Consuminderen, ooit van gehoord? Dit woord is een reactie op de consumptiemaatschappij waarin wij leven. Ondanks dat de corona crisis ervoor heeft gezorgt dat we minder shoppen, uit eten gaan en impulsaankopen doen, zal het voor de meeste mensen goed doen om minder te consumeren.
Voor sommigen zal consuminderen niet in hun woordenboek voorkomen. Ultiem genieten van het leven gaat bij deze mensen gepaard met geld uitgeven aan producten en services. Maar er zitten naar mijn mening meer voordelen aan het bewust zijn van jouw materialistische behoeftes om vervolgens dit te matchen aan je besteedbaar inkomen. Het begin van het op orde krijgen van je persoonlijke financiën.
Maar wanneer ga je te ver in het consuminderen? Dit is voor iedereen anders natuurlijk. Ikzelf ben erg bewust bij alles waar ik mijn geld aan uitgeef. Ik vind het belangrijk dat het geld wat ik verdien om wordt gezet naar iets waar ik van kan genieten. Bij prul artikelen van de Action of Xenos lukt dit vaak niet.
Door dit bewustzijn geef ik wellicht minder geld uit aan dingen die in Nederland de norm zijn.
Loten uit de loterij bijvoorbeeld. Voor de meeste Nederlanders zorgt zo’n lot ervoor dat de fantasie de vrije loop kan gaan. Een makkelijke manier om weg te dromen bij wat er zou gebeuren als zij een paar miljoen zouden winnen, terwijl er elke maand een paar tientjes verdwijnt uit hun bankrekening en de kans minuscuul blijft.
De service die ik ook bijna nooit aansluit is de garantie die je krijgt aangeboden bij aankoop van bijvoorbeeld een apple product. De kans dat het product kapot gaat en de kosten hoger blijken te zijn dan het bedrag wat je tot dan toe hebt betaald aan die extra verzekering is erg klein. Het gevoel van zekerheid heeft een hoge waarde bij veel Nederlanders maar dit gaat ten koste van jouw banksaldo. Hetzelfde geldt bij andere verzekeringen zoals zorg en inboedel.
Wat ik al realiseerde tijdens mijn pubertijd (gelukkig) is dat merkkleding echt onnodig is. Als het kwalitatief goede kledingstukken zijn kan ik die hogere prijzen begrijpen maar vaak is het logo die ervoor zorgt dat een simpel shirtje 10x zo duur is. Naar mijn mening is kleding als statussymbool erg achterhaald. Je ziet vaak juist niet rijke mensen met dure merkkleding, wellicht omdat zij denken dat ze op deze manier zichzelf moeten bewijzen.
Dit zijn 3 voorbeelden die ik bij mijzelf kan terugvinden wanneer het aankomt op consuminderen. Consumeren is goed voor de economie. En vooral nu is het belangrijk dat we kleine ondernemingen steunen waar we dit kunnen doen. Maar naar mijn mening is het belangrijk dat ieder ook moet kijken naar uitgaven die wellicht onnodig of niet passen bij zijn of haar levensstijl.
Natuurlijk blijft het zo dat iedereen voor zichzelf moet beslissen waar ze hun geld aan uitgeven. Ik denk dat het bewust zijn van deze levensstijl het begin moet zijn. Waarom koop je iets en past dit bij jouw persoonlijke missie in het leven. Maar vaak denken de meeste mensen hier niet bij na.
Tips om hier wel mee bewuster van te worden. Wanneer koop je iets? Is dit wanneer je een slechte dag hebt gehad en je jezelf wilt verwennen. Heb je een onverwachte bonus gekregen en is jouw automatische reactie om dit direct uit te geven. Wellicht ga je wel online shoppen om je verveling te stillen. Allemaal handelingen die zo in ons systeem zitten dat het lastig is om hier iets aan te veranderen. Maar wel mogelijk natuurlijk!
Stapje voor stapje kan je je bewust worden van jouw consumptie gewoontes. Om uiteindelijk een fijne relatie rondom geld te hebben.