Binnen drie weken hebben meer dan 16 miljoen Amerikanen een werkloosheidsuitkering aangevraagd en de verwachting is dat dit getal nog gaat oplopen naar meer dan 40 miljoen Amerikanen. In Nederland is het financieel gezien voor de meeste mensen nog wel uit te houden, maar op de plekken in de wereld waar men van dag tot dag leeft is de paniek groot. Hoe gaan deze mensen de komende weken aan eten komen? Ons op risico, efficiëntie en schulden gebaseerde systeem piept en kraakt. Niets lijkt het instorten van de wereldwijde economie nog te kunnen voorkomen.
Na de eerste kleine coronadip op de aandelenmarkten hoorde ik mensen om mij heen al zeggen dat ze hun volgende salaris gingen gebruiken om aandelen bij te kopen. De aandelenmarkt gaat immers altijd wel weer omhoog toch? Buy the dip! In mijn optiek is dat veel te simpel gedacht. Natuurlijk zullen we als de ellende straks voorbij is weer gaan bouwen aan de wereld, maar het is nog maar de vraag welke bedrijven deze storm gaan overleven.
Mijn strategie op dit moment
Jammer genoeg heb ik ook de wijsheid niet in pacht en laat mijn glazen bol me al jaren in de steek, maar toch zal ik voor de liefhebber hier mijn portfolio-strategie verklappen. Op dit moment bestaat mijn portfolio voor ongeveer 50 procent uit bitcoin en zit ik met de andere helft van mijn geld in de euro. Bitcoin omdat het de enige asset ter wereld is die door niemand kan worden bijgedrukt. Best interessant in een tijd dat centrale banken wereldwijd de geldprinters op volle toeren hebben draaien. Bitcoin is absolute schaarste en daarom in mijn ogen het beste spaarmiddel dat er bestaat. Klik hier voor een meer uitgebreide motivatie over waarom ik iedere maand een deel van mijn inkomen in bitcoin investeer.
Mijn aandelen heb ik, toegegeven met een klein beetje geluk, al enige tijd geleden verkocht. Een klein deel voordat de coronacrisis begon en het grootste deel aan het begin van alle ellende. Daarmee heb ik de verliezen aardig kunnen beperken.
De andere helft van mijn vermogen staat dus geparkeerd in de euro. Op de lange termijn vertrouw ik de houdbaarheid van de euro voor geen cent, maar in de huidige situatie is de munt voor mij de ideale tussenpaus. Totdat ik het gevoel heb dat we de wereldeconomie weer op de rails hebben zal ik een groot deel van mijn vermogen in euro’s aanhouden. Ik mis nu liever een paar procent winst op de korte termijn, dan dat ik keihard onderuitga omdat ik zo nodig aandelen moest hebben. Gezien de situatie geloof ik niet dat we op de korte termijn écht gaan herstellen en denk ik dat de hardste klappen nog moeten vallen. Mijn strategie is dus voor een groot deel afwachten en de situatie omtrent het coronavirus scherp in de gaten houden.
Ik richt mijn blik dan vooral op China om een indicatie te krijgen van hoe lang het in de rest van de wereld nog gaat duren. China was natuurlijk als eerste echt getroffen en is nog steeds niet helemaal back to normal. Daarnaast houd ik de situatie in de Verenigde Staten met argusogen in de gaten. De economie daar lijkt volledig in te storten en dat gaat onvermijdelijk ook gevolgen hebben voor de rest van de wereld. In Europa trekken vooral de zwakkere Europese broeders zoals Italië en Spanje mijn aandacht. Beide landen hebben een enorme economie en een hernieuwde crisis daar zal ook een vreselijke impact op de rest van Europa hebben.
De oplossing: gratis geld voor iedereen?
Ondertussen blijven overheden en centrale banken plannen maken om gratis geld uit te delen. In de Verenigde Staten hebben alle burgers al een gift van $1200 gehad, in Hong Kong heeft iedereen boven de 18 jaar eenzelfde bedrag op de rekening gekregen en nu heeft ook de Spaanse overheid aangekondigd met zogenaamd helikoptergeld te komen. Dit zou een tijdelijke oplossing kunnen zijn om de ellende te overbruggen, maar de vraag is of het tijdelijk blijft.
In Spanje onderzoekt men al de mogelijkheden om voor de lange termijn een basisinkomen te gaan uitrollen. Het doel is om er een structureel instrument van te maken, aldus Nadia Calvino de Spaanse minister van economische zaken. Het probleem met gratis geld is dat iemand ervoor moet gaan betalen.
Dat geld moet ergens vandaan komen en dat lijkt men weleens te vergeten. Iemand moet ervoor gaan betalen. Als wordt besloten om die euro’s uit het niets te creëren – te printen – dan gaat dat ten koste van de waarde van alle reeds bestaande euro’s. Iedere nieuwe euro maakte een reeds bestaande euro minder zeldzaam. De waarde van spaargeld en pensioenen zullen verdampen en prijzen van goederen zullen door het dak gaan. De prijs van een brood is niet op magische wijze op €2 uitgekomen, dat is een continu spel van vraag en aanbod. Komen er ineens veel nieuwe euro’s bij? Dan zal je dat op termijn gaan terugzien in de prijzen. Ook helikoptergeld is in mijn ogen niet de oplossing voor de huidige problematiek. De oplossing is een nieuw systeem. Hoe dat eruit moet zien? Daar heb ik gisteren een kort artikeltje over geschreven.