Een beursgang door middel van een Special Purpose Acquisition Company (SPAC) is steeds populairder geworden de afgelopen jaren. In 2020 zijn er 248 beursgangen geweest met een SPAC waarmee 83,4 miljard dollar is opgehaald volgens SPAC Research. Deze route is in verhouding met de traditionele Initial Public Offering (IPO) een eenvoudigere route om naar de beurs te gaan voor bedrijven. Een SPAC is namelijk een bedrijf dat beursgenoteerd is en als doel heeft te fuseren met een ander bedrijf dat naar de beurs wilt gaan. Verder kent een SPAC geen operationele doelen, het is alleen bedoeld voor de fusering met een ander bedrijf. Investeerders kunnen hierdoor investeren in een vroeg stadium van een beursgang, wat bij een traditionele IPO niet zomaar kan.
Analisten bij Goldman Sachs verwachten dat de groeiende trend van SPAC beursgangen alleen maar zal toenemen. En op het eerste oog lijkt een SPAC een goede manier voor bedrijven om geld op te halen door naar de beurs te gaan. Maar er is ook een keerzijde.
Een groter risico
Over het algemeen presteren bedrijven met een relatief lage omzet slecht op de markt vergeleken met bedrijven die wel een gezonde omzet behalen. Volgens een onderzoek van Jay Ritter, een professor aan de University of Florida en specialiseert in beursgangen, presteren tech bedrijven 28% slechter de eerste 3 jaar na een beursgang wanneer de jaarlijkse omzet lager is dan 50 miljoen dollar. Het mediaan van tech bedrijven die met een SPAC de beurs op zijn gegaan is sinds 2020 ongeveer 48 miljoen dollar. SPACs worden dus gebruikt door bedrijven die mogelijk slechter zouden presteren op de beurs om er nog een goede deal uit te halen.
In een brief van Josh Wolfe, een co-founder van Lux Capital, beschrijft hij dat SPAC beursgangen een zegen is geweest voor veel bedrijven in de portfolio van het investeringsbedrijf. Maar dit betekent ook dat er veel speculatieve fondsen zijn die op deze manier inspelen op bedrijven die eigenlijk van lage waarde zijn. Wolfe schrijft dat deze bedrijven op deze manier voor nu nog blijven bestaan, maar wel kan zorgen voor “veel ondergangen in de toekomst”. Voor grotere fondsen is dit in verhouding niet een groot probleem aangezien ze een grote hoeveelheid geld hebben om een klap op te vangen. Dit is echter niet het geval voor kleinere investeerders die ook investeren in SPACs. Deze worden dan vervolgens gebruikt om een bedrijf naar de beurs te brengen die eigenlijk nog niet klaar is en een grotere kans van falen heeft. Een dergelijke ondergang kan dus ook voor veel verliezen zorgen bij de kleine investeerders die daar juist meer last van hebben.
Vooral hype
Natalie Hwang, managing partner van het fonds Apeira Capital Advisors, geeft aan dat het gebruik van SPACs bedrijven meer ruimte te geven om te profiteren van hype op een korte termijn. Dit kan volgens Hwang ten koste gaan van het opbouwen van een duurzaam bedrijf op lange termijn. Bedrijven die middels een traditionele route naar de beurs willen moeten zich eerst ‘bewijzen’ met jaren aan funding en groei. Anders zal de beursgang namelijk tegenvallen waardoor het bedrijf minder geld ophaalt dan het doel was. Dit werkte dus als een soort filter waardoor bedrijven die er nog niet klaar voor waren, niet op de beurs kwamen.
Het kwam zelden voor dat een bedrijf op de beurs kwam zonder bewezen winst of zelfs omzet. Maar door de SPAC hype kunnen bedrijven, zoals startups, extreem snel veel geld ophalen voor groei. Dit jaar zijn er al 15 bedrijven naar de beurs gegaan door te fuseren met SPAC met een waardering van meer dan 1 miljard dollar, zonder bewezen omzet te hebben. Dit zijn volgens de bevindingen van Ritter al meer grote beursgangen van bedrijven zonder omzet dan in de piek tijdens de dot-com bubble.
Conclusie
SPACs zijn voor veel bedrijven een goede manier om snel veel geld op te halen waarmee ze een flinke boost kunnen geven aan de groei van het bedrijf. Maar dit gaat dus ten koste van de stabiliteit voor investeerders die hiermee vooral investeren in hype en de verwachting dat het bedrijf goed gaat presteren in de toekomst dat in dit geval gebaseerd op speculaties. Hierdoor kunnen bedrijven levend gehouden worden, op de beurs, zonder dat deze het eigenlijk vol zouden houden op de traditionele manier wat voor een grotere ondergang kan zorgen in de toekomst. Er zit dus meer risico aan het investeren in SPACs, maar kan ook voor een beter resultaat zorgen in de toekomst.