Vannacht kwam de burgemeester van Miami met het bijzondere nieuws dat de stad gaat investeren in bitcoin. In een filmpje op Twitter laat burgemeester Francis Suarez weten dat de stad in eerste instantie tot 1% van de kasreserves in bitcoin kan investeren.
Daarnaast gaat Miami mensen die werken in dienst van de stad de optie bieden om hun volledige salaris of een deel daarvan uit te laten betalen in bitcoin. Ook is het vanaf nu mogelijk voor inwoners van de stad om hun belastingen en andere betalingen aan de gemeente met bitcoin te doen.
De strijd om bitcoiners lijkt begonnen
Langzaam maar zeker daalt bij overheidsorganisaties op alle niveaus het besef in dat bitcoin niet meer gaat verdwijnen. Steeds meer individuen en bedrijven adopteren bitcoin als hun belangrijkste spaarmiddel. Een digitale vorm van geld die door niemand kan worden bijgedrukt is in de macro-economische context van vandaag de koning.
Voorheen maakten bitcoiners zich nog zorgen om vijandige reacties van overheden, maar nu lijkt het tegenovergestelde te gebeuren. De stad Miami, maar ook andere steden binnen de Verenigde Staten en overheden over de hele wereld communiceren openlijk over het creëren van een gunstig vestigingsklimaat voor bitcoin.
Als bitcoin het geld van de toekomst is zou je jezelf als overheid in de voet schieten door bitcoiners weg te jagen. Het positieve nieuws rondom bitcoin is op dit moment amper bij te houden en ook de koers blijft maar nieuwe records neerzetten. De angst om de boot te missen leeft niet alleen bij retail-beleggers, maar ook bij bedrijven en zelfs overheden lijken nu voorzichtig in bitcoin te gaan investeren.
Bitcoin raakt langzaam vervlochten met de gehele wereldeconomie
Jarenlang was de verwachting dat overheden het bitcoin in de toekomst alleen maar moeilijker zouden maken. Onder een bitcoin-standaard is het voor overheden immers onmogelijk om geld bij te drukken en verliezen ze een belangrijk machtsmiddel. De enige manier waarop ze zonder het monopolie op geld nog aan geld kunnen komen is via belastingen.
Een gunstig vestigingsklimaat wordt daarmee de sleutel tot het aantrekken van nieuw kapitaal. Mijn persoonlijke verwachting is dan ook dat overheden steeds meer zullen gaan strijden om de komst van bitcoiners. Door de infrastructuur en belastingregels aan te passen op bitcoin en zelf ook te investeren in de digitale munt kunnen overheden laten zien dat ze achter de revolutie staan.
Dankzij bijvoorbeeld de investering van $1.5 miljard van Tesla raakt bitcoin steeds meer vervlochten met de wereldeconomie. Niet alleen aandeelhouders van Tesla, maar ook mensen die investeren in de S&P 500 hebben daarmee indirect geïnvesteerd in bitcoin. Hoe meer dit gebeurt hoe belangrijker bitcoin voor de wereldeconomie wordt. Inmiddels kunnen overheden bitcoin niet meer tegenhouden zonder zichzelf daarmee te diskwalificeren.