Chipfabrikant Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) is op dit moment mogelijk het belangrijkste bedrijf ter wereld. In dit artikel leg ik uit waarom ik het aandeel van deze chipmaker heb gekocht en grote dingen verwacht van het bedrijf. Computerchips zijn het fundament van de digitale wereld en zorgen ervoor dat alles werkt zoals het hoort. Van Instagram tot een Tesla tot de elektronica in een raket. Zonder chips kunnen hele industrieën niet functioneren en vanwege enorme chiptekorten zijn veel autofabrikanten gedwongen om de productie terug te schroeven.
Het belangrijkste bedrijf in deze cruciale industrie is Taiwan Semiconductor Manufacturing Company. Dit Taiwanese bedrijf heeft 84 procent van de markt in handen voor de chips die de producten en diensten van bedrijven als Apple, Tesla en Alibaba nodig hebben om te functioneren. Terwijl de vraag naar de snelste chips groter is dan ooit, blijft TSMC agressief investeren in onderzoek om hun dominante positie verder uit te breiden.
De opmars van TSMC op het wereldtoneel
Het afgelopen jaar boekte chipfabrikant TSMC een indrukwekkende operationele winst van 20 miljard dollar op een omzet van 48 miljard dollar. De Taiwanese chipfabrikant is de grote marktleider op het gebied van chips en met een marktwaarde van 560 miljard het op 10 na grootste bedrijf ter wereld. De afgelopen jaren heeft het TSMC het voor elkaar gekregen om voor zowel de Verenigde Staten als China een belangrijke pion in de economie te worden.
In 2020 kwam 62 procent van de omzet van TSMC vanuit de Verenigde Staten en 17 procent van Chinese partijen. Daarmee speelt de chipfabrikant bij allebei de geopolitieke grootmachten een belangrijke rol wat betreft de ambities op technologisch vlak. Zonder de chips van TSMC is het vrijwel onmogelijk om de strijd op technologisch vlak te winnen.
TSMC is opgericht in 1987, maar kwam pas echt tot bloei nadat het in 2012 begon met het produceren van krachtige chips voor de iPhone van Apple. De Amerikaanse elektronicafabrikant wilde dat TSMC er alles aan deed om de best mogelijke chips te produceren om de concurrentie voor te blijven. Twee jaar daarna zaten de Taiwanese chips in de iPhone 6, de best verkopende smartphone aller tijden. De omzet die bij TSMC binnenkwam vanwege de iPhone 6 markeerde de start van de opmars van de grootste chipmaker ter wereld.
In 2009 was het Amerikaanse Intel nog de dominante speler op de markt met een marktaandeel van vrijwel 100 procent. Niet veel later in 2016 verscheen chipfabrikant TSMC al op de radar en greep het een marktaandeel van meer dan 20 procent. Nu is Intel volledig van het strijdtoneel verdwenen en hebben de Taiwanezen 84 procent van de markt in handen en is de rest aan het Zuid-Koreaanse Samsung.
TSMC investeert zo agressief in de ontwikkeling van nieuwe, snellere en efficiëntere chips dat het Samsung amper lukt om de Taiwanezen bij te benen. De ontwikkeldrift van de grootste chipfabrikant ter wereld is zo indrukwekkend dat ze zelfs de levensduur van Moore’s Law met 8-10 jaar verlengd hebben. Moore’s Law is een voorspelling dat de processorkracht van computers gemiddeld iedere twee jaar verdubbeld.
De investeringsdrift van chipfabrikant TSMC
De voorsprong die de grootste chipmaker ter wereld heeft op de concurrentie groeit. Het bedrijf investeert in een ongekend tempo geld in de bouw van de meest moderne fabrieken. In januari maakte het bedrijf bekend de uitgaven op dit vlak te verhogen naar 25 tot 28 miljard dollar in 2021, terwijl ze in 2020 nog 17 miljard investeerden. In april ging dit getal weer omhoog naar 30 miljard dollar. Het bedrijf is van plan om de komende drie jaar 100 miljard dollar te investeren in de ontwikkeling en fabricage van hypermoderne chips.
Het bedrijf is ook gestopt met het verlagen van de prijzen, wat een zeldzame aangelegenheid is in de chipmarkt en aangeeft hoezeer het bedrijf de baas is in de markt. CEO C.C. Wei gaf aan dat de geplande prijsverlaging van december 2021 van de baan is en de prijzen in ieder geval dit jaar op hetzelfde niveau blijven.
Met andere woorden, chipfabrikant TSMC kan veel hogere prijzen vragen dan de concurrentie en die extra winst vervolgens weer investeren in de ontwikkeling van betere chips. Deze positieve cirkel zorgt ervoor dat de ontwikkelcyclus van de chipmaker steeds sneller verloopt. Vier generaties geleden duurde het nog twee jaar voordat de nieuwste chips 20% van de omzet voor hun rekening namen, terwijl datzelfde niveau nu binnen 6 maanden bereikt is.
TSMC zit momenteel in een fantastische positie, maar dat biedt natuurlijk niet de garantie dat dit altijd zo zal blijven. Intel kan daarover meepraten, want de eens zo dominante Amerikaanse fabrikant gaf de opgebouwde voorsprong door technologische missers volledig weg. Wat maar laat zien dat zelfs de grootste monopolisten nog kwetsbaar zijn en hun voorsprong kunnen verliezen. Voor nu lijkt dat echter niet aan de orde en heb ik met een veilig gevoel een deel van mijn portfolio in het bedrijf geparkeerd.