Het is een steeds groter probleem: veel mensen in de moderne samenleving gaan gehaast door het leven. Het lijkt tegenwoordig argwaan op te wekken om het niet druk te hebben. Het is de laatste jaren steeds meer verheven tot hoogste vorm van zingeving in onze samenleving. Een recent gepubliceerd onderzoek onderzocht met welke hoeveelheid vrije tijd mensen nou het allergelukkigste zijn.
Ook in de Financially Independent, Retired Early (FIRE) beweging is het vaak onderdeel van het grotere plan: hard werken, zo veel mogelijk verdienen en weinig uitgeven. Doel is om zo vroeg mogelijk financieel onafhankelijk te zijn en te leven van het bijeen gespaarde rendement. Velen van de FIRE bloggers beschrijven dat ze rond hun dertigste met pensioen konden omdat ze in hun twintiger jaren veel geld verdienden, hard werkten en ontzettend weinig uitgaven. Al eerder schreven we over invloed van geld op geluk.
Je bent een sukkel als je het druk hebt
Tony Crabbe, auteur van het (zeer lezenswaardige) boek ‘Nooit meer te druk’, zorgt voor een tegengeluid tegen de verheerlijking van de drukte. Hij is van mening dat je het niet te druk hebt omdat je zo veel te doen hebt, je hebt het druk omdat je de verkeerde keuzes maakt. Van een klein beetje provoceren is gedragspsycholoog Tony Crabbe niet vies: “Je bent een sukkel als je het druk hebt”. Crabbe is van mening dat als we niet snel iets veranderen we we door die constante inname van informatie eindige als de menselijke versie van een Siamese kempvis: als het voer niet stopt, eet die zichzelf letterlijk dood.
Tegengeluid in de FIRE wereld
Dit tegengeluid is ook merkbaar in de FIRE-wereld. Inmiddels is er een light versie van FIRE ontstaan: Happy, Opportunity-rich, Time-rich (HOT). Het gaat hierbij om een lichtere vorm van FIRE en het betekent dat je meer tijd en vrijheid voor jezelf creëert om gelukkiger en gezonder te leven. Het verwijst naar het opbouwen van rijkdom, maar niet alleen in welvaart maar ook in tijd. Zo gaat het er dus niet om dat je zo vroeg mogelijk met pensioen gaat. Belangrijk is ook dat je je tijd doorbrengt zoals jij dat het liefste doet, bijvoorbeeld met familie en vrienden of betekenisvoller werk.
Wat is nou de perfecte balans?
Recent is er een onderzoek gepubliceerd waarin onderzocht werd met hoeveel vrije tijd de mens het gelukkigst is. Kun je bijvoorbeeld ook te veel vrije tijd hebben? De auteurs van het onderzoek onderzochten de relatie tussen de hoeveelheid ‘vrije tijd’ die mensen hadden – met andere woorden, hoeveel tijd mensen besteden aan wakker zijn en doen wat ze willen – en hoe tevreden ze waren met hun leven.
Uit het onderzoek, waarin gegevens van ongeveer 35.000 Amerikanen werden geanalyseerd, bleek dat mensen met een baan hun tevredenheid met het leven het hoogst beoordeelden wanneer ze ongeveer twee en een half uur vrije tijd per dag hadden. Voor mensen die niet werken was de optimale hoeveelheid vier uur en 45 minuten.
Het onderzoek heeft een verband aangetoond tussen vrije tijd en levenstevredenheid (niet geheel verrassend). Mensen die te weinig tijd hebben voelen zich niet geheel verrassend gestrest. Echter, interessant is dat dit effect – de rol van stress – verdwijnt zodra je het optimale punt nadert. Na dat punt begonnen de proefpersonen aan te geven dat ze zich over het algemeen minder productief voelden. Dit zou kunnen verklaren waarom het hebben van veel vrije tijd kan voelen als het hebben van te veel vrije tijd.
Uit de resultaten blijkt dat te weinig vrije tijd inderdaad verband houdt met een lagere levenstevredenheid als gevolg van stress, maar dat meer tijd niet altijd tot meer levenstevredenheid leidt. Te veel vrije tijd levert volgens het onderzoek juist een minder gelukkig leven op. Deze lagere levenstevredenheid is te wijten aan een gevoel van verminderde productiviteit en doelgerichtheid. Een verrassende uitkomst: meer vrije tijd brengt zodoende niet automatisch een gelukkiger leven!