Eén van Warren Buffett’s meest bekende uitspraken over beleggen is: “Regel nr. 1: Verlies nooit geld. Regel Nr. 2: Vergeet nooit regel Nr. 1.” Ondanks dit mantra blijven ook de groten der aarde een beleggingsfout op zijn tijd niet bespaard. Ga rustig zitten, pak wat popcorn en neem een kijk in de pijnlijke investeringsmissers van Warren Buffett, Jim Cramer en Suze Orman.
Ondanks dat dergelijke namen er hele andere investeringsgewoonten en mogelijkheden op nahouden, kunnen hun fouten leerzaam zijn voor de gemiddelde belegger die zijn of haar aandelen “gewoon” via een investeringsapp koopt.
Warren Buffett
Spijt van: zijn eigen bedrijf kopen. Warren Buffett investeerde voor het eerst in Berkshire Hathaway, een falend textielbedrijf, in 1962. Hij zag een kans om te profiteren van de sluiting van nog meer fabrieken en kocht om die reden een heleboel aandelen.
Toen zijn manager een paar jaar later aanbood om Buffetts aandelen terug te kopen, was Buffett woedend over diens lage bod. Gevoed door wrok kocht hij uiteindelijk meer aandelen en ontsloeg hij de manager – om uiteindelijk de meerderheidsaandeelhouder van een falend bedrijf te worden.
Buffett schat dat deze beslissing hem in de daaropvolgende 45 jaar ongeveer 200 miljard dollar heeft gekost.
De les: Kies emoties niet boven feiten. Buffett, die nu bekend staat om zijn langzame en gestage aanpak van waardebeleggen, liet zich miljarden door de neus boren door de hitte van het moment. Nu adviseert hij beginnende beleggers om alleen te beleggen in bedrijven waarin ze geloven en zich te richten op de groei van hun portefeuille met hun ogen gericht op de lange termijn. Lees hier welke boeken je volgens Warren Buffett niet mag missen.
Jim Cramer
Spijt van: Verkopen van aandelen waar hij in geloofde. In 2012 besloot het fonds van de Mad Money-presentator om aandelen Bed, Bath & Beyond te kopen. Cramer had onderzoek gedaan, geloofde in het bedrijf en kocht enkele duizenden aandelen.
In die tijd had de fysieke detailhandel het moeilijk om te concurreren met Amazon, en waarnemers maakten zich zorgen dat Bed, Bath & Beyond niet lang meer te leven had. Maar Cramer had zijn huiswerk gedaan en hield vast aan het aandeel toen het gestaag daalde.
Echter tot het moment totdat het ver onder zijn waarde daalde en Cramer besloot uit te stappen. Niet geheel verrassend steeg het aandeel weer, passeerde het de prijs waarvoor hij het verkocht, vervolgens de prijs waarvoor hij het had gekocht en nog veel verder.
De les: blijf bij je leest. Cramer zegt dat als hij het aandeel gewoon had vastgehouden, het de beste winst van zijn fonds dat jaar zou zijn geweest. Inmiddels hebben Reddit beleggers via Robinhood BB&B de status van meme-aandeel gegeven.
Nu adviseert hij zijn volgers om bij hun overtuigingen te blijven. Als je het werk hebt gedaan en je weet iets in je gevoel, geef dan niet op omdat Wall Street er anders over denkt. De kans is groot dat jij gelijk hebt.
Suze Orman
Spijt van: Amazon dumpen. Suze Orman kocht in 1997 aandelen in Amazon, gewoon omdat ze de naam leuk vond. Over een goed instinct gesproken. Echter toen het bedrijf een paar jaar later echt van de grond begon te komen, verkocht ze haar aandelen. Hoewel ze een mooie winst maakte op de transactie, zegt ze nu dat ze kotsmisselijk wordt als ze eraan denkt wat die aandelen vandaag waard zouden zijn.
De les: Ga niet te vroeg weg. Orman raadt meestal niet aan om in individuele aandelen te kopen, maar als je dat doet en het is een goed aandeel, zegt ze dat je het voor de lange termijn moet vasthouden.
Hoe dit van toepassing is op jou
Aan het eind van de dag maken zelfs de slimste beleggers misstappen. Ze blijven echter succesvol omdat ze weer opstaan, zichzelf afstoffen en doorgaan. En ze houden hun focus altijd waar die moet zijn: op de lange termijn. Het gaat erom zoveel mogelijk geld te verdienen aan het einde van de race, niet op een bepaald moment in het midden ervan. Dus of je nu net begint of al jaren actief bent: beleggen is geen sprint – het is een marathon.