Bill Gates heeft deze maand het boek “How To Avoid A Climate Disaster” gelanceerd. Hiermee wilt Gates meer aandacht geven aan het klimaatprobleem en geeft hij een duidelijk beeld met wat er mis gaat, en hoe dit opgelost moet worden. Gelukkig zijn er inmiddels een hoop bedrijven die zich inzetten om dit klimaatprobleem op te lossen. Zo is de oud Reddit CEO, Yishan Wong, een startup begonnen waarmee hij 1 biljoen bomen wilt planten.
Verduurzamen begint een steeds belangrijker onderdeel van bedrijfsvoering te worden. Duurzame fondsen hebben ontzettend goed gepresteerd in het afgelopen jaar, en er wordt steeds meer gekeken naar de ESG ratings van een bedrijf. Het gaat de goede kant op dus. Laten we eens een kijkje nemen naar 3 bedrijven die als missie hebben de wereld te verduurzamen.
Fuergy
Fuergy is een startup uit Slowakije dat in 2018 opgericht is. Het bedrijf wordt ook wel als de Airbnb van groene energie gezien. Ze hebben een platform ontwikkeld dat met artificial intelligence (AI) en speciale hardware sensors het verbruik van huishoudens optimaliseert, en zelfs groene stroom kan leveren. Gebruikers die namelijk te veel groene energie opwekken, met zonnepanelen bijvoorbeeld, kunnen het surplus leveren aan gebruikers die stroom nodig hebben. Hierdoor hoeft de opwekker niet terug te leveren aan het net, maar kan dit rechtstreeks naar andere leden van het platform. Voor de opwekker levert dit meer op, en voor de koper is dit goedkoper dan van het net kopen. Een win-win dus.
Het bedrijf gebruikt de AI om beter te kunnen voorspellen wanneer er een surplus van elektriciteit geleverd zal worden, en wanneer dit nodig is voor huishoudens. Hierdoor gaat het surplus niet verloren, en kan de hardware het (groene) energieverbruik van huishoudens optimaliseren. De sensoren kunnen bijvoorbeeld op het moment dat de prijs in elektriciteit daalt de verwarming aanzetten, omdat deze slim genoeg zijn om te weten dat het huis verwarmd moet worden de komende uren, maar de elektriciteit dan duurder zal zijn. Het levert dus lagere energiekosten op, en je bent als huishouden ook aan het verduurzamen.
Facedrive
Het Canadese Uber-achtige ridesharing bedrijf heeft duurzaamheid als kern feature ingebakken in het platform. Gebruikers hebben namelijk de keuze hoe duurzaam de rit zal zijn. Wilt de gebruiker een rit met een elektrische auto, of wellicht een hybride? Zelfs auto’s die nog rijden op benzine of diesel zullen voor een duurzame rit zorgen, aangezien het bedrijf de uitstoot compenseert met duurzame alternatieven. Zo plant het bedrijf bomen en partneren ze met bedrijven die ook voor duurzaamheid staan.
Een startup zijn ze niet meer zoals Fuergy. Het bedrijf is sinds 2019 beursgenoteerd. Het aandeel was 2 CAD waard op de eerste handelsdag wat inmiddels 54 CAD is geworden. Ze verzorgen meer dan 1000 ritten per dag.
Power Ledger
Power Ledger is opgericht in 2016 in Australië en heeft een peer-to-peer handelsplatform ontwikkeld. Dit platform geeft gebruikers de mogelijkheid om duurzame energie en daarnaast ook milieu grondstoffen te verhandelen. Het is namelijk zo het stroomnet enorme pieken en dalen kent, wat erg onvoordelig kan zijn voor mensen of organisaties die groene energie opwekken maar niet kwijt kunnen. Het platform van Power Ledger maakt het verhandelen van dit soort energie mogelijk waardoor je als gebruiker direct kan handelen met andere gebruikers. Daarbij kan de software bijhouden hoeveel energie er is opgeslagen, verbruikt en wordt opgewekt. Power Ledger heeft een aantal grote strategische samenwerkingen in zowel Silicon valley, Australië en Japan.