Bitcoin gebruikt teveel energie en is slecht voor het klimaat. Je hebt deze uitspraak ongetwijfeld een keer gehoord en je hebt er vast zelf ook weleens over nagedacht. Als je puur kijkt naar het energieverbruik van bitcoin lijkt daar weinig tegenin te brengen. Waarom zou je duizenden computers over de hele wereld energie laten verbranden voor het minen van een digitale munt? In dit artikel geven we antwoord op die vraag en leggen we uit waarom bitcoin geen verspilling van energie is, maar juist een positief effect op klimaatverandering heeft.
Bitcoin gebruikt voornamelijk energie die anders verloren was gegaan
De concurrentie binnen de bitcoin-mining industrie is enorm hoog en daarom moeten miners constant op zoek naar de goedkoopste energie. Om die reden wordt een groot deel van het bitcoin-netwerk beschermd met energie van natuurlijke bronnen die anders verloren was gegaan.
Het probleem met natuurlijke energiebronnen is namelijk dat ze op bepaalde dagen teveel energie opwekken. Die teveel geproduceerde energie kan geen kant op en moet in feite worden weggegooid. Dat is natuurlijk niet alleen zonde van de verloren energie, maar dit maakt het voor energieproducenten ook duurder om zich te focussen op natuurlijke energiebronnen. De onvoorspelbaarheid van de natuur maakt het een dure vorm van energie.
Bitcoin kan die onvoorspelbaarheid verminderen door de energieproducenten te verzekeren van een vaste prijs voor hun energieproductie. Als het ze niet lukt om de energie in hun directe energienetwerk te verkopen, dan kan het altijd aangewend worden om bitcoin mee te minen.
Een groot deel van het bitcoin-netwerk zit om precies deze reden in China. Dat heeft alles te maken met de enorme waterkrachtinstallaties in de provincie Sichuan die tijdens het regenseizoen gemiddeld twee keer zoveel energie produceren als er nodig is. Normaal gesproken zou al die energie verloren gaan, maar dankzij bitcoin wordt het in ieder geval nog gebruikt. Voor de energieproducenten daar is bitcoin werkelijk een geschenk uit de hemel. Het interessante is dus dat een significant deel van de energie die het bitcoin-netwerk gebruikt groen is en dat bitcoin de productie van groene energie winstgevender maakt.
Bitcoin kan een einde maken aan het vervuilende affakkelen van gas
Veel bedrijven in de olie- en gasindustrie hebben nog steeds de slechte gewoonte om hun overtollige gasproductie af te fakkelen. Dit betekent dat aardgas wordt verbrand en omgezet in CO2. Ze doen dit omdat CO2 minder belastend is voor het milieu dan methaan, wat het voornaamste bestanddeel van aardgas is. Fakkelen is dus beter voor het milieu dan het simpelweg laten ontsnappen, maar het beste zou natuurlijk zijn om het gas te gebruiken voor iets nuttigs.
En daar komt bitcoin natuurlijk weer om de hoek kijken. Er zijn steeds meer bedrijven binnen de bitcoin-industrie die olie- en gasproducenten benaderen om hun fakkelprobleem op te lossen. Het gave is dat er al meerdere producenten zijn begonnen met het minen van bitcoin.
Dankzij dit proces stoten deze producenten minder CO2 uit, verdienen ze ook nog wat op de energie en helpen ze met het beschermen van het bitcoin-netwerk. In het begin vonden de meeste energieproducenten bitcoin-mining nog te spannend en complex, maar nu de koers begint te stijgen staan er steeds meer partijen open voor deze prachtige oplossing.
Bitcoin is juist goed voor het klimaat
Kerstverlichting, televisies en alle plastic troep vereisen ook energie om ze te produceren. Wanneer moet je energieverbruik als teveel bestempelen? Het is veel te kort door de bocht om het energieverbruik van bitcoin als verspilling te bestempelen omdat het een digitale munt is. Voor veel mensen is het waarschijnlijk lastig om bitcoin op waarde te schatten omdat het volledig leeft in het digitale domein.
Hopelijk heeft dit artikel deze mensen in ieder geval aan het denken gezet. Bitcoin maakt het produceren van natuurlijke energie winstgevender en daarmee ook concurrerender met vervuilende manieren van energieproductie. De hoge concurrentie in de mining-industrie zorgt voor een globale zoektocht naar de goedkoopste energie en dat zorgt voor een enorme boost in de ontwikkeling van schone energie.
Als laatste is het belangrijk om aan te stippen dat ons huidige financiële systeem enorm slecht is voor het klimaat. Onze economie is gebouwd op schulden en over die schulden moet rente betaalt worden. Om die rente te kunnen betalen moet de economie blijven groeien. Als de economische groei bij de minste of geringste tegenslag (bijvoorbeeld COVID-19) stokt, dan zijn er enorme hoeveelheden geld nodig om het systeem overeind te houden. Al die geldcreatie in de vorm van nieuwe schulden moeten ooit terugbetaald worden. Zonder economische groei en dus steeds meer productie van spulletjes en andere troep kan dit systeem niet blijven bestaan.
De economie is afhankelijk geworden van economische groei, met andere woorden van steeds meer productie en steeds meer consumptie. Bitcoin zou dat ongezonde systeem van geldcreatie een halt kunnen toeroepen en ons niet meer compleet afhankelijk maken van economische groei. Dit argument verdient een betere uitwerking, maar daar is in dit artikel helaas geen plaats meer voor. Voor nu wil ik je graag bedanken voor het lezen en hopelijk heb ik je aan het denken kunnen zetten over het energieverbruik van bitcoin.