Gisteren kreeg bitcoin al zware klappen te verduren en ook vandaag crasht de munt meer dan 15%. Is het feest alweer voorbij? Persoonlijk denk ik van niet. Bitcoin is qua omvang en handelsvolume nog relatief klein ten opzichte van andere assets en dat maakt de koersschommelingen logischerwijs heftiger. In de twaalfjarige bestaansgeschiedenis van bitcoin zijn dit soort dagen al tientallen keren voorgekomen. In de bull run van 2017 waarin bitcoin van $1000 naar $20.000 schoot zaten onderweg 5 drops van meer dan 30%. Zelfs in januari van dit jaar crashte bitcoin al eens met meer dan 15%.

Voor mij zijn dat altijd de momenten waarop ik meer bitcoin koop. Veel beginners raken op dit soort dagen in paniek en verkopen hun bitcoin aan ervaren bitcoiners die ze opkopen voor de lange termijn. “Moving bitcoin from the weak hands to the strong.”
In het vervolg van dit artikel zet ik uiteen waarom ik in bitcoin geloof en waarom ik denk dat de bull run voorlopig nog niet ten einde is. Dit is mijn persoonlijke mening en uiteraard geen beleggingsadvies.
Waarom ik voor de lange termijn in bitcoin geloof
Stel dat je de keuze krijgt om je salaris te ontvangen in een vorm van geld die onbeperkt kan worden bijgedrukt (de euro) of in een vorm van geld met een maximaal aantal eenheden van 21 miljoen (bitcoin) wat zou je dan kiezen? Natuurlijk kies je dan voor bitcoin. Steeds meer mensen zien in dat bitcoin een superieure vorm van geld is en stappen over. Waarom zou je er immers vrijwillig voor kiezen om je vermogen te bewaren in een munt die onbeperkt kan worden bijgemaakt?
De strijd tussen de verschillende geldsoorten is een Darwiniaanse strijd die op de lange termijn alleen door bitcoin gewonnen kan worden. Het mooie aan bitcoin is dat niemand binnen het protocol de macht heeft om de regels te wijzigen en dat voor iedereen dezelfde regels gelden. Het is een neutrale vorm van geld waarbij het vertrouwen op mensen is vervangen door wiskunde en speltheorie. De onveranderbare van de monetaire eigenschappen van bitcoin bieden ons een zekerheid waar geen enkele andere geldsoort aan kan tippen.
Nu hoor ik je denken: “maar ik kan mijn boodschappen en huur helemaal niet betalen met bitcoin.” Dat klopt en in principe is dat geen probleem. Persoonlijk gebruik ik bitcoin als spaarmiddel en niet als betaalmiddel. Alles wat ik aan het einde van de maand overhou stop ik in bitcoin. Zodra ik het nodig heb voor mijn dagelijks leven zet ik het om naar euro’s en doe ik betalingen. Bitcoin is op dit moment superieur aan de euro als spaarmiddel, maar niet als betaalmiddel. Al verwacht ik dat daar in de nabije toekomst ook verandering in gaat komen.
Advertentie
Tip van de redactie: Bitcoin kopen? Bitvavo geeft nieuwe klanten vandaag een welkomstbonus van €1000 cadeau! 🎉
Wat gaat de bitcoin koers in 2021 doen?
Na een kernachtige bespreking van de investment-case voor bitcoin is het tijd om de glazen bol erbij te pakken. Wat gaat de bitcoin koers dit jaar doen en waarom? Uiteraard moet je dit gedeelte met een korreltje zout nemen omdat het in mijn optiek onmogelijk is om de koers te voorspellen en zeker op de korte termijn. Genoeg gepraat, tijd voor de vooruitzichten!
Als eerste wil ik hier de bijzondere ontwikkeling bij beursgenoteerde bedrijven bespreken. In augustus van 2020 kwam MicroStrategy uit het niets met het nieuws dat ze $450 miljoen van de kasreserves in bitcoin hadden geïnvesteerd. Kort daarna volgde ook betalingsprovider Square met een investering van $50 miljoen en inmiddels is de lijst van beursgenoteerde bedrijven met bitcoin al flink uitgebreid. Met Tesla als laatste grote aanwinst met een investering van $1.5 miljard. Het lijkt onwaarschijnlijk dat deze trend op korte termijn ten einde komt. Persoonlijk verwacht ik dat dit jaar nog vele bedrijven het voorbeeld van Tesla zullen volgen.
De opkomst en ontwikkeling van beursgenoteerde producten met bitcoin als onderpand. Afgelopen week ging in Canada de eerste bitcoin ETF live en binnen twee dagen kocht het bedrijf achter de ETF al voor meer dan $400 miljoen aan bitcoin. Als de groei van de ETF op deze manier doorzet zal het binnen 20 dagen de grootste ETF van Canada zijn. Dat belooft wat voor een eventuele lancering van een Amerikaanse ETF daar de markt voor ETFs in de Verenigde Staten meer dan 20x zo groot is. Dat zou betekenen dat er op de eerste twee handelsdagen voor meer dan $8 miljard aan bitcoin opgekocht gaat worden in de VS. Tel daar de koopwoede van het Amerikaanse Grayscale bij op en de vooruitzichten voor bitcoin zijn meer dan goed. Tot nu toe kocht Grayscale voor haar beleggers meer dan 650.000 bitcoin (>3% van alle bitcoin) op en heeft het voor meer dan $35 miljard aan bitcoin in beheer.
Als deze ontwikkelingen zich doorzetten verwacht ik dit jaar minimaal een bitcoin van $100.000. Op de iets langere termijn verwacht ik dat bitcoin goud verder zal aanvallen en steeds meer marktaandeel van het edelmetaal zal afsnoepen. Bitcoin is op dit moment 13x kleiner dan goud, terwijl het qua eigenschappen superieur is aan het blinkende edelmetaal. Op een termijn van 3-5 jaar verwacht ik dat bitcoin goud inhaalt en dus een minimale waarde heeft van meer dan $600.000. Niet slecht toch?