De meeste mensen hebben het idee het moeilijk is om bitcoin te kopen en bewaren. Dat snap ik heel goed, want zo ben ik zelf ooit ook begonnen. Bitcoin was geld voor nerds en ik begreep er maar weinig van. Laat staan dat ik er serieus over nadacht om erin te investeren. Tot ik enkele jaren geleden besloot me er eens in te gaan verdiepen. Al snel kwam ik tot de conclusie dat het helemaal niet zo moeilijk is om bitcoin te begrijpen. Je hoeft helemaal geen technisch verhaal op te hangen om bitcoin uit te leggen. Je hoeft alleen het belang van schaarste te begrijpen. Het bijzondere aan bitcoin is namelijk dat niemand ze uit het niets kan bijdrukken. In het protocol is vastgelegd dat er 21 miljoen bitcoin in omloop komen en daar kan niemand iets aan doen. Vergelijk dat eens met de euro en de dollar en je begrijpt waarom deze vorm van geld best waardevol kan zijn.

De schaarste van bitcoin

Laten we die 21 miljoen bitcoin eens in perspectief plaatsen om te begrijpen hoe weinig dat er eigenlijk zijn. We leven op dit moment met ongeveer 7.7 miljard mensen op aarde. Als we die 21 miljoen bitcoin delen door 7.7 miljard mensen dan komen we uit op 0.0027 bitcoin per hoofd van de wereldbevolking. Met de koers van vandaag kun je die 0.0027 bitcoin al kopen voor iets meer dan €20.

Vandaag de dag worden er door centrale banken biljoenen bijgedrukt om de economie overeind te houden. Het is belangrijk om te begrijpen dat iedere nieuwe euro die de Europese Centrale Bank in omloop brengt alle bestaande euro’s minder waard maakt. Al dat bijgedrukte geld gaat ten koste van de koopkracht en waarde van ons spaargeld. Steeds meer mensen beginnen in te zien dat ons geldsysteem niet werkt en vluchten naar schaarse beleggingsobjecten als goud en bitcoin. Het is dan ook geen verrassing dat bitcoin het in deze onzekere tijden heel goed doet. Op de korte termijn lijkt er weinig aan de hand te zijn met ons geld, maar als je kijkt naar de lange termijn ziet het plaatje er ineens heel anders uit.

Deze grafiek geeft de koopkracht van de Amerikaanse dollar weer over een periode van iets meer dan 100 jaar

Waarom bitcoin en niet goud?

Persoonlijk bezit ik zowel bitcoin als goud, maar op de lange termijn heb ik meer vertrouwen in bitcoin. Laat me dat uitleggen. In de kern lijken goud en bitcoin heel erg op elkaar. Mensen investeren erin omdat ze beiden niet zomaar kunnen worden bijgedrukt. Om goud uit de grond te halen of bitcoin te mijnen moet je flink investeren. Goud en bitcoin zijn allebei van nature zeldzaam. Toch geloof ik dat bitcoin een paar problemen van goud oplost. Bedenk je bijvoorbeeld maar eens hoe lastig het is om goud over de wereld te transporteren. Om het bijvoorbeeld van New York naar Amsterdam te transporteren ben je al een enorm bedrag kwijt aan de beveiliging van het transport. Daarnaast is het ook nog best duur en lastig om zeker te weten of het om echt goud gaat. In juni kwam het nieuws naar buiten dat een grote investeringsmaatschappij voor 83 ton aan namaakgoud op de balans had staan. Een duur grapje van meer dan €2 miljard.

Om bitcoin te gebruiken hoef je niemand te vertrouwen en voor iets meer dan €1 kun je binnen 10 minuten naar iedereen en overal ter wereld bitcoin versturen. Bitcoin kent geen grenzen en kan door niemand nagemaakt worden.

Dé reden waarom ik in bitcoin geloof

Maar laten we realistisch blijven, op de korte termijn gaat bitcoin goud nog niet van de troon stoten. Het grote geld in de wereld ligt nu nog bij de oudere generaties die zich minder verbonden voelen met technologie. Langzaam maar zeker verschuift het kapitaal echter richting de millennials die zijn opgegroeid in de digitale wereld en zich veel meer verbonden voelen met bitcoin dan goud. Maar dé reden waarom ik zoveel vertrouwen heb in bitcoin zijn de cijfers uit de onderstaande afbeelding.

De waarde van bitcoin ten opzichte van andere assets

Hoewel bitcoin de belangrijkste eigenschappen van goud ook in zich heeft, is de marktwaarde van goud op dit moment meer dan 50x groter dan die van bitcoin. Er zit 50x zoveel geld in goud als in bitcoin. Dat enorme verschil klopt niet en langzaam maar zeker beginnen steeds meer grote beleggers dat in te zien. Dit verschil is bijvoorbeeld ook de reden waarom de legendarisch miljardair Paul Tudor Jones ongeveer 2% van zijn portfolio in bitcoin heeft. Je hoeft niet meteen je gehele vermogen in bitcoin te stoppen, maar een klein percentage kan er al voor zorgen dat je er over een paar jaar heel warmpjes bij zit. Meer weten over waarom ik maandelijks een deel van mijn inkomen in bitcoin investeer? Klik.