Tijd is het meest kostbare goed dat er bestaat. Onze op aarde is per definitie eindig en niemand kan je vertellen hoeveel tijd je nog precies hebt. Het maakt niet uit hoeveel geld je hebt of wie je bent, de klok tikt voor iedereen hetzelfde. Ondanks dat we dit stiekem allemaal wel weten gaan we niet altijd even zuinig met onze tijd om. In dit korte artikel wil ik het eens hebben over de bijzondere relatie tussen tijd en geld.

In feite werken we allemaal om een deel van onze kostbare tijd in te ruilen voor geld. Met dat geld kunnen we vervolgens de rest van onze tijd een beetje opfleuren. Geld is in die zin dus een manier om onze inspanningen voor de samenleving meetbaar te maken, een soort vertaling van onze tijd. Geld is de batterij waar we onze kostbare tijd in opslaan.

Het is daarom best belangrijk om goed te begrijpen hoe geld werkt, we besteden er immers allemaal onze kostbare tijd aan. En gelukkig is dat een stuk eenvoudiger dan je denkt.

De twee soorten van geld

De wereld van geld is heel complex gemaakt, maar in de kern blijft het gelukkig ontzettend simpel. Geld kun je grofweg opdelen in twee soorten:

1. Geld waar een autoriteit de volledige macht over heeft en door die autoriteit onbeperkt kan worden bijgedrukt.
2. Geld waar geen enkele autoriteit de macht over heeft en dus door niemand kan worden bijgedrukt.

De euro is bijvoorbeeld een vorm van geld die onbeperkt kan worden bijgedrukt, en dat zien we op dit moment volop gebeuren. De macht over de euro is in mensenhanden. De Europese Centrale Bank pompt op dit moment miljarden in de economie in de hoop de boel een beetje aan de gang te houden. Het nadeel van het bijdrukken van geld is dat alle bestaande eenheden minder waard worden. De koopkracht van de euro is sinds 2000 met meer dan 35% afgenomen en dat heeft alles te maken met het beleid van de ECB. Geldcreatie maakt het reeds bestaande geld minder zeldzaam, minder schaars en dus minder waard. Dat gaat ten koste van ons spaargeld en de pensioenen.

Het gevolg van het bijdrukken van geld? Het loont niet om te sparen. Je had je geld beter 20 jaar geleden kunnen uitgeven, want toen kon je er nog 35% meer van kopen. Geld bijdrukken leidt tot een gehaaste consumptiemaatschappij. Waarom zou je jouw kostbare tijd inruilen voor een munt die onbeperkt kan worden bijgedrukt? Wie de macht heeft over jouw geld, heeft de macht over jouw tijd.

Als je leest dat de KLM gered is met een steunpakket van enkele miljarden, besef je dan heel goed dat dit belastinggeld is en ten koste gaat van jouw vermogen. Jouw kostbare tijd wordt gebruikt om bedrijven te redden die dat eigenlijk niet verdienen. Als de KLM namelijk echt een goed bedrijf is, waarom is er dan geen bank die ze het geld leent om verder te gaan? Er is blijkbaar geen private partij die nog vertrouwen heeft in KLM. Jarenlang hebben aandeelhouders, managers en bestuurders geprofiteerd van de enorme winsten en als het even misgaat dan mag het volk daarvoor opdraaien.

Dit is waarom ik ermee gestopt ben om mijn kostbare tijd in de euro om te zetten en waarom ik gestart ben met het sparen van bitcoin. Het toffe aan bitcoin is namelijk dat niemand de macht over de munt heeft en dat er nooit meer dan 21 miljoen zullen zijn. Iedere kostbare seconde die ik in bitcoin heb omgezet kan niemand meer van me afpakken. Bitcoin is dé manier om te ontsnappen uit ons gebroken monetaire systeem en de macht over jouw kostbare tijd terug te pakken.

De keuze die voor je ligt

Het probleem van geld is dus eigenlijk heel simpel. Kies je ervoor om jouw kostbare tijd in te wisselen voor een vorm van geld die onbeperkt kan worden bijgedrukt? Of kies je voor een vorm van geld waar niemand de macht over heeft? Waar de regels duidelijk van zijn en waar niemand ooit aan kan zitten.

Leg je de macht over jouw tijd in handen van andere mensen, of hou je die bij jezelf?