Vrouwen hebben meer financiële kennis dan ze denken. Dit was één van de conclusies uit nieuw onderzoek van de Nederlandsche Bank naar de kloof in financiële kennis tussen de man en de vrouw. Tot voor kort was onduidelijk of deze kloof voortkwam uit een gebrek aan kennis of een gebrek aan vertrouwen. Onderzoekers van de Nederlandsche Bank doken hierin en deden een opvallende ontdekking.
Vertrouwen heeft veel invloed
Uit het onderzoek blijkt dat vrouwen de neiging hebben onevenredig vaak ‘weet niet’ te antwoorden op vragen over financiële kennis. Echter, wanneer deze antwoordmogelijkheid niet beschikbaar is, blijken zij vaak het juiste antwoord te kiezen. De onderzoekers kwamen erachter dat ongeveer een derde van de kloof tussen vrouwen en mannen op het gebied van financiële kennis kan worden verklaard door het lagere vertrouwensniveaus van vrouwen in hun financiële kennis, en de rest aan daadwerkelijke verschillen in kennis.
Zodoende is duidelijk geworden dat zowel financiële basiskennis als vertrouwen van belang zijn voor financiële beslissingen en dat het belangrijk is om deze twee effecten te onderscheiden. Programma’s voor financiële educatie zijn dus noodzakelijk, en programma’s specifiek gericht op vrouwen kunnen een manier zijn om de kenniskloof te dichten.
Echter is het stimuleren van kennis mogelijk niet genoeg om de genderkloof in financiële kennis te dichten als verschillen in vertrouwen tussen vrouwen en mannen blijven bestaan. Uit eerder onderzoek bleek al dat de mate van vertrouwen in eigen financiële kennis een belangrijke rol speelt in het vergaren van menselijk succes. Kleine initiële verschillen in vertrouwen, zoals die het geval kunnen zijn tussen man en vrouw, kunnen leiden tot grote verschillen in het bereiken van succes.
Sneeuwbaleffect van financiële kennis
Hetzelfde argument geldt zodoende ook voor het vergaren van financiële kennis en rijkdom. Kleine initiële verschillen in vertrouwen kunnen leiden tot grote verschillen in financiële kennis en financieel welzijn. Net als bij beleggingen is het compound interest principe ook van toepassing op menselijke kennis. Telkens een klein beetje financiële kennis tot je nemen kan een sneeuwbaleffect veroorzaken, waardoor de groei exponentieel zal zijn.
Met name in de context van financiële beslissingen op lange termijn, zoals investeringen, pensioen spaarplannen, particulier sparen en vermogensopbouw, kan een lager niveau van vertrouwen nadelig zijn voor vrouwen. Dit effect kan nog worden versterkt doordat vrouwen gemiddeld een aanzienlijk langere levensverwachting hebben dan mannen.
Met dit in het achterhoofd lijkt het van cruciaal belang om niet alleen je financiële kennis te vergroten (waarmee je op Pegulanten goed zit), maar óók het vertrouwen in de kennis waarover je beschikt.