Bitcoin kan op termijn veilige havens als goud vervangen volgens de Bank of Singapore. De hoofd-econoom van de bank, Mansoor Mohi-uddin, schreef in een onderzoekspaper dat met name de beperkte hoeveelheid van 21 miljoen bitcoin interessant is voor investeerders. Volgens de hoofd-econoom van de bank heeft het ecosysteem vooral betrouwbare instellingen nodig die de bitcoin veilig voor investeerders kunnen bewaren. Daarnaast is het belangrijk dat de liquiditeit in de markt omhoog gaat om de extreme volatiliteit te laten afnemen.
Beiden lijken met name een kwestie van tijd. Het aantal gereguleerde instellingen waar grote investeerders veilig in bitcoin kunnen investeren neemt in rap tempo toe. Hoe meer geld er vervolgens de markt instroomt, hoe hoger de liquiditeit en dat is uiteindelijk weer goed nieuws voor de volatiliteit.
De volatiliteit van bitcoin schrikt investeerders af
Op de korte termijn kan bitcoin er soms heel eng uitzien voor investeerders die niet houden van een klein beetje risico. In minder dan een jaar tijd is bitcoin van $4000 naar $42.000 geschoten en vervolgens weer teruggevallen naar $30.000 per bitcoin.
Het begin van de pandemie heeft laten zien dat bitcoin nog niet volledig is losgekoppeld van de traditionele financiële markten. Net als aandelen, edelmetalen en de meeste andere investeringen schoot ook bitcoin stevig omlaag. De digitale munt herstelde zich echter het snelste van alle investeringsobjecten en werd één van de best presterende assets van 2020.

Met een koerswinst van bijna 300% deed bitcoin letterlijk bijna tien keer beter dan goud en de Dow Jones bij elkaar opgeteld. Wat volgens Mohi-uddin een bevestiging is van het feit dat steeds meer investeerders bitcoin zien als het digitale goud.
Bitcoin populair vanwege eenvoud
Het jaar 2020 was het jaar van de definitieve doorbraak van bitcoin bij institutionele- en retail-beleggers. Met name vanwege de eenvoud waarmee bitcoin gekocht en bewaard kan worden ten opzichte van traditionele edelmetalen. Dit sentiment werd bevestigd door een recent onderzoek van SimpleMoneyLife waaruit voortkwam dat 67 procent van de millennials de voorkeur geeft aan bitcoin boven goud.
Volgens Mohi-uddin van The Bank of Singapore is het onwaarschijnlijk dat bitcoin op de korte termijn de traditionele betaalmiddelen gaat vervangen. Met name vanwege de volatiliteit en het tegengas dat de digitale munt op dit vlak van overheden kan verwachten volgens Mohi-uddin.
Overheden staan uiteraard niet te springen om hun monopolie op de geldpers weg te geven ten faveure van een munt waar niemand de uiteindelijke controle over heeft. Persoonlijk denk ik dat overheden hier op de lange termijn niet zoveel over te zeggen hebben. Zodra de massa besluit dat hun vermogens veiliger zijn in bitcoin dan in fiatgeld kan het ineens heel snel gaan. De massa is een stuk krachtiger dan vaak wordt gedacht, zie bijvoorbeeld het bijzondere verhaal rondom GameStop.