Warren Buffett is de waarschijnlijk ’s werelds bekendste lange termijn belegger. Al in 1999 sprak hij over zijn favoriete indicator met betrekking tot de waardering van de beurs. In 2001 beschreef Buffett beschreef de indicator als “waarschijnlijk de beste maatstaf voor de stand van de waardering van de aandelenmarkt op een bepaald moment”. Op dit moment staan echter alle alarmbellen in huize Buffett te loeien; de ‘Buffett-indicator’ nadert op dit moment namelijk de recordhoogte van de financiële crisis.

Bron: Bloomberg

Wat is er nu aan de hand?

De favoriete marktindicator van Warren Buffett steeg afgelopen week naar het hoogste punt in dertien jaar. Op basis van deze formule is de aandelenmarkt niet meer zo overgewaardeerd geweest sinds de financiële crisis en zodoende rijp voor een correctie. Afgelopen weekend klom de meter voorbij 121%, en staat het op het hoogste punt sinds de financiële crisis van 2007. Analist Holger Zschaepitz was er op Twitter als de kippen bij om zijn volgers te waarschuwen voor dit memorabele moment.

Hoe werkt die indicator?

Buffett’s waarderingsindicator is eenvoudig. Voor de globale versie van de “Buffett indicator” deel je de totale marktkapitalisatie van beursgenoteerde aandelen wereldwijd door het wereldwijde bruto binnenlands product. Als de graadmeter boven de 100 procent staat, dan is de markt duur. Staat de indicator op 70 of 80 procent, dan moet je volgens Buffett vol de markt in.

Het is volgens Buffett waarschijnlijk de beste maatstaf voor waar de waarderingen van de aandelenmarkt er op een bepaald moment voorstaan. De aandelenmarkt kan nou eenmaal op lange termijn niet structureel sneller stijgen dan de economie.

Vertekend beeld

Niet iedereen is het op dit moment eens met Buffett. De indicator is volgens velen op dit moment verre van perfect. Een veelgehoorde klacht is dat de indicator de huidige aandelenwaarderingen vergelijkt met het GDP van het vorige kwartaal. Bovendien heeft de corona pandemie wijdverspreide economische beperkingen tot gevolg gehad die het BBP de afgelopen maanden kunstmatig hebben gedrukt. Daarnaast heeft de aandelenmarkt geprofiteerd van de buitengewone stimuleringsmaatregelen van de regeringen die hun economie proberen te ondersteunen terwijl zij de huidige crisis doorstaan.