Bill Gates brengt deze maand zijn nieuwe boek “How to Avoid a Climate Disaster” uit. Zoals de titel al aangeeft, gaat het boek over het voorkomen van een klimaatramp. Je kent Gates inmiddels als meer dan de founder van Microsoft, maar ook als filantroop. Hij zet zich in voor de mensheid. Zo heeft hij onlangs nog in zijn jaarlijkse brief namens de Bill & Melinda Gates foundation, een foundation dat zich inzet om ziektes te bestrijden, beschreven hoe een toekomstige pandemie voorkomen kan worden.
Gates houdt zich dus met meer dan alleen het aanpakken van ziektes bezig. Het klimaat is ook een belangrijk onderwerp voor de miljardair. Zo heeft hij al in 2010 een TED Talk gegeven over het probleem. Inmiddels heeft Gates het bedrijf Breakthrough Energy opgericht om te investeren in nieuwe innovatie om het klimaatprobleem op te lossen.
In zijn nieuwste boek schrijft hij dat toen hij meer begon in te lezen over de klimaatcrisis het maar een warboel was van verwarrende feiten. Bovendien gaat het inmiddels om zulke grote getallen dat het lastig in te beelden wordt en vaak zonder context beschreven worden. Hier zijn een aantal concepten die Gates beschrijft in zijn boek dat een beter beeld geeft over de klimaatcrisis.
51 miljard ton gas
Maar liefst 51 miljard ton aan broeikasgassen wordt elk jaar de lucht gepompt elk jaar. Dit is een getal dat er zo uitziet als je het uitschrijft: 51.000.000.000.000 ton. Om je meer gevoel te geven bij wat voor immens getal dit is, kunnen we het omrekenen naar hoeveel bomen het zou kosten om dit op te lossen. Volgens de Climate Neutral Group moeten 50 bomen een jaar lang groeien om 1 ton uitgestoten CO2 op te nemen. Je zou het hier dus hebben over 250 miljard bomen om de jaarlijkse uitstoot op te vangen. Wanneer je rekent met ongeveer 250 bomen per hectare zou je na het volledig vullen van de Verenigde Staten nog steeds niet genoeg bomen hebben (ongeveer 60 miljard bomen tekort).
Volgens Bill Gates moet dit deze uitstoot naar 0 voor 2050 als we een klimaat catastrophe willen voorkomen. Een uitdaging dat volgens Gates lastiger is dan het oplossen van de covid crisis, of het elimineren van malaria. Gelukkig ziet Gates het positief in. Er zijn momenteel veel slimme, optimistische mensen aan het werk om dit probleem op te lossen. Over een jaar of 10 zullen we hier dan ook de resultaten van terugzien.
Voertuigen zijn niet het enige probleem
Voor de uitstoot van deze gassen zijn voertuigen zoals auto’s en vliegtuigen niet het grootste probleem schrijft Gates. Innovaties zoals elektrische auto’s, zonnepanelen en andere typen batterijen zullen niet genoeg zijn om de uitstoot naar 0 te brengen. Hiervoor moeten andere industrieën, die een veel grotere bijdrage leveren aan de uitstoot, ook aangepakt worden. Zaken als de manufacturing industrie (31%), het opwekken van elektriciteit (27%) en agricultuur (19%) zijn dus ook grote boosdoeners. Zo stelt Gates dat we bijvoorbeeld ‘groen staal’ moeten uitvinden, waar geen of nauwelijks uitstoot voor nodig is om te produceren. De productie van staal en cement zorgt voor 10% van de uitstoot. Dit zijn twee cruciale grondstoffen voor het bouwen van steden en hier zal dus een oplossing voor moeten komen.
Opwekken elektriciteit
Het opwekken van “schone” energie, dus zonder uitstoot, kan pas de norm worden als het kan voldoen aan ons dagelijks gebruik. Hiervoor moet je kijken naar de zogeheten Watt. In essentie geeft dit de doorstroom van energie aan. Een huishouden heeft ongeveer 1 Kilowatt nodig (1000 Watt). Een stad ongeveer 1 Gigawatt (1.000.000 Kilowatt) en een groot land ongeveer 100+ Gigawatt. Dus hoeveel energie is 1 Gigawatt? Volgens de Office of Energy & Renewables van de VS: ongeveer 3.1 miljoen zonnepanelen ongeveer 1.3 Miljoen paarden als je deze om zou rekenen in Watt. Om genoeg energie op te wekken met zonnepanelen voor een heel land is dus aanzienlijk veel ruimte nodig. Ook dit betekent dat er nieuwe innovaties nodig zijn om heel de wereld over te krijgen op groene energie.
Optimistisch
Desondanks de uitdaging is Gates optimistisch. Hij ziet het juist als een uitdaging waar de mensheid in kan, en zal, samenwerken. Met Breakthrough Energy investeert Gates en zijn team in projecten die alleen op massale schaal impact kunnen maken, wat laat zien dat er dus al nieuwe en innovatieve technologieën ontwikkeld worden om verschillende aspecten van het klimaatprobleem op te lossen. Bovendien nemen steeds meer landen het probleem serieus waardoor er ook wordt geïnvesteerd in de volgende generaties wetenschappers, innovators en ondernemers. Daarnaast is het ook steeds eenvoudiger om geld op te halen met als doel om de klimaatcrisis te bestrijden schrijft Gates.