Marathon Digital Holdings is een beursgenoteerde bitcoin miner die gisteren als eerste ooit een zogenaamde “OFAC compliant” blok heeft gemined. De OFAC is een Amerikaanse instantie die toeziet op buitenlandse economische transacties die niet in lijn zijn met de regels in de Verenigde Staten.
Marathon heeft nu dus een bitcoin blok aan de blockchain toegevoegd waarvan ze claimen dat deze vrij is van malafide transacties. Het bedrijf hoopt hiermee natuurlijk hun “schone bitcoin” meer waarde mee te geven dan bitcoin van andere miners. Helaas voor het braafste jongetje van de klas blijk uit deze actie vooral dat ze niet helemaal begrijpen hoe Bitcoin werkt.
Het concept van een “compliant blok” kan niet bestaan
Het ironische van de hele actie van Marathon om een blok te minen dat zogenaamd voldoet aan de regels van de OFAC is dat ze daarmee wel degelijk eventuele malafide transacties faciliteren. Ieder blok dat aan de bitcoin blockchain wordt toegevoegd betekent namelijk een extra laag beveiliging voor alle transacties die aan het blok voorafgingen. Door met hun hashing power een blok toe te voegen aan de blockchain is de rest van de keten er ook sterker op geworden.
Om een “compliant blok” te minen moet Marathon de transacties van bepaalde adressen uitsluiten. In feite maken ze een soort zwarte lijst van adressen die ze niet meer in hun blokken opnemen. Dit kan uiteraard alleen met adressen die ooit al eens een transactie hebben gedaan. Door alsnog blokken aan dezelfde blockchain toe te voegen versterken ze de zekerheid van de voorgaande transacties van adressen die ze op de zwarte lijst hebben staan.
Als Marathon daadwerkelijk een statement wil maken, dan moeten ze met hun hashing power een andere coin starten en een volledige “schone” blockchain beginnen. Wat ze nu doen wijst eerder op een fundamenteel wanbegrip van de werking van Bitcoin en dat is op zich best gênant voor een miljardenbedrijf dat zich specialiseert in bitcoin mining. Het lijkt er vooral op dat Marathon met deze actie hoopt de bitcoin die ze minen extra waarde mee te geven door ze als “schoon” te bestempelen. Jammer genoeg zullen er vast investeerders zijn die hier intrappen.
Is Marathon wel helemaal eerlijk?
Er zijn ook al mensen die op basis van gegevens in twijfel trekken of Marathon überhaupt wel een filter heeft toegepast op de transacties die zijn opgenomen in het blok. Alle transacties die niet in het blok zijn opgenomen waren namelijk transacties die pas een paar seconde in de memory-pool zaten. Daarnaast is er een transactie in het blok opgenomen naar Hydra, een dark net markt.

Dark net markten staan er over het algemeen niet om bekend spullen te verkopen waar overheden heel vrolijk van worden. In die zin is het frappant dat er een transactie naar Hydra is opgenomen in een blok dat volgens de miner “schoon” is van malafide transacties. Alles wijst erop dat Marathon dit politieke statement vooral heeft gemaakt als een manier om meer geld te verdienen.
Wat ze zich blijkbaar niet voldoende realiseren is dat er altijd bitcoiners zijn die dit soort zaken tot op de bodem uitzoeken en dat leugens in deze wereld snel boven water komen. Bitcoin is bedacht als een neutrale vorm van geld, een alternatief op het huidige financiële systeem waarin (centrale) banken de dienst uitmaken en het verschil tussen arm en rijk alleen maar groter wordt. Dit soort acties zijn een aanval op bitcoin en daarmee op de financiële soevereiniteit van ieder individu.