het kwadraat. Het heeft in grote lijnen dezelfde eigenschappen, maar daar bovenop nog een aantal belangrijke voordelen.

Het interessante is dat bitcoin op dit moment qua waarde nog minstens 30x kleiner is dan goud. De totale waarde van bitcoin is 30x kleiner dan die van goud. Terwijl het qua eigenschappen zeker niet hoeft onder te doen voor het oeroude edelmetaal. Persoonlijk verwacht ik dat bitcoin de komende jaren in ieder geval de waarde van goud gaat benaderen, maar misschien zelfs overstijgen. Dit is natuurlijk geen beleggingsadvies, maar mijn persoonlijk mening. Doe altijd je eigen onderzoek voordat je besluit ergens in te investeren.

Het grote publiek koopt massaal bitcoin

Op dit moment komen er iedere 10 minuten 6.25 bitcoin bij. Dat is de beloning die miners ontvangen voor hun werk om het netwerk aan de gang te houden en gedeeltelijk te beschermen. Maar wat heeft dat te maken met deze tussenkop? Dat ga ik je nu vertellen. PayPal en Square, twee betalingsproviders waar je ook bitcoin kunt kopen, verkopen op dit moment samen gemiddeld 18.75 bitcoin per tien minuten. Dat is 300% van alle bitcoin die er iedere tien minuten bij komen. Bedenk daarbij dat dit slechts twee aanbieders zijn waar je bitcoin kunt kopen.

Wereldwijd zijn er een stuk meer aanbieders en zelfs in Nederland zijn er enkele tientallen waar je terecht kunt voor bitcoin. Langzaam maar zeker ontstaat er een enorm tekort aan bitcoin. De vraag is veel groter dan het aanbod en dat stuwt de prijs langzaam maar zeker omhoog. Handelsplatformen en miners beginnen langzaam door hun voorraden heen te raken en daarna kan de gekte echt beginnen.

Waar gaat dit eindigen?

Het is lastig te zeggen waar bitcoin gaat eindigen en al helemaal om voorspellingen te maken over de prijs op de korte termijn, maar ik ben er vrij zeker van dat de komende jaren bijzonder gaan worden voor de digitale asset. Enkele legendes uit de investeringswereld hebben zich al positief over bitcoin uitgesproken: hier en hier. Het mega instituut Citibank deed daar deze week nog een schepje bovenop door te voorspellen dat bitcoin weleens naar $300.000 kan gaan de komende jaren. En als klap op de vuurpijl vertelde de CIO van Blackrock, de grootste investeringsmaatschappij ter wereld, dat bitcoin de huidige rol van goud voor een groot deel gaat overnemen.

De prijs van bitcoin gaat op dit moment al stevig door het dak, maar wat denk je dat er gaat gebeuren als er straks vrijwel geen nieuwe bitcoin meer bij komen? Er komen er in totaal 21 miljoen en op dit moment zijn er al meer dan 18.5 miljoen in omloop. Het gaat om de lange termijn. Het gaat altijd om de lange termijn. Bedankt voor het lezen!

Tags :